Naci Ağbal: Gerekirse para politikasını daha da sıkılaştıracağız

4 yıldır yapılmayan Para ve Kur Politikası metni tanıtım toplantısı için ilk kez kamera karşısına geçen Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal, gerekmesi durumunda para politikasının daha da sıkılaştırılacağı mesajını verdi.

Güncel 16.12.2020 12:27:38 0
Naci Ağbal: Gerekirse para politikasını daha da sıkılaştıracağız

Göreve başladığı günden bu yana iletişim faaliyetlerine ağırlık veren Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Naci Ağbal, Son olarak Murat Çetinkaya döneminde 2016 yılının sonunda yapılan Para ve Kur Politikası metni tanıtım toplantısında ilk kez kameralar karşısına geçti. 

Sanal ortamda gerçekleştirilen 2021 Para ve Kur Politikası metni tanıtım toplantısın ilk yarım saatlik bölümünde sunum yapan Naci Ağbal, gerekmesi durumunda para politikasının daha da sıkılaştırılacağı mesajını verdi. Ağbal, 'Temel politika aracı repo faizi olacak. Faiz koridoru ve geç likidite penceresi politika aracı olarak kullanılmayacak' ifadelerini kullandı.

'TCMB kurların düzeyini ya da yönünü belirleme amaçlı döviz alım ya da satım işlemi yapmayacaktır' diyen Ağbal, enflasyonu düşürmede de kararlı olduklarını kaydetti.

Ağbal'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

'Politika yapıcı kurumların uygulayacağı politikaları kamuoyu ile paylaşmaları şeffaflığı ve öngörülebilirliği artırmakta kamuoyu kararlarına referans olmaktadır. 2021 TCMB' nin uygulayacağı para kur ve likidite politikalarının çerçevesini belirlemektedir.

Hazırlarken, geçmiş dönem uygulamalarımızı kapsamlı şekilde gözden geçirdik. Bilançomuz ile para ve likidite politikası araçlarının kullanım biçimlerini ve sonuçlarını değerlendirdik. İlgili birimlerimizle uzun çalışmalar kapsamlı analizler yaptık. Ayrıca farklı kurum ve sektörlerden temsilciler akademisyenler ve diğer paydaşlarımızla görüş alışverişinde bulunduk. Ortaya çıkan bu politika dokümanı tüm bu çalışmaların sonucudur. 2021 yılında yol haritasını oluşturan bu politika çerçevesini çok önemsiyoruz.

GEREKİRSE DAHA DA SIKILAŞTIRACAĞIZ

Birikimli maliyet etkileri emtiadaki artış enflasyon beklentilerindeki riskler enflasyon üzerindeki görünümünü koruyor, yukarı önlü risk oluşturuyor. Salgına bağlı küresel risk iştahı ücret politikası belirsizlikler enflasyonun seyri bakımından öne çıkıyor. Bu riskler ile mevcut enflasyon görünümü ilave riskler 2021 yılında sıkı ve kararlı bir duruş sergilemeyi zorunlu kılıyor.

Bu çerçevede para politikası kararlarımız fiyat istikrarı önceliğinde alınacak. Enflasyondaki riskleri dikkate alarak enflasyonu düşürme odağında kararlıkla uğrayacağız. Gerekirse, politika duruşumuzu daha da sıkılaştıracağız . Enflasyonu etkileyen tüm unsurlar dikkate alınarak kalıcı düşüşe ve fiyat istikrarına işaret eden güçlü işaretler oluşana kadar kararlılıkla sürecek.

ENFLASYON HEDEFİ YÜZDE 5

Enflasyon hedeflemesi rejimini kararlılıkla uygulayacağız. Yüzde 5 enflasyon hedefi korundu. Hükümetle birlikte belirlenen ve üzerimize düşen sorumluluğun farkındayız. Orta vadeli patikayla uyumlu hedefe kademeli yaklaştıracak şekilde uygulayacağız. Ekim enflasyon raporundaki yüzde 9,4 tahmin hedefine ulaşma kararlılığı içindeyiz. Enflasyon hedeflemesi rejimi gereği sıkılık düzeyini bu tahmin hedefiyle uygun belirleyip uygulayacağız.

Sade şekilde belirlenecek ve uygulanacak temel politika aracı repo faizi olacak. Gecelik faizlerde gün içi oynaklığı faiz koridoru ve geç likidite penceresi politika aracı olarak kullanılmayacak.

Zorunlu karşılıklar ile diğer TL döviz likidite araçları etkin bir şekilde kullanılacaktır.

