The Lancet'te yayınlanan raporda, 'Sputnik V' ismi verilen Rus aşısının denemelerine katılan tüm gönüllülerde antikor geliştiği aktarıldı. Raporda, katılımcıların yüzde yüzünün antikor geliştirdiği ve ciddi yan etkilerin gözlemlen
The Lancet’te yayınlanan raporda, ‘Sputnik V’ ismi verilen ve Rusya’da geliştirilen korona virüsü aşısının antikor üretimini sağladığı belirtildi. Sputnik V isimli Covid-19 aşısı hakkında yayınlanan ve hakem değerlendirmesine tabi tutulan raporda, Faz 1 ve Faz 2 klinik araştırmalarının sonuçlarına yer verildi.
Raporda, haziran ve temmuz aylarında 76 kişiyle gerçekleştirilen denemelerde, katılımcıların yüzde yüzünün antikor geliştirdiği ve ‘ciddi yan etkilerin gözlemlenmediği’ ifade edildi. Aşı çalışmalarında Ad26 ve Ad5 isimli adenovirüslerin kullanıldığı kaydedildi.
Her biri 38 sağlıklı yetişkinle gerçekleştirilen 42 günlük iki denemede, katılımcılarda ciddi yan etkilere rastlanmadığı aktarıldı. Raporda şu ifadelere yer verildi: “Aşının Covid-19’u önlemek için uzun vadede güvenliğini ve etkisini kontrol etmek adına placebo karşılaştırması da dahil olmak üzere büyük ve uzun vadeli denemelerin yapılması gerekiyor.”
Rusya Doğrudan Yatırım Fonu (RDIF) tarafından finanse edilen çalışmalar hakkında CEO Kirill Dmitriev, sonuçların ‘Rus aşısının yüksek güvenlik ve etkinliğini doğruladığını ve eleştirenlere bir yanıt niteliğinde olduğunu’ dile getirdi. Dmitriev, geçen hafta başlatılan geniş çaplı denemelere 3 bin kişinin katıldığını ve ilk verilerin ekim veya kasım ayında elde edileceğini söyledi.
kaynak: duvar