Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından korona virüsün ekonomideki olumsuz etkilerine karşı geçtiğimiz günlerde açıklanan 100 milyarlık paketi yetersiz bulan sanayiciler, çarkların dönmesi ve işsizliğin artmaması için mali aftan vergi indirimine ve kıdem tazminatı desteğine kadar çok geniş taleplerde bulundu.
Paketin toplumun birçok kesimi için bekleneni karşılamazken, İç Anadolu Sanayicileri ve İş İnsanları Dernekleri Federasyonu'nun (İÇASİFED) yaptığı kriz toplantısından, ekonomik paketin çok sayıda fabrikanın kapanmasına ve insanların işsiz kalmasına engel olamayacağı sonucu çıktı.
Sözcü'de yer alan habere göre, toplantıda taleplerini tek tek açıklayan dernekler, 2020 yıl için acilen mali af çıkarılması, KDV'nin herkes için yüzde 18'den yüzde 8'e düşürülmesi, uzaktan çalışma imkanı olmayan sanayi sektörüne maaş desteği verilmesi, işçi çıkarmak zorunda olan firmalara “kıdem tazminatı” desteği verilmesini istedi.
KDV YÜZDE 10'A İNDİRİLSİN
İÇASİFED Başkanı Mehmet Akyürek, iş dünyasını yakından ilgilendiren yeni paketin sevindirici olduğunu ancak reel sektörü temsil eden KOBİ'lere yönelik daha kapsamlı desteklerin verilmesi gerektiğini söyledi.
Acilen yeni bir mali af çıkarılması gerektiğini belirten Akyürek, yüzde 18'lik KDV'nin tüm sektörler için yüzde 10'a düşürülmesi, paketteki konut alma desteğinin iş yeri alımlarına da uygulanması, KOBİ'lere özel 10 yıl vadeli kredi paketi açılması taleplerinde bulundu.
Toplantıda federasyona bağlı OSİAD, ANGİAD, TABİD, KAİSDER, KİKAD ve BESİYAD adlı derneklerden de şu kritik uyarılar ve talepler geldi:
OSİAD: İmalat sanayinde uzaktan çalışma yöntemi mümkün değil. Bir süre sonra sanayide çarklar durma noktasına gelecek ve maaş ödeme zorluğu yaşanacaktır. İşsizlik fonunun devre sokulması şarttır. Sanayici işçi çıkarmaya başlarsa telafisi olmayan hasarlar oluşur.
ANGİAD: KOSGEB kredi geri ödemeleri desteklenmeli, elektrik giderleri desteklenmelidir.
TABİD: Hizmet sektörü çok zor durumda. SGK stopajı ötelenmeli, 10 sektöre verilen destek, işçi çalıştıran tüm sektörlere yayılmalı.
KIDEM TAZMİNATI DESTEĞİ ŞART
KAİSDER: Vergi oranları düşürülmeli, KOBİ borçları yapılandırılmalı, zorunlu izinlerde SGK ödemeleri alınmamalıdır. İşçi çıkarmalarına tazminat desteği, işçi çıkarılmasın deniyorsa ücret desteği sağlanmalıdır. Avrupa ve ABD'de olduğu gibi işverene nakit desteği verilmelidir.
KİKAD: Yatırım teşviklerine uyugilanan yüzde 100 vergi indirimi 2022 yılına kadar uzatılmalı. Tüm vergilerle SGK primleri ile beyannameleri 2 ay ötelenmeli. İdari sebeple kapatılan işyerleri için istihdamı koruma şartı 3 ay süreyle sınırlandırılmalı, üretime devam edenlere destek verilmeli.
BESİYAD: Toplu izin tarih aralığı nisandan değil, Mart 15'ten başlatılmalıdır. SGK işveren payları 4 ay kaldırılmalı. Kredi kartı ödemeleri ertelenmeli, kira stopajları 3 ay alınmamalı. Kısa çalışma ödeneği yüzde 60'tan yüzde 80'e çıkarılmalıdır. Serbest çalışan avukat, doktor, mali müşavirlerin KDV, muhtasar, stopaj dahil tüm vergi ödemeleri 3 ay boyunca ötelenmelidir.
Türkiye Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odaları Birliği (TÜRMOB), virüs salgınının sektör çalışanlarını ciddi bir risk tehlikesiyle karşı karşıya getirdiğini bildirdi. TÜRMOB Başkanı Emre Kartoğlu, muhasebe meslek mensupları olarak etkileşim içinde oldukları 1 milyona yakın insanın yaşam hakkının riske edilmemesi için alınması gereken önlemleri şöyle sıraladı:
‘'Bu ayki tüm beyan ve bildirim süreleri ertelenmeli ve mücbir sebep ilan edilmeli. Aylık prim ve hizmet belgeleri ertelenmeli. Vergi incelemeleri ertelenmeli. İşverenlere sağlanan destekler muhasebecilere de verilmeli.''