Tarih: 08.03.2020 14:32

Akıllı telefonlar beyni zedeliyor

Facebook Twitter Linked-in

Akıllı telefonlar günlük hayatımızın ayrılmaz bir parçası oldu. İnsan ile makine arasındaki bu ‘tutkulu’ ilişki, bazıları için normal kabul edilen sınırları aşıyor ve bu durum bilim tarafından bağımlılık olarak nitelendiriliyor.

Nomo-fobi (telefonsuz kalma korkusu), akıllı telefon bağımlılığı ve internet bağımlılığı bozukluğu birbiriyle bağlantılı durumlar. Telefon elinizden düşmüyorsa, ekrandan ayrılamıyor, birkaç dakikada bir kontrol etme gereği duyuyorsanız, siz de bir telefon bağımlısısınız ve haberimiz sizi yakından ilgilendiriyor.

GRİ MADDE AZALMASI

Almanya’nın Heilderberg Üniversitesi’nden bilim insanları, akıllı telefon bağımlılarının beyin yapısını inceledi. Araştırma, yoğun telefon kullanımının beyindeki gri maddeyi azalttığını ortaya koydu. Bilim insanları, 22’si akıllı telefon bağımlısı olan 48 denek ile gerçekleştirilen araştırmada beyinleri MRı ile ayrıntılı olarak taradı ve alınan görüntüler karşılaştırılmalı olarak incelendi. Araştırmacılar, akıllı telefonlara bağımlılık geliştirenlerin beyinlerinin kritik bölgelerinde gri madde eksikliği olduğunu gözlemledi. Gri madde azalmasıyla madde bağımlılığı arasındaki ilişki evvelden de kanıtlanmıştı. Ayrıca bu kişilerde yetenek kaybı görülebileceği belirtiliyor.

DEPRESİF RUH HALİ

Özellikle çocuklar arasında yaygınlaşan akıllı telefon kullanımı, ‘vahim’ olarak niteleniyor ve bilim dünyasını endişelendiriyor. Telefon kullanılmadığında gözlemlenen anksiyete, stres, aşırı kullanıma bağlı olarak ortaya çıkan kötü uyku ve depresif ruh halleri gibi sağlık sorunlarının, problematik akıllı telefon kullanımının yaygınlığı ile bağını anlamaya ihtiyaç var. Akıllı telefon bağımlılığının, fiziksel olduğu kadar psikolojik etkilerinin tam olarak anlaşılması şart. O zamana kadar ise bu cihazlara biraz mesafeli davranmakta fayda var gibi görünüyor.

 

kaynak: yeniçağ




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —