Davutoğlu, Dişli açıklaması ile ilgili konuştu: FETÖ gibi alçak bir örgütle bizi irtibatlandırmaya çalışırlarsa, bize de kendimizi savunmak düşer!

Davutoğlu, Dişli açıklaması ile ilgili konuştu: FETÖ gibi alçak bir örgütle bizi irtibatlandırmaya çalışırlarsa, bize de kendimizi savunmak düşer!

Gelecek Partisi Genel Başkanı Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu, parti yöneticileriyle birlikte 27 Mayıs darbesinin yıl dönümünde Demokrasi Şehitleri Adnan Menderes, Hasan Polatkan ve Fatin Rüştü Zorlu’nun anıt mezarlarını ziyaret etti.

Ziyaretin ardından açıklama yaparak, basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Davutoğlu, 27 Mayıs darbesiyle demokrasimizin onulmaz bir yara aldığını belirterek:

“60 yıl önce bugün 27 Mayıs 1960’da Devlet geleneğimize demokrasimize hukuk sistemimize ve Milli egemenliğe büyük bir darbe vurulmuştu. O gün milletin hür iradesiyle seçilmiş hükümetine, meclisine dönük olarak yapılan darbe daha sonraki birçok darbenin de tetikçisi oldu. Türk silahlı kuvvetlerinin itibarını zedelemiş demokrasimizin onulmaz bir yara almasını sağlamış, milletimizin tarihindeki en acı günlerden birinin yaşanmasına sebep olmuştur.” dedi.

'Devlet geleneği zarar gördü'

27 Mayıs’ta devlet geleneğinin zarar gördüğünü vurgulayan Ahmet Davutoğlu, 15 Temmuz’a kadar uzanan süreçte TSK içindeki yapıların darbe için uygun zaman kolladığını ifade ederek: “Devlet geleneğimiz ve zarar görmüştür çünkü. Ülkeyi yöneten Cumhurbaşkanı Başbakan bütün kadrolar son derece haksız bir ithamla yerlerinden edilmişler Meclise ve Milli iradeye açık bir darbe vurulmuştu. Demokrasimiz zarar görmüştür çünkü ondan sonra her aşamada demokrasi üzerine vesayet oluşturan çevreler bu vesayetlerini cuntalar üzerinden harekete geçirmeye çalışmışlardır. En sonuncusu 15 Temmuz olmak üzere Silahlı Kuvvetlerimizin içinde örgütlenen yapılar demokrasimize en büyük darbeyi kurmak için uygun anı beklemişlerdir.” diye belirtti.

Davutoğlu, bir daha böyle acı tecrübeler yaşanmaması için Türkiye’nin tam ve demokratik bir hukuk devleti niteliğine kavuşması esastır, diyerek şöyle kaydetti:

“Bir daha hukuk sistemimizin böyle cuntalara vesayetlere alet edilmemesi için Türkiye'nin tam ve demokratik bir hukuk devleti niteliğine kavuşması esastır. Bir daha böyle bir alçaklığa zulme alet olunmaması için de Silahlı Kuvvetlerin itibarını korumak ve demokrasimize her şartta sahip çıkmak esastır. Bu vahim cunta ve darbe teşebbüsünün ilk kurbanları olan, Başbakan olarak selefim Adnan Menderes ki demokrasi mücadelemizin öncüsüdür. Onun ayak izlerinden yürüyerek biz bugünlere geldik onun hatırasının hiçbir zaman silinmesine izin vermeyeceğiz. Gene Dışişleri Bakanı olarak selefim Fatin Rüştü Zorlu'ya, Kıbrıs davamız olmak üzere birçok davada onun ayak izlerini sürerek onun ayak izlerini takip ettik. Hasan Polatkan şehidimize, rahmet diliyorum. Onların demokrasi emaneti bizim omuzlarımızın üzerindedir. Kim Türkiye'de demokrasiye Milli Egemenliğe karşı harekete geçerse bilsinler ki Millet olarak karşısında dimdik duracağız.

27 Mayıs benzeri bir olayın 12 Eylül benzeri 12 Mart benzeri 28 Şubat benzeri 15 Temmuz benzeri bir olayın Türkiye'de yaşamasına asla izin verilmeyecek. Ancak bunun yolu demokrasiyi güçlendirmekten geçiyor özgürlüklerden geçiyor. Her gün darbe söylentileri üzerinden darbecilerin gündemde tutulması doğru değil.”

'Yassıada Demokrasi ve Özgürlük Adası' projesine sunduğu katkıyı hatırlattı

Yassıada’nın, Demokrasi ve Özgürlük adası olarak açılmasına değinen Davutoğlu, Başbakan olduğu dönemde projeyle ilgili ilk adımı attığnı hatırlattı ve “Bugün Demokrasi ve Özgürlük Adası olarak Yasada açılacak. Demokrasi ve özgürlük, sadece müzeler veya hatıralar üzerinden değil, demokrasi ve özgürlük insan haklarına saygılı demokrasiyi tahkim etmek, insan hak ve özgürlüklerini korumakla mümkün olur.” dedi.

