Gelecek Partisi’nin ekonomi kurmayları ‘Ekonomide Gelecek Modeli Toplantısı’nda bir araya geldi. Mustafa Mente, Serkan Özcan, Kerim Rota ve İbrahim Turhan, Türk ekonomisinde yaratılan illüzyonu masaya yatırdı.
İşte ekonomi toplantısında konuşulanların satırbaşları…
İbrahim Turhan: Türkiye’yi içine kapama, kurallı serbest piyasadan uzaklaşmış olma gibi sapmalara olmasaydı sadece ve sadece 2013’te sağlanmış olan performansı devam ettirebilseydi bugün 20 yaşın üstündeki her vatandaşın cebinde aylık 1 asgari ücret kadar ilave gelir olacaktı.
İbrahim Turhan: Dünyadaki ortalama enflasyonun 8, gelişmiş ülkelerdekinin 30, kendisine benzer ülkelerdekinin 3 katı. Yüksek enflasyon pahasına bu büyüme sağlanıyor. Enflasyonun hırsızlık olduğunu, hükümetin halkına karşı işleyebileceği en büyük suç olduğunu vurguluyoruz.
Kerim Rota: Bankacılık sektöründeki bu kredi artışının, önümüzdeki dönemde ciddi anlamda hane halkı borçluluğu üzerinde ve gelirler üzerinde olumsuz bir etkisi olacağını düşünüyorum. Bu nedenle vatandaşlarımızın hem konut hem tüketici kredisi konusunda dikkatli olması gerekir.
Kerim Rota: Pandemi döneminde ülke ciddi anlamda sıkıntı çekerken burada doğrudan yardımların ve direk yardımlara ayrılan payın milli gelire göre çok çok düşük olması bu borçlanmayı tetikledi.
Parasal genişleme oldu ama vatandaşa hiçbir şey yansımadıSerkan Özcan: Salgın sürecinin başında “korona tahvili” çıkarın dedik. Tamamı kamuya ait özel bir finansman şirketi kurun ve çoğunu hibe olarak halka verin dedik. Parasal genişleme oldu ama vatandaşa hemen hiçbir şey yansımadı.
Serkan Özcan: Bu aşırı kredi büyümesinin uzun vadede finansal istikrarı bozabileceğini söyledik. Açıkladıkları paketin neredeyse tamamı kredi paketinden oluştu. Bizim gibi gelişmekte olan ülkeler, milli gelirin yüzde 2-2,5’unu hibe olarak verirken bu oran bizde 0,4 olarak kaldı.
Serkan Özcan: Finansal rasyonalitesi olmayan sözde büyük projeler adı altında üç beş müteahhide yapılan aktarımlar nedeniyle hükumet gelir desteği, hibe yapmak yerine kredilere yöneldi yani vatandaşı daha fazla krediye mahkum ederken belli kesimlere bu kaynaklar kullanılmış oldu.