Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, deprem vergisi ile ilgili yapılan eleştirilere tepki gösterdi. Erdoğan, toplanan deprem vergilerinin amacı dışında kullanılmadığını belirtti. AKP iktidarının eski Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ise, söz konusu paralarla ‘duble yol’ yapıldığını söylemişti.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Afrika ziyareti dönüşü uçakta gazetecilerin sorularını yanıtladı. Erdoğan, Elazığ’da meydana gelen 6,8 şiddetindeki deprem sonrası yeniden gündeme gelen deprem vergilerinin akıbeti tartışmalarıyla ilgili “Başbakanlığım ve Cumhurbaşkanlığım döneminde bir para hangi amaç için toplanmışsa bugüne kadar o gaye için harcanmıştır. Onun dışında bir yere biz bu tür paraları harcama diye bir tavrın içinde olmadık, olmayız” ifadelerini kullandı.
MEHMET ŞİMŞEK ‘DUBLE YOL YAPTIK’ DEMİŞTİ
Erdoğan’ın deprem vergisi açıklamaları dönemim Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in deprem vergileriyle ilgili açıklamalarını yeniden gündeme getirdi. 2011 yılında bir basın toplantısında konuşan Şimşek, deprem vergilerinin nereye harcandığı sorusu üzerine vergilerin sağlık, eğitim, duble yollar gibi 74 milyonun ihtiyacını karşılamak için kullanıldığını söylemişti. Şimşek, uluslararası vergi uygulamalarında da 'tek bir harcama için vergi toplanması' mantığının doğru bulunmadığının altını da çizmişti. Şimşek, söz konusu açıklamayı 23 Ekim 2011 tarihinde Van'ın Tabanlı Köyü'nde meydana gelen 6,7 şiddetindeki depremin sonrasında yapmıştı. Van depreminde 604 kişi hayatını kaybetmiş, 4 binden fazla kişi yaralanmıştı.
AKP Grup Başkanı Naci Bostancı ise geçtiğimiz günlerde deprem vergisinin akıbetiyle ilgili dikkat çeken açıklamalar yapmıştı. Bostancı, 'Bütçede paralar toplanır, ihtiyaca göre de harcanır. Dolayısıyla deprem vergileri adı altında bunlar toplanacak ve devlete gönderilecek tarzında bir düzenleme söz konusu değildir, bütçenin mantığına aykırıdır. Bütçeden haberdar olanlar bunu bilirler' demişti.
17 Ağustos 1999 tarihinde meydana gelen büyük Marmara depremi sonrası dönemin hükümeti tarafından kalıcı hale getirilmişti. 26 Kasım 1999’da depremin yaralarını sarmak üzere sadece 1 yıllığına yürürlüğe giren Özel İletişim Vergisi 2003 yılında ise kalıcı hale geldi. 2020 yılına gelindiğinde devletin özel iletişim vergisinden topladığı gelir 67 milyar 715 milyon 85 bin liraya ulaşırken diğer ek vergiler de dahil edildiğinde deprem vergileri için son 20 yılda toplanan para 72 milyar 82 milyon 572 bin lirayı buldu.