İYİ Parti Ankara Milletvekili Durmuş Yılmaz, Karar yazarı Taha Akyol’a TÜİK’in açıkladığı son büyüme rakamlarını değerlendirdi. Yılmaz, Ekonomi Bakanı Lütfi Elvan'ın, büyüme rakamlarının altındaki gerçeği bildiğini s?
Karar yazarı Taha Akyol, İYİ Parti Ankara Milletvekili Durmuş Yılmaz ile yaptığı söyleşiyi köşesine taşıdı. Ekonomideki son durumu ve TÜİK’in açıkladığı büyüme rakamlarını değerlendiren Yılmaz, büyümenin istihdam yarat(a)madığını ve sürdürülmesinde güçlükler olduğunu belirtirken Ekonomi ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan’ın bu gerçeğin farkında olduğunu dile getirdi.
Akyol’un yazısının ilgili bölümü şu şekilde:
'Bakan Bey büyümenin istihdam yarat(a)madığını ve sürdürülmesinde güçlükler olduğunun farkındaydı. Olumlu bir gelişme.
Büyümenin alt bileşenleri, tüketim ve yatırım olarak nihai iç talepte önemli artış, net ihracatta tarihi düşük değerler. GSYH’nin üretim yönünden bileşenlerine bakıldığında Tarımın %6, Sanayinin %8, İnşaatın %6, Hizmetlerin %1 ve Finansın %41 büyüdüğünü görüyoruz. Harcamalar yönünden ise, Hane halkı tüketiminin %9, Kamu Harcamalarının %1, Sabit Sermaye Oluşumunun %23, İthalatın %16 arttığı; İhracatın ise %22 daraldığı görülmektedir. %5,1 de stoka üretim yapılmıştır.
İster üretim ister harcamalar hangi yönden değerlendirilirse değerlendirilsin büyümenin motorunun güçlü kredi büyümesi olduğu açıktır.2’nci çeyrekte kapanan ekonomi 3’üncü çeyrekte açılmış ve ekonomiye olağanüstü bir kredi desteği verilmiştir. Normalleşme döneminde toplam yurt içi talep %17 oranında artmıştır. Bu dönemde BDDK’nın zorlayıcı kredi tedbirleri ve düşük faiz oranları nedeniyle mevduat bankaları toplam kredileri %37,2, hane halkı tüketici kredileri %56,2 artmıştır. Konut ve dayanıklı tüketim mallarına olan talep artırmıştır.
Yurttaşlar büyümeyi hissedebildi mi? Sağlıklı değerlendirme için büyümeden ziyade istihdama odaklanmak daha doğrudur. Yüksek büyüme oranı istihdam yaratır, pandemi sürecinde kaybedilen gelirlerin bir bölümünü ikame eder. İlave istihdam yaratmak bir yana, büyüme var olan istihdamın bile sürdürülmesine olanak vermedi. İstihdam o kadar kötü etkilendi ki, istihdam ve büyüme 2020 yılı 1’inci çeyreğinde 100 kabul edilse büyüme 3’üncü çeyrekte 105’e yaklaşırken, istihdam 90’a geriliyor.'