Başkentgaz, Kızılay ve Ensar üçgenindeki son durak 'Türken Vakfı'

Başkentgaz, Kızılay ve Ensar üçgenindeki son durak

Başkentgaz’ın Kızılay üzerinden Ensar Vakfı’na yaptığı 8 milyon dolarlık bağışın, ABD’deki TÜRKEN Vakfı’na yurt için aktarılmasının ortaya çıkmasının ardından yeni gelişme yaşandı. TÜRKEN Vakfı'nın Genel Sekreteri Ha

Kızılay'dan Ensar Vakfı'na giden 7 milyon 925 doların yurt yapımı için gönderildiği TÜRKEN Vakfı'nın Genel Sekreteri Haluk Gani'nin devletten 13 bin 500 euro maaş aldığı ortaya çıktı. 

 Kızılay, Başkentgaz ve Ensar Vakfı üçgeninde son halka olarak adı geçen Türken Vakfı ve vakfın işleyişi 29 Haziran 2019'da Murat Ağırel tarafından yazılan bir köşe yazısını gündeme getirdi...

CHP Zonguldak Milletvekili ve TBMM KİT Komisyonu üyesi Deniz Yavuzyılmaz, “ABD'deki TÜRKEN Vakfı'nın Genel Sekreteri Haluk Gani olduğunu belirledik. 8 Milyonluk bağış yapılan vakfın Genel Sekreteri aynı zamanda devletten de astronomik düzeyde maaş alıyor” dedi ve ETİMADEN'in hesaplarını ve Sayıştay raporunu inceleyerek bu genel müdürlerin kim olduğunu ve ücretlerinin neden bu kadar yüksek olduğunu Bakan Fatih Dönmez'e sordu.

İSİMLERİ AÇIKLAMADI

Dönmez de yazılı olarak “Genel müdürlerin ücretleri, bulundukları ülkelerin ekonomik şartları dikkate alınarak yönetim kurullarınca belirlenmektedir” cevabını verdi ve isimleri açıklamadı. Yavuzyılmaz gelişmeleri şöyle aktardı: “ETİMADEN ısrarlı takibimiz sonucu bu genel müdürlerin kim olduğunu, resmi internet sitesine koyup açıklamak zorunda kaldı. ABD'deki ETİMİNE Şirketi'nin 13 bin 500 Euro maaşlı Genel Müdürü'nün Haluk Gani olduğunu böylelikle öğrendik. Bir süre sonra Başkentgaz'ın Kızılay aracılığıyla Ensar Vakfı'na 8 milyon dolar aktardığı ve bu paranın ABD'deki TÜRKEN Vakfı'na yurt yapması amacıyla gönderildiği ortaya çıktı. Bu vakfın Genel Sekreteri Haluk Gani, Cumhurbaşkanı'ndan bile fazla maaş alan bir kamu görevlisi olmuş. Bu olay soruşturma konusudur.” cevabını verdi.

Enerji Bakanlığı'na bağlı KİT statüsündeki ETİMADEN'in, yurt dışında 5 ayrı şirketi var. Dünyadaki bor madeni rezervinin yüzde 73'üne sahip olan Türkiye'de, bu madeni üretip işleyen ETİMADEN'in Finlandiya'da “AB Etiproducts OY'' Lüksemburg'da “EtiMine SA'', Amerika'da “Etimine USA'', Hong-Kong'da “Etimaden Asıa Pacıfıc'' ve Rusya'da da “Etiproducts'' adlı şirketleri bulunuyor.

Vakfın Genel Sekreteri Haluk Gani'nin ise Cumhurbaşkanı ve Ak Parti Genel Başkanı Erdoğan'ın oğlu Bilal Erdoğan ile aynı okuldan (Kartal Anadolu İmamhatip Lisesi) mezun olduğu biliniyor. 

TÜRKEN VAKFI YÖNETİMİ VE İŞLEYİŞİ...

Vakfa ilişkin  29 Haziran 2019 tarihinde bir yazı kaleme alan Yeniçağ köşe yazarı Murat Ağırel, vakfın yönetimini, işleyişini ve vakfa ilişkin soru işaretlerini şöyle anlatmıştı:

'Vakıf, ABD Gelir iradesinin (IRS) resmi kayıtlarına göre, vergiden muaf eğitim kuruluşu (501 (C) statüsünde 4 West 43rd Street Suite 316 New York, NY adresinde) 2014 yılında kuruldu. ABD'de dernek ve vakıf statüsünde kurulan vergiden muaf statülü kuruluşlar yabancı ülkelerden doğrudan para alamıyor. Yasaya göre, ABD'de kayıtlı vatandaş ve şirketler bağış yapabiliyor.

