Türkiye'de yeterli 'grip aşısı' var mı? Riskli sayısı arttı, doz miktarı değişmedi

Koronavirüs (corona virüs) nedeniyle risk grubundaki 20 ila 40 milyon arasındaki kişinin grip aşısı olması gerekiyor. Fakat 2020-2021 döneminde grip aşısı dozunun, geçen yılki gibi yaklaşık 1,5 milyon olacağı belirtiliyor. 'Toplamda 1,5

Güncel 21.08.2020 13:29:26 0
Türkiye

Dünya Sağlık Örgütü ve bilim insanları, koronavirüs nedeniyle risk grubundakilerin grip aşısı olması gerektiğini vurgularken, Türkiye'ye getirilecek doz sayısının az olduğu ve sıkıntılar yaşanacağı belirtiliyor.

İlaç depolarına bazı şirketler tarafından gönderilen bilgilendirme yazısında 2020- 2021 grip dönemi için aşıya talebin artacağı belirtildi.

'GEÇEN YILKİ ADETLER CİVARINDA...'

İlgili yazıda 'İlgili talep artışlarının karşılanması konusunda tüm dünyada talep edilen tedarik miktarlarının tam olarak sağlanamaması durumu oluşabilir. Bu sebeple 2020-2021 sezonu için grip aşısı tedarikinde Türkiye geneli için toplam olarak geçen yılki adetler civarında ve geçen yıllarda olduğu gibi Ekim-Kasım ayları içerisinde başlamayı planladığımızı bildirmek isteriz' ifadelerini kullanıldı.

Cumhuriyet'ten Mahmut Lıcalı'nın haberine göre, grip aşısıyla ilgili iddiaları gündeme getiren CHP Ankara Milletvekili Gamze Taşcıer, koronavirüs salgını nedeniyle grip aşısına talebin çığ gibi büyüyeceğine, grip aşısının özellikle 5 yaş altı çocuklar, 65 yaş üstü, kronik hastalığı olanlar, akciğer, karaciğer, KOAH, kalp ve şeker hastalığı olanlar gibi yüksek risk grubundaki vatandaşlar için çok daha önemli hale geldiğini söyledi. 

'BU NASIL BİR ÖNGÖRÜSÜZLÜKTÜR Kİ...'

Daha geçen yıl aşı yetmediği için kriz yaşandığını hatırlatan Taşcıer, Sağlık Bakanlığı'nın henüz pandeminin başında öngörüde bulunması gerektiğini vurguladı.

Taşcıer 'Bu nasıl bir öngörüsüzlüktür ki grip aşılarıyla ilgili daha şubat ayından ek aşı talebinde bulunulabilecekken bu yapılmadı' dedi.

BİLİM KURULU ÜYESİ'NDEN 'AŞI' TAVSİYESİ

Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Ateş Kara, grip ve zatürre aşısının yaptırılmasını tavsiye etmişti: 'Zatürreden korunmak Kovid-19'un yaratacağı hasarı önlemede etkili. Kovid-19'a karşı koruyucu değil. Zatürre aşısının Kovid-19'a karşı özel bir koruyuculuğu yok ama ikisinin de hedefi akciğerler. İkisi de akciğerlerde hasara neden oluyor. Siz bunlardan bir tanesini azalttığınızda diğerinin hasar yaratma ihtimali veya o yarattığı hasarın sizde iz bırakma ihtimalini azaltmış oluyorsunuz. O bakımdan pnömokok aşısının böyle bir avantajı var.

Özellikle 65 yaşın üstünde, altta yatan hastalığı olanlar için bir avantaj. İkincisi grip aşısı. Grip aşısının iki özelliği var. Biri gribin, zatürreye benzer etkilerini azaltması, diğeri ise grip ile Kovid-19’a yakalanılması halinde ağır seyreden hastalığın etkilerini azaltması. O nedenle bu risklerden bir tanesini ortadan kaldırırsak, Kovid-19'un daha hafif seyretmesini sağlayabiliriz. Şu an için elimizdeki en etkili silahlardan birisi. O nedenle bu aşıyı olmamız da gerekir.'


Pazartesi 5.3 ° / 0.9 °
Salı 5.3 ° / 2.8 °
Çarşamba 6.6 ° / 0.6 °