Gelecek Partisi Teşkilattan sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Nedim Yamalı, Çağlar Cilara’nın YouTube kanalına açıklamalarda bulundu.
Bir, bir buçuk sene içinde seçim bekliyoruzTürkiye’de seçimlerin 2023’e kalmayacağını ve erken seçimin bir ihtiyaç olduğunu vurgulayan Yamalı, büyük bir huzursuzluğun ve siyasal sıkışmanın olduğuna vurgu yaparken, “Muhtemelen 1-1,5 sene içinde bir seçim olmasını bekliyoruz.” dedi.
Cumhurbaşkanı adayımız Ahmet DavutoğluHaziran ayı içerisinde büyük kongreyi gerçekleştirmeyi planladıklarını aktaran Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Nedim Yamalı, hesaplarının sistem değişikliği olduğu takdirde parlamentoda çoğunluğu elde ederek iktidar olmak olduğunu, bu sistemin devam etmesi halinde de 50+1’i bulmak için çalışmalarını yaptıklarını söyledi. Herhangi bir ittifak arayışında olmadıklarını da sözlerine ekleyen Yamalı, Cumhurbaşkanı adaylarının da Ahmet Davutoğlu olduğunun altını çizdi. Gelecek Partili Yamalı, ittifakların bugünün konusu olmadığını söyledi.
Partiler büyük inişler çıkışlar yaşayabiliyorHem kamuoyu yoklamalarının hem de sahada yaptıkları gözlemlerin AK Parti’de bir erime olduğunu gösterdiğini ifade eden Yamalı, “Milletle irtibatını kaybeden partilerde bu durum oluşur.” dedi. Yamalı, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bazı kültürel sorunlarımız da var. Tek adamlık kültürü, hesap vermeyi sevmeme, şeffaflık konusundaki sorunlarımız, demokrasi kültürü konusundaki eksikliklerimiz. Türkiye’de her mahallenin kendine has sorunlar var. Bunlar Türkiye’de sağ denen taraftaki eksiklikler. Diğer mahallede de Anadolu’nun milli ve manevi değerleriyle sorunları var. Böyle olunca partiler büyük inişler ve çıkışlar yaşayabiliyorlar.”
Türkiye’deki sorunların kaynağının sadece siyasi partilerden kaynaklı olmadığını sözlerini ekleyen Nedim Yamalı, benzer sorunların vakıflarda, derneklerde, cemaatlerde de olduğunu söylerken, FETÖ’yü de benzer problemlerin doğurduğuna değindi. Yamalı, “Sorgulanmak istemeyen bir lider, sorgulamayan bir kitle” tanımlamasını yaptı.
Geçmişteki siyasi partilerin kötü hikayeleri olduğuna dikkat çeken Nedim Yamalı, “Türkiye’de yeni bir kötü hikaye yazmak istemiyoruz” ifadesini kullanırken, “Bunu sadece AK Parti ile sınırlamak doğru olmaz. Partilerde bazı tuzaklar var. Özellikle Genel Başkana ve üst kademelerine kurulan tuzaklar var. Bunlar nelerdir? Eş, dost, akraba tuzakları. Partinin üst yöneticisiyseniz birçok maddi menfaatlerle karşı karşıya kalırsınız. Burada dikkatli olmanız gerekiyor. Bunlar partilerin başına gelen tuzaklardır.”“Siyasi partilerin kurumsal yapılarında tüzükten kaynaklı büyük problemler var. Partilerde bir rekabet ortamı hazırlanamıyor. Bir rekabet ve bu rekabetten çıkan başarılı insanların yükselmesine imkan verecek bir yapı kurulamıyor ve bir süre sonra partilerde imtiyazlı sınıflar ve imtiyazlı kişiler ortaya çıkıyor. Bunları halletmeye çalışıyoruz. Burada herkesin dikkatli olması lazım. Hem partilerin hem de partilere oy veren insanların da dikkatli olması gerekiyor. Çıktığı yoldan sapmaya başlayan kişi ve partilerin eleştirilmeleri gerekiyor.”
Şeffaflık, Liyakat, RekabetAK Parti’de gözlemledikleri ve yaşadıkları sıkıntıların Gelecek Partisi’nde tekrar edilmemesi için çok dikkatli olduklarını ve tüzüklerini buna göre hazırladıklarının altını çizen Mustafa Nedim Yamalı, “Hem parti programımızda hem tüzüğümüzde şeffaflık, liyakat, parti içi rekabetin oluşması, bu rekabetten çıkan insanların haklarının verilmesi, siyasette yükselebilmeleriyle ilgili düzenlemelerimiz oldu. Siyasi partileri yönetmek çok zor bir şey değil. Masanıza gelen şeylerin ‘tamam böyle çıkmış o zaman böyle yapalım’ diye bunun üzerine giderseniz çok büyük problemler çıkmıyor. Partiler yükseldiği dönemlerde bunları iyi uyguladılar.”
İnsanları bir başkanlık sistemi talebi yoktuCumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne de değinen Yamalı, “2015-2016 yıllarında yaptığımız saha araştırmalarında başkanlık sistemine destek hiçbir zaman yüzde 33-34’ü hiç geçmedi zaten. 2016’nın sonunda birden bire referandum çabası başladı o zaman bir güvenle biraz da 15 Temmuz’un verdiği birlik beraberlik havasıyla yüzde 33-34’ü hiç geçmeyen başkanlık sistemine destek zar zor yüzde 50’yi buldu. Daha önceden de bir başkanlık sistemine talebi yoktu insanların. Üçte biri geçmiyordu zaten. Sonraki uygulamalardan sonra tekrar eski haline çekildi. Şu anda destek azaldı diye düşünmemek lazım. Zaten üçte birdi. 15 Temmuz’un etkisiyle biraz yükseldi.”
Hukuk ve yargı özgür bırakılmalıDevletin bir takım cemaat ve vakıflarla çok garip bir ilişki biçimi olduğunu dile getiren Gelecek Partili Yamalı, bu iş çok fazla yargıya bırakılmadı derken FETÖ ile mücadelenin doğru bir çerçevede yapıldığı takdirde bunun memlekete faydası olacağını ve buradan yeni normlar ve kurallar çıkacağını söyledi.