TCMB, DÖVİZ ALIM YA DA SATIM İŞLEMİ YAPMAYACAK

APİ portföyünde 202021 16.2 milyar lira için yeniden alım yapılmayacaktır. Nominal portföy büyüklüğü işsizlik sigortasından alınan dahil azami nominal 64 milyar lira seviyesi olarak belirlenmiştir. Önümüzdeki dönemde dalgalı döviz kuru rejimi devam edecektir. Kurlar serbest piyasa koşullarında arz ve talep dengesine göre oluşacak. TCMB olarak kurların yönünü belirleyecek şekilde döviz alım ya da satım işlemi yapılmayacaktır. Sağlıklı işleyiş açısından döviz arz ve talep yakından takip edeceğiz. Kurlarda ekonomik temellerden kopuk aşırı dalgalanmalar görürsek alış ya da satış yönünde müdahalede bulunulacaktır.

REESKONT KREDİLERİ DESTEK VERMEYE DEVAM EDECEK

Döviz rezervlerimizin kademeli yükselişini planlıyoruz. Reeskont kredileri destek vermeye devam edecek. 2021'de 21 milyar dolar olmasını bekliyoruz. Rezerv biriktirme amacına yönelik diğer araçları şeffaf plan dahilinde uygun koşullarda kullanacağız. Cari işlemler dengesi ve finans hesabındaki gelişmeler ile ters para ikamesi sürecini yakından takip ediyoruz. Sermaye girişlerinin güçlü hale gelmesi yerleşiklerin dolarizasyonun tersine dönmesi, döviz alım ihalesi için önemli işaret olacak. Bu alanda uygun koşulların oluşması için enflasyon beklentisinde kalıcı ve ikna edici düzelme ve risk priminde iyileşme gerektiğinin bilincindeyiz.

YATIRIMCI, ANALİST VE EKONOMİSTLERLE TOPLANTILAR DEVAM EDECEK

Para Politikası Kurulu, 2021 yılında 12 toplantı yapacak. İletişimi şeffaflık öngörülebilirlik doğrultusunda güçlendirmek en önemli çabamız olacaktır. Temel iletişim politikası, duyurular ve enflasyon raporudur. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunu bilgilendirme toplantılarımızı yapacağız. Diğer alanlardaki sunum ve konuşmalar da önemli iletişim aracı olacak. Paydaşlarla iletişimin artırılması da önemli olacak. Yatırımcı, analist ve ekonomistlerle yapılan teknik içerikli toplantılara devam edeceğiz. Reel sektör temsilcileri ve STK'larla bir araya gelip politikaları onlarla paylaşacağız.

Fiyat istikrarı konusunda üzerimize düşen sorumluluğun bilincindeyiz. Güçlü bir politika koordinasyonuyla bütüncül yaklaşımın farkındayız. Enflasyon farkındalığının artırılması ve tüm paydaşlarca sahiplenmesini önemli görüyoruz. Serbest piyasa mekanizmasının etkin işleyişin makro ve fiyat istikrarı için önemli ön koşul olduğunun altını çizmek istiyorum. Enflasyondaki oynaklığın azaltılması için uygulanacak politikalar da büyük önem arzediyor.

Fiyat istikrarının orta ve uzun vadeli kazanımlarına odaklanarak para politikasında kararlılıkla sıkı duruş sergileyeceğimiz enflasyonu düşürerek fiyat istikrarı kazanımları elde edeceğimiz bir yıla giriyoruz .ekonomideki tüm gelişmeleri enflasyona etkisi nedeniyle değerlendirecek ve politika duruşumuzu fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda belirleyip uygulayacağız'

TOPLANTI NEDEN ÖNEMLİ?

İlk olarak 1990 yılında hazırlanan ve 1998 yılından bu yana da düzenli yayınlanan metinler daha önceki uygulamalarda basın toplantısıyla sunuluyordu. Son olarak Murat Çetinkaya döneminde 2016 yılının sonunda basın toplantısıyla sunulan metin, o tarihten bu yana basın toplantısı düzenlenmeden bankanın internet sitesinden yayımlanıyordu.

Naci Ağbal’ın uzun zamandır yapılmayan sunumu yeniden başlatması, piyasayı yönlendirmek için iletişimden yoğun biçimde yararlanma isteğinin bir işareti olarak değerlendirildi.


Cuma 15.6 ° / 10 °
Cumartesi 16.1 ° / 9.6 °
Pazar 13.7 ° / 2.7 °