Davutoğlu'ndan 'Sevilla' çıkışı: Mısır ile MEB anlaşması yapılmalı

Davutoğlu'ndan 'Sevilla' çıkışı: Mısır ile MEB anlaşması yapılmalı

Gelecek Partisi lideri Davutoğlu, Gelecek Partisi'nin cumhurbaşkanlığı makamına da parlamentodaki çoğunluğa da talip olduğunu belirterek 'Gelecek Partisi'nin kendi cumhurbaşkanı adayı olacak' diye konuştu. Mısır ile ili

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, partisinin genel merkezinde basın kuruluşlarının Ankara temsilcileriyle bir araya geldi.

Gelecek Partisini ulusal ve uluslararası konjonktür gereği bir ihtiyaç doğrultusunda kurduklarını ifade eden Davutoğlu, psikolojik olarak yeni bir sese, bir alternatife ihtiyaç olduğunu söyledi. Davutoğlu, 'Türkiye'de eğer 'Niye siyasi parti kuruluyor' diye soruluyorsa soran ya dünyayı ya Türkiye'yi görmüyordur' diye konuştu.

Henüz yeni kurulan bir siyasi parti olduklarına işaret eden Davutoğlu, 'Bir sene sonra Gelecek Partisi Türkiye'nin başat partilerinden biri olacak ve inşallah seçimlerde de iktidarın en güçlü adaylarından olacak' ifadesini kulandı.

Ekonomiye yönelik eleştirilerde bulunan Davutoğlu, 'AK Parti neyi reddederek iktidar olmuşsa bugün aynı şeylerin içine düşmüş durumda' diye konuştu. 

'MISIR İLE ANLAŞMA YAPILMALI'

Dış politikaya ilişkin eleştirilerde bulunan Davutoğlu, küresel ve bölgesel güçlerle dengelerin doğru ayarlanması halinde manevra kabiliyetinin genişleyeceğini söyledi.

Türkiye'nin Akdeniz'de en uzun kıyı şeridine sahip ülke olduğunu belirten Davutoğlu, 'Türkiye ile Mısır arasında Münhasır Ekonomik Bölge (MEB) anlaşması yapılması lazım. Sevilla haritasının önüne geçilmesinin yolu Mısır ile o anlaşmayı yapmaktır' değerlendirmesini yaptı. 

Davutoğlu, Mısır'daki darbeye hala karşı olduğunu ancak diplomasinin yürütülmesi gerektiğini ifade etti.

'KENDİ ADAYIMIZ OLACAK'

Siyasi parti ittifaklarına yönelik bir soru üzerine ise Davutoğlu, 'Biz tek başımıza iktidara gelmek üzere bir parti kuruyoruz. Bu partinin temelleri bunun için atıldı.' dedi.

Davutoğlu, bir başka soru üzerine, Gelecek Partisi'nin cumhurbaşkanlığı makamına da parlamentodaki çoğunluğa da talip olduğunu belirterek, 'Gelecek Partisi'nin kendi cumhurbaşkanı adayı olacak.' ifadesini kullandı.

NE OLMUŞTU?

Kılıçdaroğlu ile kameraların karşısına geçen Davutoğlu, konuşmasında Türkiye ile Mısır ilişkilerine değinerek şu çağrıda bulunmuştu: 

'Mısır'la münhasır ekonomik bölge görüşmeleri başlatılmalıdır. Mısır Afrika'nın en uzun sahiline sahip ülkesidir biz de Asya'nın… Bir ABD Dışişleri Bakanı Rum kesimine inip Türkiye'ye bilgi verme nezaketi göstermeksizin adadan ayrıldıysa bu bir pozisyondur. Bu pozisyon Recep Tayyip Erdoğan tarafından yüksek bir retorikle hakaret mesajları yayınlanarak çözülmez. Dış politikanın ne büyük düşmanı hamasettir. ABD ilişkileri şahsileştirilmekten çıkarılmalıdır.'

Davutoğlu'nun bu açıklamasının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan da 2013'teki Sisi darbesinin ardından diplomatik ilişkilerin koparıldığı Mısır'a 'sıcak mesaj' vermişti.

Erdoğan, Mısır'la Libya ile olduğu gibi deniz yetki alanlarının sınırlandırılmasına yönelik temasların olup olmadığı ile bir soruya şu cevabı vermişti.

'Burada tabii çok çok farklı gelişmeler var. Örneğin yani, Mısır ile istihbari görüşmelerin yapılması farklıdır, yaparız, hiçbir bizim açımızdan engel yoktur ama Yunanistan'la Mısır'ın yapmış olduğu bir anlaşma bizi üzmüştür. Çünkü Yunanistan ile Mısır'ın arasındaki bağlarla, bizim Mısır arasındaki bağlarımız çok çok farklıdır. Bunun ele alınması gerekir. Ama istihbarat noktasında görüşmeler her an yapılabilir.' 

Atina yönetimi, 9 Haziran'da İtalya, 7 Ağustos'ta ise Mısır ile Münhasır Ekonomik Bölge (MEB) anlaşmaları yapmıştı.

Dışişleri Bakanlığı, Yunanistan ile Mısır arasındaki MEB anlaşmasına tepki göstererek 'İmzalandığı açıklanan sözde deniz yetki alanları sınırlandırma anlaşması, Türkiye için yok hükmündedir. Bu anlayışımız, sahada ve masada ortaya konacaktır' açıklamasında bulunmuştu.