Gelecek Partisi’nden Kültür ve Turizm Bakanlığı’na sert sözler…

Gelecek Partisi’nden Kültür ve Turizm Bakanlığı’na sert sözler…

Gelecek Partisi, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nIn müzik sektöründe işsiz kalan sanatçılara yapacağı bin liralık yardıma, "Müziği aylarca susturan iktidarın layık gördüğü destek değil sus payı" diye tepki gösterdi.

Gelecek Partisi Kültür ve Sanat Politikaları imzasıyla yapılan açıklamada, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın müzisyenlere vereceği biner TL’lik desteği sert sözlerle eleştirdi.

Gelecek Partisi’nin resmi internet sitesinden ve sosyal medya hesaplarından yayımlanan açıklamada “Net 6 ayını işsiz geçiren sektörün mağdurlarına layık görülen destek sadece 1.000 lira mıdır. Sanatçı bu parayla hangi yarayı kapatabilir? Sayın Bakan tek kuruş elde edemeden 6 ay geçirseydi bu rakamı gönül rahatlığıyla telaffuz edebilir miydi?” ifadelerine yer verildi.

“KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI´NIN İŞSİZLİKTEN KIRILAN MÜZİK SEKTÖRÜNE 10 AYDAN SONRA YAPACAĞI BİN LİRALIK YARDIM KAÇ MÜZİSYENİN, HANGİ YARASINI SARACAK?” başlığıyla yayınlanan açıklamanın tamamı şöyle:

Kültür ve Turizm Bakanlığı, küresel salgının ülkemizde fark edildiği Mart ayından bu yana gerek muhalif siyasi partilerin gerekse sektör temsilcilerinin aylardır dile getirdiği taleplerine karşılık suskunluğunu nihayet bozdu, müzik sektörüne yönelik desteğini 10 ayın sonunda açıkladı.

Salgının ilk günlerinden itibaren sektörünün tüm alanlarına yönelik olarak yazılı açıklamalarımızla Bakanlığa destek çağrısında bulunduğumuz konular hakkında ufak da olsa bir gelişme görmek elbette değerlidir. Ancak verilecek desteğin sanat dünyasının ihtiyacını ne düzeyde karşıladığını da ayrıntılarıyla bilmek isteriz.

1. 8 Mayıs’ta Bakanlığa “Türkiye’de şu an kültür sanat sektöründe istihdam edilen kaç çalışan vardır? Bakanlığın bu konuda bir veri tabanı bulunmakta mıdır? Ya da bu iki aylık süreçte bu veriler toplanmış mıdır?” diye sormuştuk.

Son açıklamalarda gördük ki, Bakanlık aylar içerisinde bu konuda bir veri çalışması yapmamış. Bunu Bakanlığın destek planının ancak meslek birliklerine, sendikalara kaydı olan kimseleri kapsamasından, sektörün en büyük çoğunluğunu oluşturan kayıt dışı müzik emekçilerini baz almamasından, yani kendi açıklamalarından anlayabiliyoruz.

2. 16 Eylül’de Bakanlığa “Türkiye’nin bütün sanatçılarını kapsayabilen bir fon oluşturma planı var mı?” diye sormuştuk.

Bakanlığın Cuma günü açıkladığı müzisyenlere yönelik desteğin tamamen kişilere dağıtılacağı düşünülse bile ancak 20-30 bin sanatçıyı kapsayacağı öngörülüyor. Değilse elbette bu sayı daha da düşecektir. Peki ya kalan 650 bin sanatçı ne olacak? Bakanlığın, tüm sanatçılarını kapsayacak bir fon oluşturma planı hala söz konusu görünmüyor.

3. Desteğin kapsamı 1.000 lira mıdır? Bakanlık Mart ayından beri takip ettiğimiz kadarıyla özel tiyatrolara rutin destekler dahil 12 milyon lira destek verdiğini, sinemaya rutin desteğini devam ettirdiğini ve şimdi de müzik sektörüne 20-30 milyon liralık destek vereceğini açıkladı. Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu kapsamında toplanan paraya ilişkin Nisan ayında meclise verilen soru önergesinde belirtilen 320 milyon liralık fon nerede ve bu para neden sanatçılara dağıtılmıyor? Bakanlık bu soruya bir cevap vermiş değil. Net 6 ayını işsiz geçiren sektörün mağdurlarına layık görülen destek sadece 1.000 lira mıdır. Sanatçı bu parayla hangi yarayı kapatabilir? Sayın Bakan tek kuruş elde edemeden 6 ay geçirseydi bu rakamı gönül rahatlığıyla telaffuz edebilir miydi?

Anlaşılan o ki,

MÜZİĞİ AYLARCA SUSTURAN İKTİDARIN LAYIK GÖRDÜĞÜ DESTEK DEĞİL SUS PAYI

GELECEK PARTİSİ

KÜLTÜR SANAT POLİTİKALARI BAŞKANLIĞI