Ekonomistler, Merkez Bankası'nın rezervlerinin eksiye düşmesiyle ilgili çarpıcı yorumlar yaptı. Uzmanlar, sanayi ile hizmet sektörleri cari fazla vermeye başlasa dahi heba edilen 10 yıllık rezervlerin en az 5 yılda yerine konabileceğini
Merkez Bankası'nın rezervlerini erimesini değerlendiren ekonomistler, 2019'un başından bu yılın Ekim sonuna kadar geçen 22 aylık dönemde, büyük kısmı kuru düşük tutmak için harcandığı tahmin edilen rezerv miktarını 133,2 milyar dolar olarak hesaplıyor.
Sözcü'den Mehtap Özcan'ın haberine göre, 2001 krizinin ardından eksiye düşen ancak ilerleyen 10 yılda yüksek faiz politikası ve küresel para bolluğunun ödülü olarak hızla biriken rezervlerdeki kaybın yerine konması da çok zor gözüküyor.
'KOVA İLE VERDİK, ÇAY KAŞIĞI İLE DOLDURDUK'
Hazine ve Bankacılık Uzmanı Kerim Rota, kaybedilen rezervlerin yerine konmasını kova ile verip çay kaşığı ile doldurmaya benzetiyor ve MB'nin öncelikle son 20 aydaki şeffaflıktan uzak işlemlere bir açıklık getirmesi gerektiğini söylüyor.
Brüt rezervlerde artışın uzun süre boyunca oldukça istikrarlı ve şeffaf bir hükümet ve ekonomi yönetimi gerektirdiğini ifade eden Rota, bankanın yılda 20-25 milyar dolar civarında ihracatçıdan doğrudan döviz alım avantajı bulunmasına rağmen eriyen rezervlerin 4-5 yılda bile yerine konmasının çok zor olduğunu savunuyor.
'ÜRETİM DEVRİMİ İLE MÜMKÜN'
Uluslararası finans uzmanı Dr. Murat Kubilay'a göre ise radikal değişimler olmadığı sürece rezervlerde aynı toparlanma mümkün değil. Kubilay, bu radikal değişimleri ise şöyle tanımlıyor:
'İlk olarak yüksek faiz verilirken aynı zamanda yeni bir büyüme hikayesinin yaratılıp buna dış yatırımcıların ikna edilmesi, ikinci olarak da üretim devrimi yapılarak kur seviyesinden bağımsız sürekli cari fazla verilebilmesi şart.'
Kubilay, sanayi ile hizmet sektörleri cari fazla vermeye başlasa dahi heba edilen 10 yıllık rezervlerin en az 5 yılda yerine konabileceğini söylüyor.
'DÖVİZ ALIM İHALELERİ BRÜT REZERVİ ARTIRMAZ'
Merkez Bankası'nın (MB) rezervleri artırmak için döviz alım ihalelerine başlayabileceği de belirtiliyor. Kerim Rota'ya göre, MB'nin şeffaf döviz alım ihaleleri açabilmesi için yatırımcıların TL tercihi yaptığı bir zaman dilimi gerekiyor. Rota 'MB döviz satın alırken döviz likiditesi azalmış bankalardan da bu swapların azaltılmasını bekleyecek. Dolayısıyla swap sonrası net rezervler artar, brüt rezervler uzun süre artmaz' dedi.
Yeniden rezerv yaratmanın dövize ek talep yaratıp kuru yine yukarı iteceğini belirten Kubilay ise ihale açmak için hem sıcak hem de doğrudan yabancı sermaye girişinin olması gerektiğine dikkat çekti.
PROF. DR. TATLIOĞLU: İLK KEZ AYNI ANDA YAŞANDI
Dün KARAR TV canlı yayınına katılan İYİ Parti Meclis Grup Başkanı Prof. Dr. İsmail Tatlıoğlu da 'Merkez Bankası rezervleri neden eksiye düştü' sorusuna cevap vermişti:
'Türkiye'de ilk defa hem Hazine hem Merkez Bankası boş. Türkiye, hiçbir zaman ikisini bir arada yaşamadı. Yine Türkiye ilk defa hem cari açıkta koşturuyor hem de bütçe açığında koşturuyor.'