Engellilerin en büyük sorunu: Erişebilirlilik

Güncel 17.11.2020 09:51:39 0
Engellilerin en büyük sorunu: Erişebilirlilik

Erişilebilirlik, Engelli bireylerin bağımsız yaşayabilmelerini ve yaşamın tüm alanlarına tam ve etkin katılımını sağlamak ve engelli bireylerin, engelli olmayan bireylerle eşit koşullarda fiziki çevreye, ulaşıma, bilgi ve iletişim teknolojileri ve sistemlerine dâhil olacak şekilde hem kırsal hem de kentsel alanlarda halka açık diğer tesislere ve hizmetlere, “evrensel tasarım” ilkesiyle erişiminin sağlanmasıdır.

Engellilerin yurttaş olarak tanınması ve haklarının tanımlanması için BM Engelli Hakları Sözleşmesi 2006 yılında kabul edildi, 2008 yılında yürürlüğe girdi ve birçok ülkede hala uygulanmayı bekliyor. Türkiye’de ve dünyada “yardımcı teknolojilerde” baş döndürücü gelişmelere rağmen engelli hakları mevzuat endeksli ele alınıyor ve iki ileri bir geri yol alıyor. Bütün sorunlara mevzuat üzerinden çözüm arama yaklaşımı sorunun bir parçasına dönüşmüş durumda. Mevzuat endeksli tartışmalar devam ederken uygulamada hak ihlalleri de derinleşiyor. Milyonlarla ifade edilen engellilerin temel haklarına ilişkin ihlaller çok yoğun bir şekilde yaşanmaya devam ediyor. Maalesef engellilere yönelik hak ihlallerini izleyen ve denetleyen, sistematik bir şekilde kamuoyuna sunan sivil bir oluşum veya kuruluş henüz yok.

GÜNCEL DURUM NE?

Engelliler Hakkındaki Kanun, 1 Temmuz 2005’te yasalaşmıştı ancak kanunun temeli olan erişilebilirlik kısmının uygulaması “geçici bir madde ile” ertelenmişti. İlk başta bir geçiş süresinin öngörülmesi gerçekçi bir planlama ve uygulama için gerekli olan bu “geçicilik” süre bitimine doğru “kalıcı erteleme” şeklini aldı. 1 yıl içinde hazırlanacak denilen ilgili yönetmelik 12 yılda hazırlandı. Ancak yine uygulanmadan “5. erteleme” yapıldı ve “bu işler masraflı” denilerek 2023 yılına ertelendi. Erişilebilirlik olmadan engellilerin yaşama ve haklarına erişmesi çok kısıtlı ve zor koşullarda olmaya devam ediyor.

Konuyla ilgili sosyal medya hesabından açıklama yapan Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Selçuk Özdağ  bu seslere kulak verin çağrısında bulundu. Özdağ’ın açıklaması şu şekilde;

Engellilerin “erişebilirlik hakkı yasası “sürekli T.B.M.M de öteleniyor. Şehirlerarası otobüslerde düzenleme yok. Dünya Sağlık Örgütünün rakamlarına göre 10 milyon engellinin olduğu ülkemizde bu erişebilirlik hakkı şu an yok sayılıyor..

Yani,bir vatandaşımız Demirci'den otobüse binip Ankara'ya yanımıza ziyarete gelemiyor, şu an engellilerin gündeminde bu konu var,zira 15 yıldır mevcut yasa ötelenerek bekletiliyor..5 yıl,bir 5 yıl derken 15 sene geçti.engelliler sosyal medyada seslerini duyurmaya çalışıyorlar.

Çeşitli platformlarda tepki büyüyor.. Biz Gelecek Partisi olarak koalisyon hükümetine bu seslere kulak verin çağrısında bulunuyoruz. Duyun bu sesleri!!!!


Cuma 15.6 ° / 10 °
Cumartesi 16.1 ° / 9.6 °
Pazar 13.7 ° / 2.7 °