Kıdem tazminatında kritik gün!

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakan Selçuk ile beraberindeki TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, TİSK Başkanı Akyol, Türk-İş Başkanı Atalay ve Hak-İş Başkanı Arslan ile Beştepe'de bir araya gelecek. Kritik görüşmede kıdem tazminatı reformu ma

Güncel 17.06.2020 11:57:03 0
Kıdem tazminatında kritik gün!

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk ile beraberindeki TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, TİSK Başkanı Özgür Burak Akyol, Türk-İş Başkanı Ergün Atalay ve Hak-İş Başkanı Mahmut Arslan ile Beştepe'de bir araya gelecek. 

Kıdem tazminatı ile ilgili son dakika açıklaması yapan Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk 'Kıdem tazminatı düzenlemesi için yürürlük tarihini 2022 olarak hedefliyoruz. Kıdeme hak kazanarak işten çıkışı yapılanlar yüzde 24 seviyesinde. Yani her 4 kişiden 1'i ancak kıdem tazminatı alıyor' dedi.

REFORMA HERKES TEPKİLİ

Hem işçi hem de işverenlerin karşı çıktığı kıdem tazminatı reformu Beştepe'de masaya yatırılacak. Çalışanların ve sendikaların büyük tepkisini çeken kıdem tazminatı reformunda iki formül gündemde.

Üzerinde çalışılan iki formülün birincisine göre, çalışanın 30 günlük kıdem tazminatının 11 günü fona devredilecek. Çalışanın bu parayı 56 yaşından önce sadece evlilik, konut alımı, sağlık gibi gerekçelerle çekebilmesi öngörülüyor. Diğer bir formüle göre ise işçilerden yüzde 6'lık prim kesintisi yapılacak.

YENİ SİSTEM İÇİN 2020 PLANI

Kıdem tazminatı fonu uygulamasına 1 Ocak 2022 tarihinde geçilmesi planlanıyor. Mevcut çalışanların, sistem değişikliğine kadar olan döneme ait kıdem tazminatına ilişkin haklarının saklı kalması bekleniyor. Belirlenecek yeni sistemin 2022 yılında yürürlüğe girmesi planlanıyor.

TÜRK İŞ: KIRMIZI ÇİZGİMİZ

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay,  1 Mayıs'ta kıdem tazminatı için 'kırmızı çizgime dokunma' mesajı vermişti. Atalay 'İşçinin haklarını geriye düşürecek hiçbir teklifi imzalamam. Tek başıma kalsam da, ölsem de kıdemi vermem' demişti.

DİSK DE KARŞI

Kıdem tazminatı görüşmelerine çağrılmayan DİSK de konu ile ilgili yazılı açıklama yapmıştı. DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu 'İşçinin alın terinin, emeğinin karşılığı olan kıdem tazminatını kimseye yedirmeyiz' ifadeleri kullanılmıştı.


Cumartesi 27.9 ° / 16.1 °
Pazar 28.5 ° / 16.2 °
Pazartesi 28.1 ° / 17.1 °