AK Parti’nin 'hakarete, küfre, medya aracılığıyla yapılan tacizlere son vermeyi amaçlıyoruz” diyerek gündeme getirdiği, MHP’nin desteğiyle kanunlaşan 'Sosyal Medya Yasası' 1 Ekim itibariyle yürürlüğe girmişti.
Sosyal medya devlerine ilk olarak 2 Kasım'a kadar Türkiye'ye temsilci atamaları gerektiği bildirilmişti. Rusya'nın sosyal medya platformu VKontakte (VK) dışında temsilci atayan ise olmadı.
Gelişme üzerine başta Facebook, Instagram, Twitter, Periscope, YouTube ve TikTok olmak üzere sosyal ağ sağlayıcılarına 10'ar milyon lira ceza kesildi.
Konuyla ilgili Twitter'dan açıklama yapan Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan, 'Kamuoyunda sosyal medya yasası olarak adlandırılan 7253 sayılı kanunda yapılan değişikliklerle Türkiye’de faaliyet gösteren ve günlük erişimi 1 milyondan fazla olan yabancı kaynaklı şirketlere uymaları gereken bazı kurallar bildirilmişti. Yasal sürenin sona ermesinin ardından temsilci bildiriminde bulunmayan başta facebook, instagram, twitter, periscope, youtube ve tiktok olmak üzere sosyal ağ sağlayıcılarına 10'ar milyon lira ceza kesildi,' dedi.
5 AŞAMALI KAPATMA PLANI
Sayan, 'Sosyal ağ sağlayıcıları tarafından hali hazırda Dünya’nın birçok ülkesinde zaten uygulanan işleyişin, ülkemiz içinde de uygulanması için talep ettiklerimiz ve olası yaptırımları sizlerle paylaşmak istiyorum,' diyerek şunları söyledi:
'1 Ekim 2020 tarihinde yürürlüğe giren kanun değişikliği ile Türkiye'de temsilci bulundurmaktan kaçınan sosyal ağ sağlayıcılarına 5 aşamalı ceza verileceği şirketlere bildirilmiş ve eksikleri tamamlamaları için süre verilmişti.
5 aşamalı ceza şu şekilde verilecek.
1- Yükümlülüklerini yerine getirmeyen sosyal ağ sağlayıcılarına 10 milyon lira idari para cezası uygulanacak.
2- Bu cezanın tebliğinden itibaren 30 gün içinde de yükümlülüğün yerine getirilmemesi halinde sosyal ağ sağlayıcıya, bu defa 30 milyon lira idari para cezası kesilecek.
3- İkinci kez verilen idari para cezasının tebliğinden itibaren 30 gün içinde bu yükümlülük de yerine getirilmezse reklam verilmesi yasaklanacak.
4- Reklam yasağı kararından itibaren 3 ay içinde yükümlülükler yerine getirilmezse internet trafiği bant genişliği % 50 daraltılacak.
5- Yükümlülüğe uymamakta ısrar eden sosyal ağ sağlayıcının internet trafiği bant genişliği yüzde 90 daraltılacak.'
NE ZAMAN KAPATILIRLAR?
Türkiye’de yasal temsilci atamayan sosyal ağ sağlayıcılarına karşı kademeli bir ceza ve uyarı sistemi olacağına dikkat çeken Prof. Dr. Yaman Akdeniz, süreçle ilgili şu bilgileri vermişti: “Belirlenen sürede temsilci atamayan sosyal ağ sağlayıcıları ilk etapta (kasım ayında) 10 milyon TL para cezası ile karşılaşacak. İdari para cezaları aralık ayında da devam edecek. Ocak 2021 içinde ise temsilci atamamış olan sosyal medya platformlarına reklam yasağı cezası verilecek. Daha ciddi bir yaptırım içeren bant aralığının daraltılması uygulaması ise Nisan ve Mayıs 2021 içinde uygulanmaya başlanacak.”