 Ahmet Davutoğlu, kendisinin açılışa davet edilmediğini de hatırlatarak, böyle bir günde projeye katkı sunmuş bir başbakanın davet edilmesinin devlet geleneğinin gereği olduğunu belirtti. 

Gelecek Partisi Lideri Davutoğlu ayrıca, 27 Mayıs mahkemelerinin aldığı kararların tümden geçersiz sayılmasını sağlayacak bir yasal düzenleme de talep etti ve şöyle kaydetti:

 “27 Mayıs yargılamaları, Yassıada yargılamaları hukuk sistemimize kara bir dönem olarak geçmiştir. Artık çok geçmeden bir daha böyle bir yargılamanın olmaması için, bir daha sizi isteyen buraya getiren irade böyle istiyor denmemesi için, bu ülkede, 27 Mayıs sonucunda, Yassıada mahkemeleri ile ortaya çıkan kararların, tümden yok sayacak, ke-en lem yekun ilan edilecek bir TBMM kararına ihtiyaç vardır. Çünkü o günkü darbe sadece rahmetli şehidimiz Adnan Menderes'e değil bütün bir TBMM’ye  oradaki iradeye dönük olarak gerçekleşmiştir. TBMM acilen toplanarak, bu kararların tümüyle geçersiz sayılacağı ve bu kararlardan doğan hak ihlallerini tazmin edecek, telefai edecek karar almalıdır. Türkiye’de darbe girişiminin hiçbir zaman baki olamayacağını etkisinin kalıcı olamayacağını, göstermelidir. Biz Gelecek Partisi olarak bunun takipçisi olacağız.”

Gündeme dair sorular

Ahmet Davutoğlu, gazetecilerin gündeme dair sorularını da yanıtladı. Darbeci general Mehmet Dişli’yi kendisinin emekli etmek istediğini, ancak Yüksek Askeri Şura’da son anda farklı karar çıktığını söylediği hatırlatılarak, MİT raporunda başka isimler de var mıydı sorusu yöneltildi.

'Birçok itham yöneltildi sessiz kalındı, düşündüler ki bundan sonra da sessiz kalacak'

Davutoğlu: “Çok tartışıldı bu konu. Her şeyden önce şunu ifade edeyim bu açıklamam ortada herhangi bir şey yokken gündeme gelmiş bir açıklama değil. Sayın Bahçeli Gelecek Partisi'nin adının dahi FETÖ tarafından tespit edildiği gibi ağır çirkin bir ithamda bulundu. FETÖ'yle PKK ile mücadelede bütün varlığını ortaya koymuş bir Başbakana böyle bir itham yapılmaz. Daha acı olan bütün mücadeleyi birlikte yürüttüğümüz devlet yetkilileri sayın Bahçeli’nin bu ithamına karşı da sessiz kaldılar. Muhtemelen düşündüler ki daha önce birçok itham Başbakana yöneltildi, sessiz kalındı bundan sonra da sessiz kalacak.

'FETÖ gibi alçak bir örgütle bizi irtibatlandırmaya çalışırlarsa, bize de kendimizi savunmak düşer'

Bakın çok açık söylüyorum biz bu mücadelede anlımızın akıyla mücadele ettik, canımız ortaya koyduk. FETÖ’nün bütün listelerinde en baş hedefte ben vardım, Sayın Cumhurbaşkanımızla birlikte ama bu göz ardı edilerek FETÖ gibi alçak bir örgütle bizi irtibatlandırmaya çalışırlarsa, bize de kendimizi savunmak düşer. Yaptığımız mücadelenin ne ölçüde olduğunu göstermek düşer. Türkiye Cumhuriyeti Başbakanlık görevini şerefle ifa etmiş birisine böyle bir suçlama yapılamaz. Böyle bir suçlama yapılırsa da, o kişinin kendisinin bu yolda nasıl mücadele ettiğini anlatmak bir vazife halini alır. Mehmet Dişli ile ilgili yaptığım açıklama bir anda ortaya çıkmış bir açıklama değil, herkes söylediği söze dikkat ettsin. Bize böyle bir itham karşısında susmak yakışmaz. Bizimle birlikte devlet görevi yapmış olan bu mücadele omuz omuza yürüdüğümüz insanların, bu mücadele içinde o zaman yer almamış bir siyasetçinin ithamı karşında sessiz kalması da beni derinden yaralamıştır. Sayın Cumhurbaşkanı böyle itham karşında sessiz kalamaz, kalmamalı.”

Davutoğlu, darbeci General Akın Öztürk’le ilgili MİT raporu olup olmadığı sorusu üzerine de: “O kişinin görev değişiminde MİT, tarafından Devlet Kurumlarından gelen raporların etkisi olmuştur.” dedi.