Milyonluk 'yerli tohum' projesine Rektör emriyle dozer girdi! Pamukkale Üniversitesi'nde neler yaşanıyor?

Güncel 27.03.2020 14:18:39 0
Milyonluk

Dünya genelinde etkili olan korona virüsü nedeniyle dünya genelinde büyük panik yaşanırken, birçok ülkede market rafları boşaldı, gıda ürünlerine erişimde sıkıntılar başladı. Bu duruma paralel olarak fiyatlar da hızla artıyor. Kuraklık, salgın gibi nedenlerle gıda stratejik unsur haline gelirken, bir üniversiteden tepki çeken bir uygulama dikkatleri çekti. 

Denizli Pamukkale Üniversitesi Rektörlüğü bir süre önce Sosyal Tesis (kreş, botanik bahçesi, bilim müzesi, yapay zeka uygulamaları, mükemmeliyet merkezi, çocuk üniversitesi ve kütüphanesi ile öğrenci projeleri geliştirme ve destek merkezi) yapılması için harekete geçti ve Üniversiteye bağlı Tarım Bakanlığı ve AB destekli ‘Yerli Tohum ve Bitki Üretim Merkezi’nin tarlasına rektörlük talimatıyla dozer eşliğinde daldı. Alanda nöbet tutan öğretim üyeleri, dozerin önünde durarak merkezi kurtarmaya çalıştı.

T24 Haber'in aktardığına göre ise, Pamukkale Üniversitesi Rektörü Hüseyin Bağ, alanda nöbet tutan dozere direnen iki profesörü tartakladı. Üniversitenin özel güvenlik görevlileri tarafından alandan uzaklaştırılan 2 profesör, darp raporu alıp şikayetçi oldu.

Sözcü’den Selami Aydın’ın haberine göre karara tepki gösteren BİYOM’da görevli Prof. Dr. Ali Ramazan Alan ve Prof. Dr. Fevziye Çelebi Toprak, söz konusu alanda bir süredir nöbet tutuyordu.

BİYOM Müdürü Prof. Dr. Ali Ramazan Alan ve Prof. Dr. Fevziye Çelebi Toprak, merkezdeki tohumların zarar göreceğini belirtip çalışmalara direndi. Alan ve Toprak, üniversitenin özel güvenlik görevlileri tarafından alandan zorla uzaklaştırıldı. Rektör Prof. Dr. Hüseyin Bağ ise yaptığı açıklamada “Yeni projeler için yere ihtiyacımız var” dedi.

Medyascope’a konuşan Fevziye Çelebi Toprak, olayı şöyle özetledi:

“Biz ‘Giremezsiniz, bitkilerimiz hasar görecek’ diyoruz. ‘Hayır, sürün kepçeyi’ diyor Rektör Bey. Bitkilerimizi söktüler, su borularımızı parçaladılar. Orada rektörlüğün hiçbir emeği olmadığı için… Bir şeyde emeğiniz olmadığı zaman manevi olarak hiçbir şey hissetmezsiniz. Ama orada üretilen bitkiler doku kültüründen geliyor ve çok büyük emeklerle yetişiyor. Ben Pamukkale Üniversitesi’nde 18 yıldır hizmet veriyorum. Ülkeme hizmet etmek için yurtdışından geldim.”

Dokuz yıldır emek verdiği tarlayı korumak için aklına gelen tek çözümün iş makinelerinin önüne yatmak olduğunu söyleyen Toprak, bitkilerine yapılanları sesi titreyerek anlattı: “Güvenlik görevlileri beni attılar ittiler, tek çare olarak ‘Yatayım bari’ dedim, yattım. Bu sefer de kolumdan, bacağımdan çektiler güvenlik görevlileri. Benim bacağımda kalça protez ameliyatı var, belimde problem var. Uyarmama rağmen kargatulumba yerlerde sürüklendik. Siz sadece ön sayfayı gördünüz, daha arkada bir sürü olay oldu. Çıkartıldık oradan. Dün gece saat 01.00’e kadar buradaydım, üç kepçe içeride çalışıyordu.”

Tarlanın hemen yanındaki alana botanik bahçesi yapılacağına ve bu tarlanın da fosseptik çukuru için kullanılacağına vurgu yapan Toprak, “Botanik bahçesi adı altında ağaçların hepsini kestiler. Nasıl bir botanik bahçesi yapacaklarsa orayı tamamen betona dönüştürdüler. Onun fosseptik çukurunun bizim merkezin alanından geçmesi gerekiyormuş. Böyle kocaman bir dere düşünün, siz oraya fosseptik çukuru yaptığınızda onun üstüne nasıl bitki yetiştirebilirsiniz. Burası on yıllık bir araştırma merkezi. Rektör, arkasında başka şeyler olduğunu kendi basın açıklamasında da belirtmiş zaten. Kreş yapılacakmış, park yapılacakmış” dedi.

“Bitkiler yok olduğunda insanlık açlığa gidecek”

“Türkiye’de yerli tohum üretmek zorundayız, başka çaremiz yok” diyen Toprak, sözlerini “Dünya nüfusu artıyor ve biz her alanda yurtdışına bağımlı durumdayız. Koronavirüs insanları mahvediyor, ama bitki virüsleri de var. Bitki virüsleri de bitkileri mahvediyor. Bitkiler yok olduğunda insanlık açlığa gitmeyecek mi?” diye sürdürdü.

PAÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Bağ ise yaptığı açıklamada “Kampüs alanımız dar bir alan, yeni projeler için yere ihtiyacımız var. Üniversitenin dağın yamacında yıllardır atıl kalan bir alanı var. Bu alanda yeni projelerimizi gerçekleştirmeyi planlıyoruz” dedi.

Konuya ilişkin Rektör Bağ ise şu açıklamayı yaptı: 

 

YÖK DAHA ÖNCE SORUŞTURMA AÇMIŞTI

Pamukkale Üniversitesi Rektörü Hüseyin Bağ, önceki yıllarda öğretmen olan eşi Derya Bağ’ı, İslami İlimler Enstitüsü’ne Enstitü Sekreter olarak ataması üzerine kamuoyu gündemine gelmişti.
Bağ ayrıca üniversitenin eski genel sekreteri Tamer Ceylan hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunmuştu. Üniversite yönetiminin 7 defa kınama cezası verdiği Ceylan ise mobbing gerekçesiyle karşı dava açmıştı. Ceylan’ın avukatı, geçen yıl aralık ayında mahkemeye sunduğu belgede, rektör hakkında YÖK’ün de soruşturma açtığını belirtmişti.


Cuma 38.4 ° / 25 °
Cumartesi 38.1 ° / 21.5 °
Pazar 37.7 ° / 23.5 °