Koronavirüs önlemleri kapsamında iptal edilen etkinliklerin, kapanan sinema salonlarının ardından sanat dünyasının emektarları da zor günler geçiriyor. Gelecek Partisi Kültür Sanat Politikaları Başkanı Sema Silkin Ün, sanatçıların bir
Hayatın her alanını etkisi altına alan pandemi, sanat dünyasına da zor günler yaşatıyor. Koronavirüs salgının ilk günlerinden itibaren bütün dünyada olduğu gibi Türkiye’de de tiyatro, konser, festival gibi birçok etkinlik iptal edildi, sinema salonları kapandı.
Sanat dünyasının oyuncudan kostümcüsüne, sesçisinden yönetmenine birçok emektarı ise her şeyin normale döneceği günleri bekliyor. Beklerken, ayakta kalmak için de destek beklediklerini dile getiriyor.
'DÜZENLEME YOK, SÜREÇ ÜZÜNTÜ VERİCİ'
Sanat dünyasından yükselen seslere kayıtsız kalmayan Gelecek Partisi Kültür Sanat Politikaları Başkanı Sema Silkin Ün, Kovid 19 tedbirlerinin ilk günlerinden itibaren kültür sanat camiasının yaşadığı zorlukların hafifletileceği yönünde bir adım atılacağını umduklarını belirterek 'Ancak aradan geçen 2 haftalık süreçte beklenen düzenlemelerin halen yapılmamış olması üzüntü vericidir' sözleriyle değerlendirmelerde bulundu.
'DİZİ SETLERİ DURDURULMALI'
Halihazırda çekimlere devam eden dizilerin setleri olduğuna dikkati çeken Ün 'Diziler yüksek reyting ve kanal ayrımı yapılmaksızın durdurulmalıdır. Zira normal zamanlarda dahi çalışma koşullarının ağır olduğu dizi setlerinde Kovid 19 ile mücadelede önemli olan 2 şeyi sosyal izolasyonu ve güçlü bağışıklık sistemini sağlamak mümkün değildir. Hükümet özel kanallara reyting uğruna devam ettirdikleri ısrarlardan vazgeçmeleri konusunda yaptırım uygulamalıdır' dedi.
Ün, setlerin durdurulması ile oluşacak mağduriyetlerin giderilmesinin önemini de vurgulayarak 'Her bir sette asgari ücretle yevmiye usulü ile çalışan onlarca teknik personel var. Mevcut ekonomik paket Türkiye’de bu şekilde güvencesiz şekilde çalışanlara maalesef destek sunmuyor' eleştirisini yaptı.
'ÖZEL TİYATROLARA SGK VE BAĞKUR MUAFİYETİ SAĞLANMALI'
Ün, özel tiyatroların da önlemlerden büyük zarar gördüğünü ifade ederek, şu değerlendirmeyi yaptı: 'Normalde varlıklarını sürdürmelerini sağlayacak 8 aylık kültür sanat sezonu 5. ayında bitmiş oldu. Bu zorlu günlerde özel tiyatroların ayakta kalmalarını sağlamak için ekonomi paketinde vadedilen vergi ötelemesi sorunlarına bir çözüm değildir. Yükümlü oldukları SGK, Bağkur ödemeleri için vergi muafiyeti sağlanmalıdır. Yeni sezona kadar ayakta kalabilmeleri için geçmiş performanslarını ve çalışan sayılarını dikkate alarak bir defaya mahsus hibe desteği yapılmalıdır.'
Son olarak Kovid 19’un sinema dünyasındaki etkilerine değinen Ün 'Salgının ilk günlerinde salonları kapanan sinema şirketleri zor durumdadır ve şimdiden bazı salonlar sektörden çekilmek durumunda kalmaktadır. Bu duruma seyirci kalınmaması gerekir' ifadelerini kullandı.
'SANATÇILAR, TOPLUMSAL HAFIZAMIZIN ÖNEMLİ KAYNAKLARIDIR'
Ün, kültür sanat sektörüne dair değerlendirmesini, sanatın önemini vurguladığı şu sözlerle bitirdi: 'Sanat dünyasının kurumları, unsurları, toplum sağlığını birinci dereceden ilgilendirir ve tedbir alınmazsa yarın hayat normale döndüğünde, insanlarımızın nefes alacakları, hobilerini hayata geçirecekleri mekanları yerinde bulamaması toplum psikolojisini olumsuz etkileyecektir. En nihayetinde bugünlerde yaşanan bu salgının topluma, hayata, insanlığa yansımalarını bizler tiyatrocularımızın, sinemacılarımızın, sanatçılarımızın yazdıkları metinlerden, söyledikleri şarkılardan, çektikleri filmlerden, oynadıkları oyunlardan izleyeceğiz. Bunlar, toplumsal hafızamızın önemli kaynaklarıdır. Bugün sanatçılarımızı salgının bu olumsuz etkilerinden koruyamayanların, yarın sanat adına bir söz söyleme hakkı kalmayacaktır.'