Kamuoyunda ‘devlet bursu’ olarak bilinen YLSY Bursu’ndan yararlanmak isteyen öğrencilerin gireceği sözlü sınavın sonuca etkisi, yüzde 40 ile yazılı sınav düzeyine çıkarıldı.
Milli Eğitim Bakanlığı, Türk öğrencilerin yabancı ülkelerdeki öğrenim haklarını düzenleyen yönetmelikte değişikliğe gitti.
Birgün'den Mustafa Bildircin'in haberine göre; Türk Öğrencilerin Yabancı Ülkelerde Öğrenimleri Hakkında Yönetmelik’te yapılan değişik ile yurtdışında öğrenim görmek için başvuran öğrenciler için aranan ALES puanı 70’den 75’e çıkarıldı.
Yönetmelik değişikliği kapsamında uygulanacak işlemleri yürütmek amacıyla Yurt Dışına Lisansüstü Öğrenim Görmek Üzere Gönderilecek Adayları Seçme ve Yerleştirme (YLSY) Burs Programı Koordinatörlüğü ismiyle yeni bir koordinatörlük birimi kurulması kararlaştırıldı.
İstenmeyi eleme aracı olarak kullanıldığı gerekçesiyle eleştirilen sözlü sınavdan ise vazgeçilmedi.
Kamuoyunda, “Devlet bursu” olarak bilinen, YLSY Bursu’ndan yararlanmak isteyen öğrencilere ilişkin başvuru, seçme ve yerleştirme esaslarını düzenleyen yönetmelik değiştirildi.
Diyanet İşleri Başkanlığı’nın en fazla kontenjan alan kurumların arasında yer aldığı devlet bursundan yararlanmak isteyen öğrenciler şart koşulan sözlü sınav puanının yerleştirme puanına etkisi yüzde 40 olarak belirlendi.
KOMİSYON OLUŞTURULACAK
Devlet bursundan yararlanmak isteyen öğrencilerin ALES puanının yüzde 40’ı, sözlü sınav puanının yüzde 40’ı ve lisans mezuniyet not ortalamasının yüzde 20’sinin dikkate alınacağı bildirildi.
Yerleştirme puanını etkisi yazılı sınav düzeyine çıkarılan sözlü sınavların, bakanlıkça oluşturulan komisyonlarca yapılacağı belirtildi. Sözlü sınavları yapacak ve adayların yerleştirme puanlarını belirleyecek komisyonların daire başkanı, doktora derecesine sahip MEB personeli, öğretim elemanları ve “Bakanlıkça uygun görülen” ilgili kurulum daire başkanından oluşmasına karar verildi.
MUTEBER OLAN SEÇİLECEK
Sözlü sınavın yerleştirme puanına yüzde 40 oranında etki edeceğinin altını çizen Eğitim Sen Yükseköğretim ve Eğitim Sekreteri Özgür Bozdoğan, “Sözlü sınavın bu kadar etkili kılınması, siyaseten muteber olanın seçilmesine yönelik” dedi. Bozdoğan, YLSY Burs Programı Koordinatörlüğü ile öğrencilere akademik danışman atanacağını vurgulayarak, “Bu, öğrencileri sürekli kontrol altında tutan bir mekanizmaya dönüşebilir” uyarısında bulundu.
KAPSAMI GENİŞLETİLMELİ
Yükseköğretim alanının giderek daha da küreselleşen bir alan olduğuna dikkat çeken Bozdoğan, yönetmeliğin sadece Türk öğrencileri kapsamasını da eleştirdi. Türkiye’ye lisans öğrenimi için gelen çok sayıda yabancı öğrenci olduğunu söyleyen Bozdoğan, “Onlar da devlete vergi veriyor, böylesine bir yönetmelikte onlarla ilgi bir düzenleme yapılmaması doğru değil” ifadesini kullandı.