Kuzey Kore'ye yeni BMGK yaptırımları tasarısı yarın oylanacak

Kuzey Kore

ABD'nin hazırladığı tasarıda, Kuzey Kore'ye giden ve bu ülkeden çıkan tüm kargoların zorunlu olarak incelenmesi, bu ülkeye hava taşıtı yakıtı satışının yasaklanması, tüm hafif silah ve konvansiyonel silah satışlarının ise sını

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER (AA) - Kuzey Kore'nin nükleer faaliyetlerini sürdürmesi nedeniyle ABD tarafından hazırlanarak BM Güvenlik Konseyi'ne getirilen karar tasarısının yarın oylanacağı bildirildi.

ABD'nin BM Daimi Temsilciliğinden yapılan ilk açıklamada tasarının resmi olarak Konsey'e sunulduğu ve oylamanın bugün yapılacağı duyurulmuştu. Daha sonra yapılan açıklamada ise Rusya'nın talebi üzerine oylamanın yarın 10.00'a (TSİ 17.00) alındığı belirtildi.

Diplomatik kaynaklar tasarının geçen hafta sonu oylanabileceğini belirtmişler ancak Rusya'nın metni incelemek için süre istemesi nedeniyle bu gerçekleşmemişti.

ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Samantha Power, geçen hafta yaptığı açıklamada, 'Eğer bu tasarı kabul edilirse, BMGK'nın son 20 yıldan fazla bir süredir uygulayacağı en sert yaptırımlar dizisini içerecek' demişti.

Power, tasarıda tüm BM üyesi ülkelere Kuzey Kore'ye giden ya da bu ülkeden çıkan bütün kargoları kendi sınırları içinde yasaklı madde olup olmadığı konusunda inceleme zorunluluğu getirileceğini, tüm hafif silahlarla konvansiyonel silahların Kuzey Kore'ye satışına sınırlama uygulanacağını söylemişti.

Samantha Power, Kuzey Kore bankalarını hedef alan finansal yaptırımlar getirileceğini, nükleer teknolojiyle ilgisi olan tüm materyaller konusunda da ambargo uygulanacağını belirterek, Kuzey Kore'nin kömür, demir, altın, titanyum ve benzeri yer altı kaynaklarını ihraç etmesinin sınırlanacağını, bazı durumlarda ise bunun tamamen yasaklanacağını, Kuzey Kore'ye roket yakıtı da dahil olmak üzere hava taşıtı yakıtı sağlamanın da yasaklanacağını belirtmişti.

Kuzey Kore'nin balistik füze denemeleri ve uydu fırlattığını açıklamasının ardından bölgede gerilim artmış, Güney Kore, Japonya ve ABD bu ülkeye yeni yaptırımlar uygulanması çağrısı yapmıştı.

BM Güvenlik Konseyi 2006 yılından bu yana Kuzey Kore'nin nükleer faaliyetlerini engellemek için dört ayrı karar çıkardı ancak bu kararların etkili şekilde uygulanmaması nedeniyle Kuzey Kore nükleer faaliyetlerini sürdürdü.