25 yıllık utanç! 'Srebrenitsa'

Bosna Savaşı sırasında 8 binden fazla Boşnak sivilin Sırp askerler tarafından katledildiği Srebrenitsa Katliamı, üzerinden 25 yıl geçmesine rağmen hala yakın tarihin utanç tablolarından biri olarak tazeliğini koruyor.

Tarihte Bugün 11.07.2020 19:51:19 0
25 yıllık utanç!

'İkinci Dünya Savaşı sonrası Avrupa'daki en büyük katliam' olarak nitelendirilen Srebrenitsa Katliamı'nın üzerinden 25 yıl geçti. Sadece birkaç gün içinde en az 8 bin 372 Boşnak'ın katledildiği Srebrenitsa'da şu ana kadar 6 bin 500 kurbanın kimlikleri tespit edilebildi. 

SREBRENİTSA'DA NELER YAŞANDI?
Yugoslavya İç Savaşı sırasında Bosna Hersek'in Srebrenitsa kasabasında 13-18 Temmuz 1995 tarihleri arasında 8 bin genç ve yetişkin Müslüman erkek, Bosnalı Sırp güçler tarafından öldürüldü.
Birleşmiş Milletler (BM) 1993 yılında Srebrenitsa'yı Boşnaklar için 'güvenli bölge' ilan etmişti.
Bosnalı Sırpların iki yıl süren kuşatması sonrası Temmuz 1995'de Srebrenitsa düştü. Binlerce Boşnak erkek, kadın ve çocuk, Srebrenitsa'nın hemen dışındaki Potocari'de bulunan Hollandalı askerlerin denetimindeki BM barış gücü karargahına sığındı.
Hollandalı askerler karargaha sığınanlara burada güvende olacaklarını söyledi. Ancak askerler Bosnalı Sırp güçlerin kampı kuşatması üzerine binlerce Boşnakı Sırplara teslim etti.
Sırp güçler karargaha sığınanlar arasından ayırdıkları 300 erkeği kamyonlarla götürüp öldürdü. Kadın ve çocuklar da Bosna'nın diğer kesimlerine götürüldü. Kasabada 8 binden fazla Müslüman öldürüldü.

Srebrenitsa'da hayatını kaybedenlerin büyük kısmı halen Bosna Hersek'in doğusundaki toplu mezarlarda yatıyor. Olaylar öncesinde BM tarafından güvenli bölge ilan edilen kasabada, civardaki çatışmalardan kaçan çok sayıda sivil bulunuyordu.Srebrenitsa'da yaşananlar, '2. Dünya Savaşı'ndan sonra Avrupa'daki en büyük katliam' olarak nitelendiriliyor.

BM'nin yargı organı Uluslararası Adalet Divanı 2007'de, kasabada yaşananları 'soykırım' olarak nitelendirmiş ancak sorumlusunun Sırbistan olmadığına hükmetmişti. Rusya ise 2015'te BM Güvenlik Konseyi'ne sunulan ve kasabada yaşananları 'soykırım' olarak nitelendiren bir karar tasarısını veto etmişti. Hollanda'nın Lahey kentinde eski Yugoslavya için kurulan Uluslararası Ceza Mahkemesi, katliamdan sorumlu tutulan Bosnalı Sırp General Ratko Mladiç'i soykırımdan, insanlığa karşı suç işlemekten ve Srebrenitsa katliamından suçlu buldu. Mladiç müebbet hapis cezasına çarptırıldı.


Pazar 6.3 ° / -1.2 °
Pazartesi 6.3 ° / 0.5 °
Salı 9.5 ° / 2 °