IRS kayıtlarındaki evraklarda yer alan listeye göre vakıf yöneticileri arasında kimler yok ki…

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kızı ve Bakan Berat Albayrak'ın eşi Esra Albayrak,

Arnavutköy Cami İmamı Zürkarni Vardar,

Bilal Erdoğan gibi Kartal İmam Hatip Lisesinden mezun Haluk Gani,

Ensar Vakfı yöneticisi İbrahim Bacacı,

Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan'ın anne tarafından akrabası Halil Mutlu,

Serhat Kaan, Behram Turan, Fatih Hıdırlıgil, İsmail Kaan, Selim Çakır, Ömer Faruk Albayrak, Memiş Yetim, Gökhan Elkas, Mehmet Ali Usta, Ahmet Bayraktutar, Mustafa İlbeyli olarak gözüküyor.

Vakfın milyonluk gelirleri

Ensar Vakfı ve TÜRGEV öncülüğünde kurulan TÜRKEN Vakfı'nın başkanlığını kuruluşundan itibaren yürüten kişi Dr. Halil Mutlu, görevini 2018 yılında Yönetim Kurulu Üyesi Behram Turan'a devretti.

ABD'deki vakıfların tamamı her yıl form 990 adı altında bir form belgesini doldurup IRS'ye beyan ediyorlar. Bu formlarda vakıfların gelirleri giderleri, amaçları gibi beyanları var. Form içeriğinde vakfın, öğrencilere kalacak yer, eğitim, burs ve bağış sağlamak, kültürel bilinçlenmeyi teşvik etmek, Amerikalılara İslam'ı tanıtmak gibi amaçları olduğu beyan edilmiş.

TÜRKEN Yönetim Kurulu üyesi Memiş Yetim'in 2014 yılında doldurduğu ve imzaladığı IRS formuna göre TÜRKEN Vakfının varlığı 23 milyon dolar gözüküyor. Vakıf sunduğu form 990 belgesinin 9. sayfasında 24 milyon dolar paranın kaynağını  'bağış' olarak belirtmiş.

Ancak  bağışın kim tarafından yapıldığı bilgisine yer vermemiş. Gelirleri ile birlikte 2014 yılında bu bedel 24.4 milyon dolara çıkmış Masraflar düşüldüğünde ise rakam 23 milyon dolara düşmüş.

2015 yılında IRS'ye sunulan forma göre gelirleri olmuş aynı zamanda da giderleri de olmuş ve varlığı 22 milyon dolara düşmüş. 2016 yılında Haluk Gani imzalı IRS'ye sunulan forma göre ise mal varlığı 43.6 milyon dolara çıkmış.

TÜRKEN'in bağış olarak topladığı paradan New York'taki Albanian Islamic Cultural Center'a 'eğitim bağışı' adı altında 312 bin ve 492 bin dolar verdiği görülüyor. Sahip olduğu taşınmazlar için de 120 bin 731 dolar emlak vergisi ödediği görülüyor.

Bu sadece vergisi!

TÜRKEN Vakfı dünyanın en pahalı kentlerinden biri olan Manhattan'ın göbeğinde 15,5 milyon dolarlık bir bina satın aldı, yerine 21 katlı bir 'Türken-Evi' inşaatı yapıyor.  Vakıf binanın projesi için 'Perkins+Will Amerikan' şirketiyle anlaştı.

Vakıf Boston, Virgina, Chicago, Manhattan, Queens ve Washington'da 11 adet yurtla barınma hizmeti sunuyor. Tek kişilik odaları 1300 Dolar,  çift kişilik odaları da 800 dolardan öğrencilere kiralıyor.

Vakıf ismini en son aldığı bir çiftlik evi ile duyurdu.

2016 yılında hayatını kaybeden ABD'nin efsanevi boksörü Muhammed Ali'nin Michigan'da St. Joseph Nehri'ne uzun bir kıyısı olan 328 dönüm araziyi ve üzerinde bulunan çiftliği yaklaşık 2.5 milyon dolara satın aldı.

Vakfın düzenlemiş olduğu iftar yemeklerine Bilal Erdoğan, AKP Milletvekili Bülent Turan gibi isimler, galasına ise Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan katıldı.

ABD yasalarına göre Vakıf yurt dışından bağış alamıyor. Vakfın sunduğu formlarda yapılan bağış miktarı var ancak kişi ya da kurum ismi bulunmuyor.

Hemen ilk akla gelen soru şu…

Vâkıfa milyonlarca doları kimler niye bağışladı?

CHP'nin ABD temsilcisi Yurter Özcan ABD Hazine Bakanlığı'na tam da bu soruyu sordu. Cevap aldığında bizler de öğrenmiş kamuoyuna aktarmış olacağız.

NOT: Yazımda bahsettiğim belgeleri akıllı telefonlarda bulunan kare kod uygulaması ile görebilirsiniz.'