Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası, sosyal hizmet kurumlarının sadece yüzde 58’inde yeterli sayıda maske, yüzde 62’sinde yeterli eldiven ve yüzde 77’sinde yeterli dezenfektan bulunduğunu açıklayarak kurumlardaki salgın tehlik
Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), 30 ilde sosyal hizmet alanında faaliyet gösteren 155 sosyal hizmet kurumunda yapılan anketin sonuçlarını paylaştı.
Buna göre, sosyal hizmet kurumlarının yüzde 58'inde yeterli sayıda maske bulunuyor. Yüzde 6'sında hiç maske bulunmadığı, yüzde 35'inde de sayının yetersiz olduğu bildirildi. Kurumların yüzde 62'sinde yeterli sayıda eldivene ulaşılabilirken yüzde 9'unda eldiven verilmiyor, yüzde 29'unda ise eldiven sayısının yetersiz olduğu belirlendi.
DEZENFEKTAN YOK
El dezenfektanları kurumların yüzde 77'sinde yeterli oranda varken yüzde 9'unda hiç dezenfektan bulunmuyor. Kurumların yüzde 13'ünde ise dezenFektanın yetersiz olduğu belirtildi. SES’in açıklamasında, “Günlük yaşamda dahi kullanılması tavsiye edilen el dezenfektanlarının sosyal hizmet kurumlarında bulunmama hali önemli bir sorundur” denildi.
EKİPMANLAR KRİTERLERE UYGUN DEĞİL
“Dağıtılan ekipmanın kriterlere uygunluğu ve kalitesi de önemli bir belirleyendir” denilen açıklamada ekipmanlara ilişkin “Kurumların yüzde 29'unda maskelerin kriterlere uygun olmadığı, yüzde 25'inde sadece bazı birimlerde kriterlere uygun maske dağıtıldığı aktarıldı. Eldivenlerin ise kurumların yüzde 11'inde kriterlere uygun olmadığı, yüzde 38'inde ise sadece bazı birimlerdeki eldivenlerin kriterlere uygun olduğu ifade edilmiştir” denildi.
Basın açıklamasıyla paylaşılan anket sonuçlarına göre kurumların yüzde 75'inde dönüşümlü çalışmaya geçildiği, yüzde 13'ünde ise dönüşümlü çalışmanın olmadığı vurgulandı. Açıklamada, “Salgın süresince sendikamızın da başından beri söylediği ve Dünya Sağlık Örgütü ve bilimsel yayınların işaret ettiği gibi, mesai saatleri kısaltılmalı, dinlenme olanakları artırılmalıdır. Anket sonuçları ise kurumların yüzde 8'inde çalışma sürelerinin arttığını söylemektedir. Bu ise salgın boyunca sosyal hizmet emekçilerini daha çok çalışmaya iterek sağlıklarını da tehlikeye atmak demektir” denildi.
Kurumların yüzde 82'sinde sosyal hizmet emekçilerine periyodik olarak Covid-19 testi yapılmadığı belirtilen açıklamada şu sonuçlara yer verildi:
-Sosyal hizmet kurumlarının sadece yüzde 31'inin tümünde yemek-beslenme konusunda salgına yönelik bir düzenleme yapıldı.
-Kurumların sadece yüzde 24'ünde havalandırma kontrolleri,salgın nedeniyle daha ciddi olarak yapılmakta; yüzde 35'inde havalandırma kontrolü hiç yapılmamaktadır. Ortam dezenfeksiyonu ise yüzde 50'sinde salgına özgü ciddiyetle yapılıyor.
-Yatılı kuruluşlarda sosyal izolasyon sadece yüzde 18'inde, sosyal izolasyon sadece yüzde 10'unda, sosyal izolasyon odası sadece yüzde 33'ünde yapılmış, kuruluşların yüzde 3'ünde izolasyon evi oluşturulmuş, yatılı kuruluşların yüzde 18'inde ise bunların hiç biri yapılmadı.
-Kuruluşların yüzde 13'ünde yeni kabul edilenler önce takiplerinin yapılması için sosyal izolasyon merkezine, yüzde 3'ü sosyal izolasyon katına, yüzde 15'inin sosyal izolasyon odasına yerleştirildiği belirtilmiştir. Yeni kabullerin yüzde 8'inin ise bu düzenlemelerin hiç biri olmadığı için doğrudan yatılı kuruluşta kalmaya başladığı ortaya çıktı.
-Kurumların yüzde 49'unda sosyal hizmet emekçilerine yakın temaslı ve temaslı bilgilendirmesi yapılmadı.
-Kurumların sadece yüzde 3'ünde temaslı sosyal hizmet emekçilerine semptom gösterip göstermediklerine bakmaksızın test yapılmaktadır, yüzde 22'sinde semptom yoksa çalışmaya devam ettirilmektedir, yüzde 15'inde semptom olsun olmasın ev izolasyonuna gönderilmekte.
-Sadece gündüz hizmet veren kurumlar kapsamındaki kurumların yüzde 47'sinde kurum girişinde başvuruya gelenlere ateş ölçümü yapılmaktadır. yüzde 43'ünde yapılmamaktadır. Yüzde 79'unda hizmet alanlar ve çalışanlar için ayrı girişler oluşturulmamış, yüzde 7'sinde kurumun tamamında ayrı girişler oluşturulmuştur.
-Covid-19'a yönelik genel eğitimler, kurumların yüzde 55'inde hiç yapılmamıştır. El hijyeni konusunda eğitim, kurumların yüzde 53'ünde hiç yapılmamış, salgının aşamalarına göre kurumlarda yapılan düzenlemelere ilişkin eğitimler kurumların yüzde 64'ünde hiç gerçekleştirilmemiştir.