İlber Ortaylı'dan Suriyeli vekile: Biraz tarih öğrensin!

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'in Halep Milletvekili Fares Shehabi, bir paylaşımda bulunarak Moskova zirvesinde Türk heyetinin arkasındaki Çariçe 2. Katerina'nın heykeline dikkat çekti. Katerina'nın Osmanlı'yı 11 kez yendiğini iddia eden

Güncel 7.03.2020 13:43:21 0
İlber Ortaylı

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Moskova'daki İdlib zirvesinin ardından Suriye'nin Halep milletvekili Fares Shehabi bir paylaşımda bulundu. Shehabi, Türk heyetinin arkasındaki Çarice 2'nci Katerina heykeline dikkat çekti. Katerina'nın Osmanlı'yı 11 kez yendiğini iddia eden vekile Prof. Dr. İlber Ortaylı tepki gösterdi.

Tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı, işin gerçeğini anlattı. Ortaylı, “O vekil saçmalamasın. Bu düzeysiz bir milliyetçilik. Kremlin’in her odasında, salonunda tarihi bir figür bulunur” diyerek tepki gösterdi. Suriyeli vekil Shehabi’nin tarih bilgisinin zayıf olduğunun anlaşıldığını belirten Prof. Dr. Ortaylı şunları söyledi:

'BİRAZ TARİH ÖĞRENSİN'

“2’nci Katerina Osmanlı’yı 11 kere yenmedi. O vekil saçmalamasın. Biraz tarih öğrensin. Osmanlı ile iki kere harp ettiler. Kırım için de savaştılar. Küçük Kaynarca’da Osmanlı’yı yenmişti. Kırım ilhak edildi onun zamanında. Suriye vekili her şeyi bıraktı da şimdi bundan mı medet umuyor? ‘Şimdi de Putin yenecek, biz de mutlu olacağız mı?’ demek istiyor.

RUSYA’NIN EYALETİ Mİ OLACAKLAR?

Bizim de böyle söyleyecek çok şeyimiz var. Ortadoğu’nun hiçbir ülkesi böyle Rusçuluk yapmadı. Bunların huyu böyledir. Rusya’nın eyaleti mi olacaklar? Rusya’nın tarihte hiç görmediği şekilde... Etrafıyla geçinemeyen bir yer her şeyden önce orası... Bıraksan hepsi birbirini boğazlayacaklar. Suriye’de yüzde 7 azınlık aldı yönetimi götürdü.

NE KADAR DÜZEYSİZ BİR MİLLİYETÇİLİK

Kremlin’de her odada, her salonda tarihi bir şahsiyetin resmi, heykeli vardır. Tarihi antikalar vardır. Kremlin’in töresi böyle. Kalkıp da adam 2’nci Katerina’yla övünecek. Herife bak. Ne kadar düzeysiz bir milliyetçilik.

 


Çarşamba 36.7 ° / 22.6 °
Perşembe 39 ° / 24.2 °
Cuma 38.4 ° / 25 °