Veysi Dündar: Ülkenin bakanı 'rant' tartışmalı projeden arazi alabilir mi? Sizce bu ülkede kamuoyu var mı?

Veysi Dündar: Ülkenin bakanı

Ocak medya köşe yazarı Veysi Dündar, rant tartışmalarının ayyuka çıktığı Kanal İstanbul Projesi güzergahında arazi satın alan Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ı ve akabinde yaptığı açıklamayı eleştirdi. Dünya üzerindeki diğer ülkelerde, istifa eden devlet başkanlarını ve istifa nedenlerini yazan Dündar, 'Türkiye'de bir kamuoyu var mı?' diye sordu. 

İşte Dündar'ın 'Bu Ülkede Hangi Pişkinlik İstifa Gerektirmez..?' başlıklı yazısının tamamı: 

'Kocaman mavi gezegenimizde 193 ülke var. Tam 6 kıtaya yayılmış bu ülkelerin kimi büyük kimi küçük. Hepsinin kendine göre yönetim yapıları sistemleri var.
193 ülkenin adını rastgele torbaya doldurup; 5 tane çekeyim deseniz, bunların Almanya / Peru / İzlanda / Guatemala ve Güney Kore olmasına şaşırmazsınız. 

Dünya Kupası finallerinde bu tuhaf kombinasyon hep karşımıza çıkar. Adları normalde yan yana gelmeyecek ülkelerin aynı yeşil saha üstünde birbirlerine üstünlük mücadeleleri gezegenin belki de icat ettiği en eğlenceli hikayedir.

Bu 5 ülkeyi yan yana getiren sebep, Dünya Kupası değilse ne olabilir..?

Almanya, Peru, Güney Kore, İzlanda, Guatemala’da son 5 yıl içinde bu ülkelerin devlet ve hükümet başkanları görevlerinden ayrıldı. Bunların hiçbirinin görev süresi dolmamıştı.
Bakalım bu insanlar kariyerlerinin en üst noktasında iken hangi gerekçelerle görevlerini hem de kendi istekleri ile bırakmışlar…

Christan Wulff, Almanya’nın 2010 yılında seçilen Cumhurbaşkanıydı. Wulff, bu görevinden sadece 2 yıl sonra istifa etti. Görevi bırakma nedeni; daha önce yaptığı Aşağı Saksonya eyaleti Başbakanlığı zamanında yöneltilen yolsuzluk suçlamalarıydı.
Wulff’a isnat edilen suçlamalar şunlardı: Bir işadamının eşinden düşük faizli özel kredi alma, bazı işverenlerin villalarında tatil yapma, bir film yapımcısının otel masraflarını ödemesi…

Pedro Pablo Kuczynski, Peru’nun 2016 da seçilen başkanıydı. 2018 yılında istifa ettiğinde hakkında Brezilya inşaat firması Odebrecht’ten rüşvet aldığı iddia ediliyordu.
Görevden azledilmesinin önüne geçmek için; bir milletvekilinin desteğini almaya çalıştığının öne sürüldüğü, gizlice çekilmiş videolarının ortaya çıkması üzerine istifa etmişti.

Güney Kore Devlet Başkanı Park Geun-Hye 2016’da istifa ettiğinde hakkındaki iddia; yakın arkadaşı Choi Soon-sil’in kritik devlet meselelerine müdahil olmasına izin verip, görevini kötüye kullanmasıydı.

İzlanda Başbakanı Sigmundur David Gunnlaugsson, istifa ettiğinde hakkındaki iddia Panama Belgelerinde yayınlanmıştı. Panama Belgeleri’ne göre; Gunnlaugsson ve eşinin, sahip oldukları offshore şirket aracılığıyla 2008’de iflas eden İzlanda’daki üç bankada hisseleri bulunuyordu.

Otto Perez Molina, Guatemala devlet başkanıydı. Adı, devletin yaklaşık 120 milyon dolar zarara uğratıldığı yolsuzluk skandalına karışmıştı. Kendisi Eylül 2015’de istifa etti.

Wullf, Kuczynski, Hye, Gunlausson ve Molina’yı son 5 yıllık dünya haber listesinde en çok istifalarının duyurulmasında gördük.
O tarihten bu yana adları anılmıyor. Sıradan fanilerin arasında adları…
Bu insanların istifa tercihleri kendi iradeleri gibi görünse de aslında yaşadıkları ülkenin iktidarı dengeleyen ve denetleyen kurumlarının zaferi olarak kayda geçmeli.

Marifet iltifata tabi olsa da, biraz cinsiyetçi olan karşı deyime baktığımızda kimsenin kabahati kendine yakıştırmadığını biliriz.
Nedir o meşhur söz: “Kabahati telli duvaklı gelin etmişler, kimse almamış” diye.

İstifa modern zamanların olgusudur.
Padişah’ın, Kral’ın, Feodal Bey’in, İmparator’un istifa ettiği görülmemiştir. İngiltere Kralı’nın tahttan çekilmesi bunun ender örneği olsa da, koskoca insanlık tarihinde bunun örneği bir elin parmağını zor geçer.
Üstelik 8. Edward istifadan ziyade aşk için görevini bırakan bir romantik olarak kayda geçer.

İstifa aslında istifa edenin değil, istifa ettirenin yani bir ülkenin kolektif bilincinin öz saygısının nişanesidir.
İstifa edenin iradesi değil, ona bundan başka çare bırakmayan ve adına kamuoyu denilen ortak bilincin başarısıdır.

Kamuoyu İzlanda’dan Güney Kore’ye, Almanya’dan Guatemala’ya ve Peru’ya kadar bütün dünya için belki de en kıymetli varlıktır.
Bu toplumun onu yönetmek için niyetlenenlerine verdiği açık net ve dolaysız mesajdır. Bak gözüm üstünde. Yaptıklarına dikkat et.

Sizce bu ülkede kamuoyu var mı?
Ülkenin Maliyesi- Ekonomisi emanet edilmiş bir bakan ülkenin tartışılan ama en çok da bu bir rant projesi denilerek tartışılan projesinden arazi alabilir mi?
Bunu zaten neredeyse ranta konu arazilerin kahir ekseriyeti yabancıya satılmışken, “yabancıya gitmesin” diyerek açıklayabilir mi?

Sizce bu ülkede bir kamuoyu var mı?
Ve sizce Guatemala’dan Almanya’ya bizi gerçekten kıskananlar hangi meslek erbabı olabilir?'