Ağbaba, Meclis Genel Kurulu’nda gece yarısı yaptığı konuşmada ekonomi paketine ilişkin, “İşçiye karşı kurulan bir kumpastır, açık bir kumpastır. Burada, işveren tarafından ücretsiz izne ayrılan ve kısa çalışma ödeneğinden yararlanamayan işçiler fondan günlük 39,24 TL nakdî destek alıyor. Bu değişiklikle işten çıkarmanın adı ücretsiz izin olmaktadır” dedi.
ÇAY VE SİMİT HESABI YAPTIÇay ve simit hesabı yapan Ağbaba, şöyle dedi:
“Çayın tanesi -biliyorsunuz, artık corona günlerinde karton bardakla içiyoruz- 2 TL. Simit 2 TL. Bir aile düşünelim ki Recep Tayyip Erdoğan’ı çok seviyor, bu ailenin ismi Ahmet olsun. Bu Ahmet Bey, Recep Tayyip Erdoğan’ı dinlemiş, Allah da vermiş, 3 çocuk yapmış. İsimleri de Rabia olsun, Abdullah olsun, Hafize olsun. Bu 5 kişilik aile 1 öğün 1’er simit yiyip 1’er çay içse 2 kere 2, 4; günlük 1 öğünü 20 TL, günlüğü 60 TL’ye gelir. Bu Ahmet Bey’in şartları uygun olmadığı için ev alması mümkün değil, aylık 1.000 lira kira ödüyor. Şimdi, günlüğü 39,24 lira, aylığı 1.177 lira olan aile Allah aşkına nasıl yaşasın, bir düşünün. Daha kullanması zorunlu dezenfektanı alamıyor, kolonya ulaşmamış, maske arıyor, sigarayı zaten Recep Tayyip Erdoğan’a uymuş bırakmış olduğunu düşünelim, su içecek parası yok, çay ve simit de 1.800 lira; sizin verdiğiniz para 1.177 lira.
Bakın, bir daha söyleyelim: Çay ve simit 1.800 lira, sizin verdiğiniz para 1.177 TL.
Bakın, 5 kişilik aileye 3 kişilik çayı ve simidi layık görüyorsunuz. Bir de kendi yaşantınıza bakın; şatafat var, israf var, saraylar var, yazlığı var, kışlığı var.”
Virüs nedeniyle risk altında olan iş yeri sayısının 1 milyon 700 bin olduğunu ifade eden Ağbaba, şöyle dedi:
“Sadece iki genelgeyle faaliyetleri durdurulan 252 bin iş yeri var. Faaliyetleri geçici olarak durdurulan turizm ve eğlence sektöründe toplam 1 milyon 900 bin kişi var, işsiz kalan motorlu kurye sayısı 500 bin kişi, berber, kuaför salonunda işsiz kalan sayısı 504 bin kişi, kapanan AVM’lerde işsiz kalan sayısı 523 bin kişi, faaliyetleri durdurulan 71 bin 103 kahvede işsiz kalan 213 bin kişi, artık çalışamayan, yolcu taşıyamayan 7 bin 500 şehirlerarası otobüsün şoförü, muavini, yazıhanesi, 90 bin kişi, okullar kapandığı için 150 bin servisçi var, özel eğitim merkezlerinde çalışan 90 bin kişi, sokakta geçimini sağlayan kâğıt toplayıcısı, simitçisi, ayakkabı boyacısı, sokak müzisyeni, seyyar satıcısı, pilavcısı 6 milyon kişi. Yine, taksici, minibüsçü cabası, 18 milyon vatandaş şu anda işsizlikle karşı karşıya. Bu insanlar açlıkla virüs arasında uçurumun kenarında.
Bu hızla giderse çok yakın zamanda gerçek işsizlik oranı yüzde 20’yi bulabilir. Coronavirüs ve kötü yönetim yüzünden en iyimser tahminle istihdamda 6 milyon 227 bin kişi işini kaybedebilir.”