Dünyanın en kutsal varlıkları annelerimizin 'Anneler Günü'

Dünyanın en kutsal varlıkları annelerimizin

Anneler ve annelik, tarihin ilk çağlarından beri bireysel ve toplumsal dünyamızın en değerli varlıkları olagelmişlerdir. Peki, Mayıs ayının ikinci pazarı kutlamaya dönüşen Anneler Günü'nün tarihçesi nedir?

Haklarında ne söylense eksik kalacak, saygı ve minnetin hangi hali gösterilse hakları ödenmeyecek anneler, insanlık tarihinden bu yana toplumun ana figürü ve toplumun en değerli varlığı olmuştur.

'Hiçbir süs ve makyaj bir kadını; ' Analık Sevgisi ' kadar güzelleştiremez. ' Emile Zola

Her Mayıs ayının ikinci haftası annelere özel kutlanan Anneler Günü, bir gün ile açıklanmayacak kadar özel olsa da bugünün tarihteki yeri şöyle: 
Anneler için yapılan kutlamalar, asırlar öncesine dayanıyor ve Sümerlere kadar gidiyor. Analık, ilk çağlarından bu yana 'İştar', 'Kybele', 'Rhea' ve daha birçok yerel ve dönemsel isimlerle, doğurganlık niteliği ön plana çıkarılarak doğanın uyandığı bahar mevsimiyle özdeşleşti. Her bahar yapılan kutlamalar gelenekselleşerek binlerce yıl sürdü.


Tarihteki ilk anneler günü kutlamaları, antik Yunan’da, tanrıların anası Rhea onuruna düzenlenen bahar kutlamalarına dayandırılabilir. 1600’lerin İngiltere’sinde “Anneler Pazarı” kutlanırdı.
“Lent” adı verilen ve Paskalya’nın 40 gün öncesinden başlayan sürecin dördüncü pazarında kutlanılan “Anneler Pazarı” ile, bütün İngiliz anneler onurlandırılırdı.
O zamanlar yoksul İngilizlerin çoğu, varlıklı ailelerin yanında hizmetçilik yapmaktaydı. Çalıştıkları evler çoğunlukla kendi evlerinin çok uzağında kaldığından, hizmetçilerin işverenlerinin yanında yaşamasına izin verilirdi. “Anneler Pazarı”nda hizmetçilere izin verilir, evlerine gidip günü annelerinin yanında geçirmeleri teşvik edilirdi.
“Anneler Pastası” denilen özel bir pasta, bu kutlamayı daha da özel kılardı.

'Hiç kimse kollarında bir çocuk tutan anne kadar muhterem ve birkaç çocuk arasındaki bir anne kadar, saygı değer değildir.' Wolfgang Van Goethe

Hıristiyanlığın Avrupa’da yaygınlaşmasıyla kutlama biçim değiştirerek “Kilise Ana” kutlamasına dönüştü. Kendilerine hayat veren ve kötülüklerden koruyan gücün “Kilise Ana” olduğuna inanılırdı. Zamanla kilise festivali ile “Anneler Pazarı” kutlamaları karıştı ve insanlar, kiliseyle birlikte annelerine de şükranlarını sunar oldular.
Türkiye'de ise Anneler Günü ilk kez 9 Mayıs 1955'te kutlandı. Bu yılın anneler günü ise 10 Mayıs Pazar gününde kutlanacak.