Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) çiftçi ve üreticiye destek için yeni bir uygulamayı başlattı.
Sebze fidesi desteği ve alım garantili sözleşmeli üreticiliğin ardından Ankara Büyükşehir Belediyesi şimdi de çiftçiye alım garantili ‘Buğday Tohumu Desteği’ verecek.
İlki Polatlı ilçesinden başlatılan proje kapsamında 25 ilçenin tamamında toplam 5 milyon 150 bin kilogram buğday tohumu, 7 bin 800 çiftçiye dağıtılacak. Kırsal Kalkınma Daire Başkanı Fazıl Köremezli, sözleşmeli üretim sayesinde tüm Türkiye’nin ithal ettiği buğdayın yüzde 15’ine tekabül eden miktar olan 75 bin ton buğday üretmeyi planladıklarını bildirdi.
ABB’den edinilen bilgiye göre Kırsal Hizmetler Daire Başkanlığı tarafından yürütülen projelere bir yenisini ekleyen Büyükşehir Belediyesi, alım garantili sözleşmeli üreticilik modelini daha da yaygınlaştırıyor.
5 MİLYON KG BUĞDAY TOHUMU DAĞITILACAKKırsal Hizmetler Daire Başkanlığı, yüzde 90’ı hibe, yüzde 10’u ise çiftçi katkı payı olmak üzere 250 bin dönüm alanda 7 bin 800 çiftçiye toplam 5 milyon 150 bin kilogram buğday tohumu dağıtımı gerçekleştirecek. İlk dağıtıma Polatlı ilçesinden başlayan Büyükşehir Belediyesi, buğday tohumu için çiftçilere alım garantisi de verecek. Çiftçilerin ürettikleri buğday, Halk Ekmek Fabrikası tarafından satın alınarak un üretiminde kullanılacak.
BAŞKAN YAVAŞ’IN BİR HAYALİ DAHA GERÇEK OLDUBuğday tohumu desteği için Polatlı’da çiftçilerle buluşan Kırsal Kalkınma Daire Başkanı Fazıl Köremezli, “Ankara Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Mansur Yavaş’ın bir hayalini daha gerçekleştiriyoruz” dedi. Başkent’te yerli üreticilerle görüşerek sorunlarını ve ihtiyaçlarını tespit ettiklerini vurgulayan Köremezli, sözleşmeli üreticilik ve buğday tohumu dağıtımına ilişkin şu bilgileri paylaştı:
“Büyükşehir Belediyesi olarak sözleşmeli üretim kapsamında 20 bin dönümlük bir alanda nohut üretimi gerçekleştirmiştik. Bu sezon için de artık Ankara’nın 25 ilçesinde ilkini Polatlı’dan başlatmak üzere buğday tohumu dağıtımına başlıyoruz. Yaklaşık 25 ilçede 7 bin 800 çiftçiye 5 milyon 150 bin kilogramlık buğday tohumu dağıtımı gerçekleştireceğiz. Bu sözleşme kapsamında çiftçiler buğday üretimini tamamladıktan sonra Halk Ekmek tarafından ürünleri satın alınacak. Halk Ekmek de bunu un yapımında kullanarak Ankaralı’nın hem üretmesini hem de tüketmesini sağlayacak.”
ANKARALI ÇİFTÇİ İTHALATI YÜZDE 15 AZALTACAKSözleşmeli üreticilik modeli sayesinde yerli üreticinin kazanacağına, ithal buğday alımının önüne geçileceğine ve ülke ekonomisinin kazanacağına dikkat çeken Fazıl Köremezli, “Bu yıl ülkemizde 500 bin ton ürün ithal edilmiştir. Bugün 250 bin dönüm alanda Gerçekleştireceğimiz sözleşmeli üretimle yaklaşık 75 bin ton ürün elde etmeyi planlıyoruz. Bu da bu sene için ithal edilen buğdayın Türkiye’de yüzde 15’ine tekabül ediyor. Önümüzdeki yıllarda ithal edilen oran kısmında Ankara’da buğday üretimini artırıp, her ilçede daha çok yüzde 90 hibeli buğday tohumu dağıtarak bu işlemleri sürdürmeyi istiyoruz” diye konuştu.
ÇİFTÇİLERDEN BAŞKAN YAVAŞ’A TEŞEKKÜRBuğday tohumu dağıtımı desteğinden yararlanan Polatlılı çiftçiler, sözleşmeli üreticilik modelinin “kendilerine ilaç gibi geldiğini” vurgulayarak, Başkan Yavaş’a yerli üreticilere verdiği destekten dolayı teşekkür ettiler.