Tarih: 19.11.2020 08:57

İYİ Parti'nin KYK önerisine ret

Facebook Twitter Linked-in

İYİ Parti Kayseri Milletvekili Dursun Ataş, Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne KYK borçlarının silinmesine yönelik verdiği önergenin AK Parti ve MHP grubu üyelerinin oyları ile reddedildiğini açıkladı. 

Ataş, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

KYK borçlarının silinmesi amacıyla verdiğim meclis araştırma önergesi ne yazık ki AKP ve MHP oyları ile reddedildi.

'YAPILANDIRMA YETERLİ DEĞİL'

Dün Meclis'te konuşan İYİ Parti Kayseri Milletvekili Ataş, Türkiye'nin derin bir ekonomik krizin içerisinde olduğunu belirtmiş, istihdamın azaldığını, işsizliğin cumhuriyet tarihinin en yüksek seviyelerine ulaştığını söylemişti.

Türkiye'de hemen hemen her kesim gibi gençlerin de zor durumda olduğunu dile getiren Ataş, üniversite mezunu gençlerin iş bulamadığı için KYK borçlarını da ödeyemediğini ifade etmişti. KYK borçları yapılandırılsa da bunun gençlerin beklentisini karşılamadığına işaret eden Ataş, bu borçların silinmesini talep etmişti. 

İstihdam teşviki ve borç yapılandırması ile ilgili kanun 17 Kasım'da Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmişti. Buna göre, Gelir Vergisi, Kurumlar Vergisi, KDV, MTV, ÖTV, tüm idari para cezaları, KYK borçları, Hazine alacaklarını kapsayan vergi borçlarının yapılandırılmasına karar verilmişti. 

Öğrenim kredisi borcunu ödeyemediği için geçen yıl borç erteleme talebinde bulunan gençlerin oranı, 2006 yılına göre yüzde 416 arttı. 2006 yılında 6 bin 2 kişi öğrenim kredisi borcunu erteleme talebinde bulunurken bu sayı 2019'da 31 bin kişiye ulaştı. Borcunu ödeyemediği için icra tehlikesiyle karşı karşıya olan gençlerin sayısının 280 bine dayandığı öğrenildi.

BirGün'den Mustafa Mert Bildircin'in haberine göre Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın verilerine göre, öğrenim kredisi borcunu erteleme yolunu açan 5505 Sayılı Kanun'dan 2006-2020 yılları arasında toplam 313 bin 686 kişi yararlandı. Borç erteleme talebinde bulunan gençlerin oranı 2006 yılına göre 2019'da yüzde 416 artarken borcunu ödeyemediği için icra tehlikesiyle karşı karşıya olan gençlerin sayısının 280 bine dayandığı öğrenildi.

Gençlik ve Spor Bakanlığı'nca paylaşılan verilere göre, 2019'un ocak-ağustos dönemleri arasında 31 bin kişi borç erteleme talebinde bulundu. 2006-2019 yılları arasında, en çok borç erteleme talebinin 46 bin 36 başvuru ile 2017 yılında alındığını duyuran Bakanlık, yıllara göre başvuru sayılarını da paylaştı.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —