'Okullar açılsın mı, açılmasın mı' tartışmaları sürerken, yüz yüze eğitim için Milli Eğitim Bakanı Selçuk 21 Eylül'ü tarih verdi. Fakat koronavirüs vakalarının yeniden günlük binin üzerine çıkması 'Okullar bu şartlarda nası
Okulun açılış tarihi ile ilgili tartışmaları sürerken, yüz yüze eğitim için Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk 21 Eylül'ü tarih verdi. Fakat koronavirüs vakalarının yeniden günlük binin üzerine çıkması 'Okullar bu şartlarda nasıl açılacak' sorusunu gündeme getirdi.
Velililer yüz yüze eğitim fikrine tedirgin yaklaşırken, son olarak Sağlık Bakanı Fahrettin Koca 'Yüz yüze eğitimin başlayacağı 21 Eylül için hazırlanalım: Tedbirlerle, virüse yayılım şansı tanımayalım' mesajı paylaştı.
Twitter'dan paylaşım yapan Koca 'Çocuklar, gençler; okulları ve büyükleri için salgına karşı elinden geleni yapıyor. Kurallara uymazsa hayatın nasıl aksadığını biliyorlar. Yüz yüze eğitimin başlayacağı 21 Eylül için hazırlanalım: Tedbirlerle, virüse yayılım şansı tanımayalım. Çocuklara bunu çok gören var mı?' ifadelerini kullandı.
Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, yeni eğitim-öğretim yılının 31 Ağustos'ta uzaktan eğitimle açılacağını, yüz yüze eğitime 21 Eylül'den itibaren aşamalı ve seyreltilmiş şekilde geçileceğini duyurmuştu.
Selçuk şunları kaydetmişti: 'Bilim Kurulu'nun 21 Eylül'den itibaren yüz yüze eğitimin başlaması konusunda tavsiyesi bulunuyor. Hangi yaş gruplarında öncelikli olarak başlayacağı hususunu da yine bilim insanlarının tavsiyeleri doğrultusunda belirleyeceğiz. Zamanı geldiğinde bunu muhakkak suretle ayrıntılarıyla paylaşacağız.
Aşamalı ve seyreltilmiş derken, aslında belli sınıf düzeylerinin öncelikli olarak açılmasından ve derslerin ve konuların seyreltilmesi, yani tam olarak içeriğin tümüyle yüz yüze aynı saat ve süre içerisinde değil de belirli konuların belirli noktalarının özellikle ve öncelikle işlenmesini kastediyoruz. Peki seyreltilme sonucunda oluşabilecek açık nasıl giderilecek? Elbette uzaktan eğitimle, canlı dersler vasıtasıyla ve EBA televizyonları vasıtasıyla giderilecek.'
YÜZ YÜZE EĞİTİM NASIL GERÇEKLEŞECEK?
MEB'in bu konudaki çalışmalarına göre, okulda yüz yüze eğitime başlayacak iki öncelikli grup olacak; birinci sınıflar ve sınava girecek olan öğrenciler. Bunların dışında ders saatleri azaltılacak, ikiye ayrılan sınıflar haftada 2'şer gün okula gidecek, kalan günlerde uzaktan eğitime devam edilecek.
'MİNİKLER İÇİN YÜZ YÜZE EĞİTİM ŞART'
Hürriyet'ten Nuran Çakmakçı'nın haberine göre, her şey yolunda giderse ilk olarak okul öncesi, ilkokul birinci ve ikinci sınıflar okula başlayacak. Burada süreç görülüp duruma göre karar verilecek. Bakanlığın en çok kafa yorduğu konulardan biri, okuma yazmayı öğrenecek olan birinci sınıflar.
Bunun için her aşamada bu sınıflar öncelikli olarak ele alındı. İlk olarak okula bu grubun başlatılmasının nedeni, okuma yazma öğretilirken yüz yüze eğitimin zorunlu görülmesi. Buna göre birinci sınıf öğrencilerine öncelikle uzaktan eğitim uygulaması olan canlı sınıfla harflerin, seslerin tanıtılması sağlanacak. 20 günde bazı seslerin tanıtılmasının ardından yüz yüze eğitimle çocukların okuma yazması pekiştirilecek.
İKİNCİ GRUP SINAVA GİRECEK ÖĞRENCİLER
Üç hafta bu öğrencilerin durumuna bakılacak. Her şey yolunda giderse bu kez sınava girecek öğrenci gruplarına öncelik tanınacak. Yani Liselere Geçiş Sınavı'na (LGS) hazırlanan 8 ve Yükseköğretim Kurumları Sınavı'na (YKS) hazırlanan 12'nci sınıflar okula çağrılacak. Aşamalı ve kademeli sistem uygulanacağı için yine üç hafta beklenecek. Bu kez ortaokul 5 ve 7. sınıflar ile lise ara sınıfları okula alınacak.
Öğrenciler 2 gün okula gelecek. Sınıflar yine yarıya bölünecek. 30 kişilik sınıfın A grubu pazartesi-salı, B grubu perşembe-cuma yüz yüze eğitim için sınıflarda olacak. Geri kalan zamanlarda evden, uzaktan eğitim takip edilecek.
ÇARŞAMBA VE PAZAR TEMİZLİK GÜNÜ
Bakanlık okulda hijyen ve güvenlik için personel alımını bu sürede arttırmayı planlıyor. Okulda sürekli hijyenle ilgili çalışmalar yapılsa da gün sonu okul dezenfekte edilse de çarşamba-pazar günleri büyük temizliğe ayrılacak. Bu günlerde tüm okul dezenfekte edilecek.
DERS SAATLERİ 30 DAKİKAYA İNECEK
Öğrencilerin okula geldiği gün sayısı azalacak. Ders saatleri de 40 dakikadan 30 dakikaya indirilecek. Ama öğrencinin okulda kalacağı sürenin uzatılması da planlamalar arasında yer alıyor. Örneğin, normalde 6 saat kalıyorsa 8, 7 saat kalıyorsa bu sürenin 9 saate çıkarılması planlanıyor. Yüz yüze eğitim iki güne düşürülünce, okula gelen çocuklara daha fazla aktarım yapılması konuşuluyor. Ancak ana sınıfı ve birinci sınıflar bu planlamanın dışında tutuluyor.
Bakanlığın en önem verdiği gruplardan biri olan 8 ve 12'nci sınıflar cumartesi günü okula çağrılacak. Ders takviyesi yapılacak.