Ülkelerin kredi riskinin temel göstergelerinden olan CDS (risk primi) puanı açıklandı. Son açıklanan verilere göre, Türkiye, önceki yıllarda aynı seviyede olduğunu Kore'den 12, Çin'den 9, Malezya'dan ise 8 kat geriye düştü. Ekonomik büyüme için sürekli dış kaynak arayışı içinde olan Türkiye CDS maliyetlerinin artmasıyla muadil ülkelere oranla yüksek maliyetlerle borçlanmaya başladı. Üstelik risk primi sadece kamunun aldığı kredileri değil, tüm borçlanma araçlarını da etkiliyor. Yurtdışından kaynak temin eden Türk şirketler daha yüksek faiz ödemek durumunda kalırken, kredi kullanan vatandaşların da ödediği faiz CDS puanı dolayısıyla diğer ülkeler oranla daha yüksek oluyor.
YATIRIMCILAR ZORLANIYOR!
Sözcü gazetesinde yer alan habere göre, bir ülkenin parasına yatırım yapan yatırımcılar, yaptıkları yatırımın geri dönmeme riskine karşı sigorta satın alabiliyor. CDS primi her bir ülke için ödenmesi gereken risk primini gösteriyor. 2010 yılında Türkiye'nin risk primi 142 baz puan iken, Güney Afrika'nın 126, Brezilya'nın ve Güney Kore'nin 110, Malezya'nın 74, Çin'in ise 68 baz puan seviyesindeydi. Yine aynı yıl Endonezya 133 puan, Rusya 147 baz puan, Hindistan 151 baz puan, Kolombiya ise 170 baz puanla CDS sıralamasında Türkiye'nin gerisinde kaldı.
GERİDE KALDIK!
Son 10 yıl içerisinde özellikle yabancı yatırımcılar açısından Türkiye'ye benzer kabul edilen ülke ekonomileri risk primlerinde iyileşmeler görüldü. 2018'den beri Türkiye'nin risk primi 280 puan değerin altına inmedi. Bugün ise 269 baz puan CDS primi ile en yakın rakibi Güney Afrika'nın 109 baz puan gerisinde kaldı. Güney Kore'nin CDS primi 22, Çin'in CDS primi 31, Malezya'nın risk primi 36 düzeyinde seyrediyor.
CDS NEDİR?
CDS değeri ülkelerin kredi riskini gösterir. Ülkelerin CDS puanların yüksek olması riskin yüksek olduğu anlamını taşır. CDS değerleri ülkelerin risk değerlerini göstermektedir.