Yazar, şair, 22. dönem milletvekili ve Gelecek Partisi, Parti Disiplin Kurulu asil üyesi Mehmet Atilla Maraş, Türk edebiyatının kilometre taşlarını konu aldığı yazıları ile artık sitemiz Enpolitik'te...
MEHMET ATİLLA MARAŞ
1 Temmuz 1949 tarihinde Şanlıurfa'da doğdu. İlk ve orta öğrenimini burada tamamladı. 1971 yılında Erzurum Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi'ni bitirdi. Çeşitli kamu kuruluşlarında öğretmenlik, mühendislik ve yöneticilik yaptı. Mesleği gereği Anadolu'yu bir uçtan bir uca gezdi.
Yazı hayatına lise sıralarında şiirle başladı. 1966'da Adımlar ve Balıklı Göl dergilerinin kurucuları arasında yer aldı. Şiirleri; Hareket, Mavera, Harran, Dergâh, Yedi İklim, Dil ve Edebiyat dergilerinde yayınlandı. Yeni Devir ve Yeni Şafak gazetelerinde yazılar yazdı. 1967'de yazdığı Ayney şiiriyle tanındı. 1981'de Türkiye Yazarlar Birliği tarafından Şehrayin adlı şiir kitabıyla yılın şairi seçildi. Yurt içinde ve yurt dışında birçok şiir etkinliğine katıldı. Şiirleri, birçok dünya diline çevrildi.
Yazı hayatına lise sıralarında başladı. Balıklı Göl ve Adımlar Dergisi’nin kurucuları arasında yer aldı. Türkiye’nin tanınmış belli başlı sanat ve edebiyat dergilerinde şiir ve yazıları yayınlandı. (Hareket, Edebiyat, Mavera, Yedi İklim...)
Yurt dışında yapılan birçok şiir etkinliğine katılarak Türkiye’yi temsil etti. Şiirleri İngilizce, Arapça, Fransızca , Almanca gibi dünya dillerine çevrildi. Birçok sivil toplum kuruluşlarında görev aldı.
Şafak, Yeni Şafak, Yeni Devir gazetelerinde yazılar yazdı. Ülkemizin yazar kuruluşlarından biri olan Türkiye Yazarlar Birliği Başkanlığına seçildi. (1998-2000)
Dünya Kültür ve Sanat Akademisi Fahri Edebiyat Doktoru Payesi Sahibi.
2002'de Ak Parti’den Şanlıurfa Milletvekili seçilerek parlamentoya girdi. (2002-2007)
Türkiye Büyük Millet Meclisinde dört yıl boyunca ‘Meclis İnsan Hakları Komisyonu’nun sözcülüğünü yaptı. Gelecek Partisi, Parti Disiplin Kurulu asil üyeliğinde bulunuyor.
Yedisi şiir kitabı olmak üzere; deneme, hatıra, antoloji, röportaj ve şehir biyografisi dalında yayınlanmış on dört eseri bulunmaktadır.
Mehmet Atilla Maraş, evli ve 7 Çocuk babası.
İşte Maraş'ın sitemiz için kaleme aldığı 'Vefatının 100. Yılında Ömer Seyfettin' başlıklı yazısı:
'Cumhuriyet dönemi Türk edebiyatında, isim yapmış ve fakat çok genç yaşta vefat etmiş üç isimden, hangisinin adı anılsa bugün, içim burkulur benim. Bunlardan İlki, kısa hikâyeleriyle tanınan Ömer Seyfettin’dir.(36) Diğerleri; şair Muzaffer Tayyip Uslu(24) ile şair Orhan Veli’dir.(36) Orhan Veli, beyin kanamasından, diğer ikisi, halkın “ince hastalık” dediği veremden ölmüştür.
Ömer Seyfettin,1884 te Gönen’de doğmuş, 6 Mart 1920 de İstanbul’da vefat etmiştir. Kabri, zincirli kuyu mezarlığındadır.
Bu yıl, Ömer Seyfettin’in vefatının 100. yılıdır. Bu yazıyı kaleme aldığım gün, 6 Mart 2020, bir tevafuk sonucu olarak tam da vefat gününe denk geldi.
Edebiyatımızın önde gelen bir hikâyecisi olan Ömer Seyfettin, bu kısacık ömrüne onlarca hikâyeyi sığdırdı. O, Cumhuriyet döneminde, kısa hikâye(öykü) yazmanın öncü kalemlerindendir.
Kalem deyince, Selanik’te 1911 de çıkmaya başlayan “Genç Kalemler” dergisinin de kurucuları ve yazarları arasındadır. Bu derginin asıl kurucusu, şair ve Millet Vekili olan Ali Canip Yöntemdir. Diğeri, sosyolog ve Türkçülüğün babası sayılan Ziya Gökalp’tır. Bu derginin yazı kadrosunda başka şair ve yazarlar da vardı. Şair Mehmet Emin Yurdakul gibi. Genç Kalemler dergisi, edebiyatımızda ‘Milliyetçi Akım’ın öncü isimlerini yetiştirmiştir.
Bu derginin yazı kadrosu, dilde sadeleşme tezini savunuyordu. İşte Ömer Seyfettin’in dili sade olan kısa hikâyeleri, bu dergide yayınlanıyordu. Dilde özleşme ve sadeleşmenin öncüsü olan bu kadronun tezleri, cumhuriyet döneminin ‘Milli Edebiyat’ tezini oluşturuyordu. Bu bağlamda diyebiliriz ki Ömer Seyfettin, Türkiye kısa öykücülüğünün ilk kurucu ismidir.
Edebiyat ve fikir dergileri, değişik fikirlerin yeşerip boy attığı birer kültür ve sanat zeminleridir. Yakın dönem fikir adamlarımızdan Cemil Meriç, ’Dergiler, hür tefekkürün kaleleridir.’ derken dergileri, özgün ve özgür düşünmenin ve yazmanın en doğal zemini olarak görmektedir. Cumhuriyet döneminde yetişen düşünce ve sanat adamlarımızın büyük çoğunluğu bu dergilerin sayfalarından yetişmişlerdir. Cemil Meriç (Hisar),Necip Fazıl(Büyük Doğu) Nurettin Topçu(Hareket), Sezai Karakoç(Diriliş) gibi..
Ömer Seyfettin’in bütün hikâye ve romanları, birçok yayınevi tarafından defalarca basılıp yayınlanmıştır. Bunlar; dili sade, anlaşılması kolay hikâyelerdir. Hikâyelerin çoğu gerçek hayattan alınmadır. Bu açıdan da Ömer Seyfettin realist bir hikâyecidir.
Eserleri: Kaşağı, Yalnız Efe(roman),Pembe İncili Kaftan, Efruz Bey(roman), Beyaz lale, Falaka, Yüksek Ökçeler, Forsa
Ünlü hikâyecimiz Ömer Seyfettin’i, vefatının 100. Yılında rahmetle ve minnetle anıyoruz. Ortaya koyduğu eserleriyle aramızda yaşamaya devam edecektir.