Sendikadan yapılan açıklamada, 'Covid-19 pandemisi ile mücadelede 5 ay geride kalmıştır. Siyasi iktidar epidemiyolojik verilerle değil, ekonomik kaygılarla normalleşme sürecine kademesiz ve hızlı bir geçiş yapmış, pandemiyle mücadele sorumluluğunu vatandaşa bırakmıştır. Ve bugün salgının şiddeti artmış, rakamlar Nisan ayı verilerine yaklaşmıştır. Yükselişe geçen vaka sayıları yaklaşan sonbahar ayları için endişelerimizi artırmaktadır.' değerlendirmesinde bulundu.
'Sağlık çalışanları risk altında'Açıklamada, 'Sağlık çalışanları arasında Covid-19 tanısı konulanların sayısı giderek artmaktadır. Sağlık çalışanları, risk altında yoğun ve dinlenmeksizin pandemiye karşı mücadele verirken yorgun düşmüştür. Ailesinin sağlığını düşündüğü için evine gidemeyen, aldığı ücretle ailesini geçindiremeyen sağlık çalışanları, yoğun stres altında tükenmiştir. Sağlık çalışanları sonbaharı hasta, yorgun, tükenmiş karşılaşılmaktadır.' denildi.
'Sağlık Bakanı’na Twitter'ın başından kalkıp sahayı dolaşması çağrısında bulunuyoruz'Açıklamada şunlar kaydedildi:
Kamuda istifa, emekliliğe ayrılma, özel hastaneye geçme taleplerinin arttığı görülmektedir. Sağlık çalışanlarının sorunlarına karşı kör, sağır, dilsiz olan siyasi iktidar, böyle devam ederse çalışacak sağlık çalışanı bulamayacaktır. Sağlık Bakanı’na Twitter'ın başından kalkıp sahayı dolaşması çağrısında bulunuyoruz. Sağlık hizmetlerinin sürdürülemez bir hal alması, salgınla mücadelede ciddi sorunlara yol açacaktır.
'Sağlık Bakanlığı sonbahar için planlama yapmalı'Sonbaharda daha da artması beklenen iş yüküne karşı, Sağlık Bakanlığı’nın tüm sağlık kurum ve kuruluşlarında sağlık çalışanlarına yönelik planlama yapması gerekmektedir: Öncelikle personel açığının giderilerek, yoğunluğun fazla olduğu birimlere yönelik personel planlaması ivedilikle yapılmalıdır.
Yorgunluk ve uykusuzluğun bağışıklık sistemi üzerindeki olumsuz etkisi düşünüldüğünde personel yetersizliği nedeniyle uzun ve kesintisiz çalışma saatlerine maruz kalan sağlık çalışanları dinlendirilmelidir.
Sağlık çalışanlarına yeterli kişisel koruyucu ekipman sağlanmaması hem sağlık personelinin kişisel sağlığını hem de toplum sağlığını ciddi bir şekilde tehdit etmektedir. Covid 19’un semptomsuz seyrettiği de göz önünde bulundurularak her türlü hasta ile doğrudan temasta olan (Aile Sağlığı Merkezleri dâhil) bütün sağlık çalışanları için yeterli miktarda kişisel koruyucu ekipman sağlanmalıdır. (Aile Sağlığı Merkezi çalışanlarının pek çoğu geride bıraktığımız 5 ay boyunca kişisel koruyucu ekipmanı kendi imkânları ile edinmiştir.)
Sağlık çalışanları arasında Covid-19 tanısı konulanların sayısı artmasına rağmen PCR testi konusunda sorunlar yaşanmaktadır. Sağlık çalışanlarına düzenli aralıklarla RCR testi yapılmalıdır. Covid -19 pozitif olan sağlık çalışanlarının karantina ve tedavi prosedürleri hızla uygulanmalıdır. Semptom göstermeyen ancak testi pozitif çıkan sağlık çalışanları hem kendi sağlığının korunması hem de virüsü başkalarına bulaştırmaları olasılığı da düşünülerek, çalıştırılmamalıdır.
Büyük risk altında çalışan sağlık personeli enfekte olup ailelerine de bulaştırmaktan endişe etmektedir. Sonbaharda sağlık çalışanlarının konaklama ihtiyacının artacağı düşünülerek, sağlık çalışanlarının konaklama sorunu acilen organize edilmelidir.
'Sağlık çalışanlarının çocukları için kreş sorunu çözülmeli'Okulların online eğitime devam edeceği gerçeğinden hareketle sağlık çalışanlarının çocukları için kreş sorunu çözülmelidir. Yaşanan acı tecrübeler kreş sorunun ne kadar hayati bir mesele olduğunu gözler önüne sermiştir.
“Döner sermaye tavandan ödenecek” safsatası bırakılıp, sağlık çalışanlarının ekonomik sorunlarına son verecek gerçekçi düzenlemeler hayata geçirilmelidir. Tüm sağlık çalışanlarının temel ücretleri ivedi olarak iyileştirilmeli, insan onuruna yaraşır ücret düzeyi sağlanmalıdır.
Pandemi ile mücadelenin etkin ve verimli olabilmesi, toplum sağlığının korunabilmesi için sağlık hizmetlerinin en önemli parçası sağlık çalışanlarının sorunlarına acil çözümler üretilmeli, gerekli planlamalar ivedilikle yapılmalıdır.