Sakarya Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu tarafından ?Hemşirelikte Etik? konulu bir panel düzenlendi.
Sakarya Üniversitesi Kültür ve Kongre Merkezi?nde düzenlenen panele, SAÜ Felsefe Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Tufan Çötok, Emekli Öğretim Üyesi Doç. Dr. İnsaf Altun, SAÜ Sağlık Yüksekokulu Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Nursan Çınar ve Doç. Dr. Yurdanur Dikmen konuşmacı olarak katıldı.
Konuşmasının başında etik kavramı hakkında bilgiler veren Yrd. Doç. Dr.Tufan Çötok, Etik, ahlak problemleri, ahlaki yargılar ve ahlaklılık hakkında felsefi bir düşüncedir? dedi. Etiğin kullanım alanlarına dikkat çeken Çötok, ?Son yıllarda tüm ülkelerde yaşanan çevre sorunları, ülkemizde de hem siyaset hem medya gibi alanlarda tartışılmaya başlanmış, tartışmalar etik sözcüğünün dilimize girerek çok kullanılan bir sözcük olmasına yol açmıştır. Ancak etik ve ahlak sözcükleri arasında bilinçli bir ayrım yapılmamış, böylelikle ülkemizde özellikle 1990?lı yıllardan itibaren kullanılmaya başlanan etik sözcüğünün ahlak sözcüğü ile karıştırılması sonucu, özellikle meslek etiği gibi belli bir alanı ilgilendiren konularda hem kavram kargaşasına hem de farklı anlam sorunlarına yol açmıştır? diye konuştu.
'DEĞERLER KİŞİSEL, PROFESYONEL, MESLEKSEL VEYA KURUMSAL OLABİLİR'
Hemşirelerin değerleri konusunda bilgiler veren Doç. Dr. İnsaf Altun, ?Genel olarak değerler, anlamlı veya önemli oldukları düşünülen ahlaki inançlar, idealler, ilkeler, kurallar, standartlar veya niteliklerdir. Hemşirelik, birey, aile ve toplumun sağlığının geliştirilmesi, korunması, hastalık durumunda iyileştirilmesi ve yaşam kalitesinin artırılması amacıyla; bakım verme, hekimce hazırlanan tıbbi tanı ve tedavi planının oluşturulması ve uygulanması, güvenli ve sağlıklı bir çevre oluşturma, eğitim, danışmanlık, araştırma, yönetim, kalite geliştirme, işbirliği yapma ve iletişimi sağlama rollerini içermektedir? şeklinde konuştu.
'BAKIM HEMŞİRELİK İÇİN ÖZGÜNDÜR'
Hemşirelikte bakım kavramı ve etik sorumluluklar konusuna dikkat çeken Doç. Dr. Yurdanur Dikmen, ?Hemşirelik, uğraşı alanı insan olan ve hemşirelik bakımına temellenmiş bir meslektir. Bakım özü itibarıyla toplumdaki her bireye ahlaki bir sorumluluk yüklemekle birlikte, hemşirelik için özgün ve vazgeçilmez bir kavram olduğundan hemşirelere özel bazı etik sorumluluklar yükler. Hasta-Hemşire ilişkisi, bakım verilen kişilerle ilgili etik açıdan muhakeme yapılmasını, kararların ya da karar verememenin olası sonuçlarının analiz edilmesini gerektirir. Çünkü hemşirelik bakımı etik boyutu olan ve etik sorumluluk almayı gerektiren bir olgudur? dedi.
'KARAR VERME SÜRECİ, HEMŞİRELİK MESLEĞİNİN AYRILMAZ BİR PARÇASIDIR'
Etik karar vermenin öneminden bahseden Prof. Dr. Nursan Çınar ?Etik karar verme, birbiriyle çatışan seçeneklerin yer aldığı bir durumda sistematik bir düşünme biçimiyle moral yönden en doğru eyleme karar verilmesini içeren mantıksal bir süreçtir. Hemşireliğin ve hemşirelerin değerleri ile hemşireler için etik kodlar onların davranışları üzerinde büyük etkiye sahiptir? ifadelerini kullandı.
Programın sonunda panelistler öğrencilerin soruları yanıtlandı.