23 Ekim 2011 günü 13:41’de 25 saniye süreyle 7.2 büyüklüğünde sallanan Van, Anadolu’da meydana gelen en büyük depremlerden biri olarak kayıtlara geçmiş, Yapı Kontrol ve denetimin önemine bir kez daha dikkat çekmişti.
Gelecek Partisi kurucu üyesi, Çevre ve Şehircilik Politika İzleme Kurulu Başkanı Cesim Gökçe, twitter hesabından yapmış olduğu paylaşımda depremi hatırlatarak “Rant amaçlı Dikey mimariden vazgeçilip yatay mimariye dönüş yapılmalıdır. Şehir merkezlerindeki kamuya ait rant değeri yüksek alanlara imar ve inşa izni verilmemelidir. Bu yerleri yeşil alan bırakıp şehirlerin nefes borusuna dönüştürülmeli ve Öncelik riskli alanlar olmalıdır” dedi.
Gelecek Partisi kurucu üyesi, Çevre ve Şehircilik Politika İzleme Kurulu Başkanı Cesim Gökçe’nin paylaşımı şu şekilde:
#VanDepreminde görev yaptım. Gördüğüm acı manzaralar unutulacak gibi değil. Aynı acı manzaraları görmemek için ciddi tedbirler almak zorundayız. Riskli yapı stokunu hızla eritip binaları sağlam hale getirebilirsek can kaybını en aza indirebiliriz.
Afetlerde yöneticilerin sorumlulukları olmakla birlikte sivil toplum, özel sektör ve vatandaşların katılımları, bilinçlenmeleri, afet yönetim ve risk azaltma bakımından ileriye doğru atılmış önemli bir adım olacaktır. Ne kadar tedbir; o kadar az zarar, az hasar, az can ve kaybı!
Bölgesel ve ulusal kalkınma planlarında afet ve acil durum yönetimine yer verilmelidir.
İklim değişikliği, zarar azaltma, afetlere dayanıklı ülke, sürdürülebilir kalkınma hedefleri ile bütünleşik afet ve acil durum planlarını ulusal politikalarımıza kalıcı hale getirmek gerekir.
Japonya’da olduğu gibi afetleri hiç unutmamak, unutturmamak, çocukları ve yaşlıları bir araya getirerek tecrübeleri paylaşmak gerekir.
Son dönemdeki depremlerin yapı stokunuzun depreme dayanıksız olduğu bir kez daha görülmüş olup ivedilikle yenilenmesi için adımlar atılmalıdır.
Son dönemlerde tekraren yapılan imar affı kontrolsüz yapılan dayanıksız yapıları riske etmiştir. İmar barışı kapsamına giren kaçak ve mühendislik hizmetlerinden yoksu yapılar, Çevre ve Şehircilik bak. Arşivlerinde mahfuzdur. Bu güvenliksiz yapılar depremi beklemeden yıkılmalıdır.
Yapı Kontrol ve denetim mekanizmasının dürüst ve ilkeli çalışmasını sağlayacak mekanizmalar geliştirilmelidir.
Ehil ve liyakat bu konunun vazgeçilmezi olmalıdır.
Rant amaçlı Parsel bazlı imara asla izin verilmemelidir.
Zemin etüdü uygun olmayan alanlara imar onayı verilmemelidir.
Rant amaçlı Dikey mimariden vazgeçilip yatay mimariye dönüş yapılmalıdır.
Şehir merkezlerindeki kamuya ait rant değeri yüksek alanlara imar ve inşa izni verilmemelidir. Bu yerleri yeşil alan bırakıp şehirlerin nefes borusuna dönüştürülmeli ve Öncelik riskli alanlar olmalıdır.
Peki ne yapılması gerekir? Depreme dayanıklı yapılar yapılması gerekir. Bunun için AVM, Rezidans ve Hafriyat sarmalından çıkıp Şehir, Semt ve Ada bazında riskli alanlardan başlayarak kentsel dönüşüme hız verilmelidir. Şehircilikte ihanet itirafına rağmen aynı ihanet sürmektedir.