Türk Dili ve Edebiyatı başta olmak üzere pek çok kültürel konuda çalışmaları bulunan, internet gazetemiz enpolitik köşe yazarı Prof. Dr. Namık Açıkgöz, 'Yunus Deyi Göründüm' kitabının imza günleri serisine doğup büyüdüğü şehir olan Turgutlu’da başlıyor.
İlkokul, Ortaokul ve liseyi Manisa Turgutlu’da okuyan Prof. Dr. Namık Açıkgöz, 1976 yılında Ankara Üniversitesi Dil ve tarih Coğrafya Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’den 1980 yılında mezun olmuş,Yüksek Lisans ve Doktorasını yaptıktan sonra 1987 yılında Yardımcı Doçent, 1992 yılında Doçent ve 1998 yılında Profesör olmuştur. 1982 yılında Fırat Üniversitesinde akademik hayata başlayan yazarımız Prof. Dr. Namık Açıkgöz, 1994 yılında Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesine geçmiş ve burada Bölüm Başkanlığı, Enstitü Müdürlüğü, Dekanlık ve rektör yardımcılığı görevlerinde bulunmuştu.
İdari görevlerinin yanında bilimsel çalışmalarını da yoğun bir şekilde sürdüren Prof. Dr. Açıkgöz'ün, 2020 yılı başında 'Yunus Deyi Göründüm, Yunus Emre Yazıları' adlı kitabı yayımlandı. Yunus Emre’nin vefatının 700. Yyılı anısına yayımlanan kitap, İstanbul’da faaliyet gösteren POST Yayınları’nın 125. kitabı olarak basıldı.
Yeni kitap heyecanı yaşayan Prof. Dr. Namık Açıkgöz, 'Yunus Deyi Göründüm' kitabının serüvenini kısaca şöyle anlatıyor: “Yunus Emre bundan 700 yıl önce 1320 yılında vefat etti. Kendisinin dediği gibi:
Bir garip ölmüş diyeler
Üç günden sonra duyalar
Soğuk su ile yuyalar
Şöyle garip bencileyin
Vefatının 700. Yılında koca Yunus’un ölümünü bırakın “üç günden sonra duyma”yı, hiç kimse hatırlamadı bile… İşte garip ölümleri böyle olur… İşte ben bu büyük insanı unutmadığımı göstermek üzere, bir garibi hatırlamak ve hatırlatmak üzere bu kitabı yayınladım.
Yunus Emre bizim medeniyetimizin ortak metinlerinden biridir. Medeniyetleri büyük medeniyet yapan temel unsurlardan biri ortak metinlerdir. 700 yıldan beri Yunus Emre’nin şiirleri Türkçe’nin konuşulduğu her coğrafyaya gitmiş ve tasavvufun insanî sıcaklığını insanların gönüllerine ulaştırmıştır. Ben yıllardan beri yazdığım Yunus Emre ile ilgili yazılarımı, o büyük şair ve gönül ehlinin vefatının 700. yılı münasebetiyle bir araya getirdim. Bir Yunus gönüllüsü olan POST yayınları da benim bu düşüncemi hayata geçirdi. Kendilerine teşekkür ediyorum.
Turgutlu benim çocukluğum ve ilk gençliğimdir. Ben kendimi entelektüel olarak burada inşa etmeye başladım. Teneffüs ettiğim hava, içtiğim su, ısındığım güneş, yediğim ekmek kadar önemlidir Turgutlu’nun beni entelektüel olarak beslemesi. Bu yüzden bu çok önemli kitabımın imza günleri serisini de Turgutlu’dan başlatmak istedim. Şimdi Törem Kırtasiye olarak faaliyet gösteren bu mekân, 1970’lerde Töre kitabevi olarak Yakup Çınar’ın yönetiminde bizi irfanî olarak beslemiştir. Beslendiğim bu şehir ve mekânda 700 yıl öncesinin sesi olan Yunus Emre ile ilgili kitabımı imzalamak benim için onurdur. Bu yüzden Törem Kırtasiye’ye ve Ali Rıza Üstek’e bana bu imkânı verdiği için teşekkür ederim.”
Açıkgöz, 'Yunus Deyi Gördüm' kitabını 13 Şubat Perşembe günü saat 14.30’da Törem Kırtasiye’de imzalayacak.