Sağlık Bakanı Koca Meclisi bilgilendirdi: 'Hızlı tanı kiti devreye girecek...'

Güncel 19.03.2020 14:58:12 0
Sağlık Bakanı Koca Meclisi bilgilendirdi:
Meclis Genel Kurulu, Başkanvekili Nimetullah Erdoğmuş başkanlığında saat 14.00’te açıldı. Genel Kurul’da Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, koronavirüs konusunda Meclis’i bilgilendirdi.

TBMM’de Koronavirüs gündemiyle düzenlenen özel oturumda Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, alınan önlemler ve yapılan çalışmalar hakkında bilgilendirmede bulundu. Yarın hızlı tanı kitinin devreye gireceğini söyleyen Bakan Koca, günde ortalama 10-15 bin test yapmayı hedeflediklerini kaydetti. 

Çin’in Vuhan kentinde ortaya çıkarak neredeyse tüm dünyaya yayılarak binlerce insanın ölümüne sebep olan ve Türkiye’de de görülen yeni tip Koronavrüs (Kovid-19) ile ilgili milletvekillerini bilgilendiren Bakan Koca, “13 bin 211’i ileri düzeyde olmak üzere toplam 25 bin 466 erişkin yoğun bakım kapasitemiz söz konusu” bilgisini paylaştı. Şu anda 18 merkezde testin gerçekleştirilebildiğini ancak kısa zaman içinde tüm büyük şehirlerde testin yapılabilecek konumda olduğunu ifade eden Bakan, milletvekillerine de birlik olma çağrısında bulundu.

Koca’nın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

“DSÖ ÖLÜM HIZINI YÜZDE 3,8 OLARAK BİLDİRDİ”

“Bireyleri doğrudan tehdit eden bir risk ortamında mücadelenin ilk şartı başarı motivasyondur. Her bir arkadaşımı kendi ortamında bu ilkenin lider,i olarak görüyorum. Sizlere Koroanvirüs’ün tarihçesini hatırlatmak istiyorum. 7 Ocak 2020’de etken daha önce insanlarda tespit edilmemiş Koronavirüs olarak tamamlandı. Hastalarda ateş solunum zorluğu ve her iki akciğerde zatüreyle uyumlu durumlar tespit edildi. Vaka bildiren ülkelerin sayısı giderek arttı. Hastalık esas olarak damlacıkla bulaşmaktadır. Kuluçka süresinin azami 14 gün, ortalama 5-6 olduğu gözlemlenmiştir. Virüsün bulaştırıcılık süresi kesin olarak bilinmemektedir. Enfeksiyonun yaygın belirtileri ateş öksürük solunum sıkıntısıdır. Dünya Sağlık Örgütünün raporuna göre ölüm hızı yüzde 3,8 olarak bildirilmiştir.

“LABORATUVAR SAYISI 36’YA ÇIKACAK”

“Laboratuvar sayımız 25 ilde toplam 36’ya çıkacaktır. Bugün itibariyle 2 vakıf üniversitesinin devreye girmesiyle 18 merkezde yapılmaya başlanmıştır. 

Riskten koruyucu tedbirleri erkenden aldık. İşe Koronavirüs bilim kurulunu oluşturmakla başladık. Tüm dünyadan gelen verileri analiz ettik. Avrupa daha vakaların farkına varmamışken ülkemizde rehber çalışmaları başlamıştı.

İran izole etmeyerek virüsün tüm ülkeye yayılmasına sebep oldu. İtalya, Çin’den gelenlerin ülke içinde serbestçe dolaşmasına izin vererek virüsün bütün Avrupa’ya yayılmasına sebep oldu.

Tüm uluslararası uçuşları risk görerek 4 milyon 603 bin yolcumuzu termal kameralarla kontrolden geçirdik. Kara hudut kapılarımızda kurduğumuz termal kameralar ile 189 bin yolcudan 103’ü kurduğumuz sahra hastanelerinde gözetim altına alındı.

Uçuş yasağının neredeyse tüm Avrupa’yı kapsaması sebebiyle oralarda kalan vatandaşlarımzıı ülkemize getiriyor, 14 gün gözlem altında geçirmelerini sağlıyoruz. 

Kovid-19 hastalığı ve benzeri pandemilerle mücadelede Dünya Sağlık Örgütü’nün dikkati çektiği iki nokta var. Kapsamlı bir sağlık sistemi ve bunun beraberinde getirdiği güçlü bir liderliktir. Vatandaşımızın bu sağduyusunu zayıflatmayı hedefleyen bazı kişiler olduğunu da görüyoruz, sosyal medyadaki bazı mesnetsiz iddialar tümüyle ahlak dışıdır. Lütfen bizlere yardımcı olun. Millet temsilcilerine güvenecektir.

“25 BİN 466 ERİŞKİN YOĞUN BAKIM KAPASİTEMİZ VAR”

Hastalığın ülkemizde yayılarak bir salgın halini almasıyla 13 bin 211’i ileri düzeyde olmak üzere toplam 25 bin 466 erişkin yoğun bakım kapasitemiz söz konusu. Son zamanda art arda açtığımız şehir hastanelerine rağmen yatak sayımız OECD ortalamasının altındadır. Yoğun bakım yatak sayısında ise şanslı durumdayız.

Kendi tanı kitimizi geliştirdik. Amerika’ya 500 bin kit verdik. 7’si İstanbul’da olmak zere farklı illerimizde bugün itibariyle 18 laboratuvarda analiz yapıldığını söylemiştim, yakında bütün büyük şehirlerde test yapabilir olacağız. Yarın hızlı tanı kiti devreye girmiş olacak.

Çok yoğun bir şekilde ve risk altında çalışan sağlık personelinin çalışma düzeninde bazı düzenlemeler yaptık. Üniversite hastanelerimiz dahil tüm kamu hastanelerimize koruyucu malzeme dağıtıyoruz. Görevi riskleri göğüsleyerek hastalarda doğrudan temas ettirmeyi sürdürmek zorunda olan sağlık personelidir. Sağlık personelinin izinlerini iptal ettik. Mücadelenin başarıya ulaşması için şarttır sağlık çalışanlarımıza her biri asker gibi çalışan sağlık ordumuza kolaylıklar ve güvenceler sağlanmalıdır. Sadece motivasyon yetersizdir. Yüce meclisimize bazı önerilerim olacak.

Ulusal mücadeleyi size kısaca özetlemeye çalıştım. Bu mücadeledeki kahramanlarımıza huzurunuzda teşekkür etmek istiyorum. Sizden onlar için bir alkış istiyorum. Ama sadece alkış değil!”


Cuma 15.6 ° / 10 °
Cumartesi 16.1 ° / 9.6 °
Pazar 13.7 ° / 2.7 °