MEB salgında sınıfta kaldı: 2020 eğitimde kayıp yıl

MEB salgında sınıfta kaldı: 2020 eğitimde kayıp yıl

Eğitim Sen Ordu Şubesi’nin “2020’de Eğitim Raporu”na göre MEB bu yıl da sorunlara kalıcı çözüm üretmek yerine ‘mış’ gibi yaptı.

Eğitim Sen Ordu Şubesi’nin “2020’de Eğitim Raporu”na göre MEB bu yıl da sorunlara kalıcı çözüm üretmek yerine ‘mış’ gibi yaptı. 

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim-Sen) Ordu Şubesi, 2020’de Eğitim Raporu’nu yayımladı. Covid-19’un ülkede görüldüğü mart ayından bu yana 2020 yılında eğitimde yaşanan eşitsizliklerden bahsedilen raporda, salgından ve buna bağlı olarak uzaktan eğitim uygulamalarından yararlanma konusunda en mağdur olan kesimlerin yoksullar, göçmenler, mülteciler, çocuk işçiler, kız çocukları ve özel eğitime gereksinimi olan çocuklar olduğuna dikkat çekildi.

Ayrıca, Mart 2020’de neredeyse küresel olarak uzaktan eğitime geçilmesi ile sağlık krizinin aynı anda bir ‘eğitim krizine’ de dönüştüğü aktarıldı. Raporda, şu ifadeler yer aldı: “5 milyardan fazla öğrenci ve 63 milyon civarında eğitimci bu süreci uzaktan sürdürmek ve eğitim kurumlarından ayrı kalmak durumunda kaldı. Uzaktan eğitime UNICEF’in ülkelerden aldığı verilere göre 463 milyondan fazla öğrenci katılamadı. Bu rakam dünya genelinde okullara kayıtlı öğrencilerin yüzde 31’ini oluşturmakta.”

Raporda öne çıkan değerlendirmeler şöyle:

► MEB sınıfta kaldı: Milli Eğitim Bakanlığı, salgın döneminde eğitim konusunda sınıfta kaldı. MEB çocuğun üstün yararı, öğrencilerin ve eğitim emekçilerinin sağlığı yerine salgın koşullarında eğitimden bir başarı öyküsü çıkarmaya çalıştı. Gerçek sorunları bu nedenle gündemine dahi almadı. Mart ayı ile başlayan uzaktan eğitim uygulamalarında aradan 9 aydan fazla bir süre geçmiş olmasına rağmen hâlâ sorun yaşanıyor olmasının veya eksiklerin bulunmasının kabul edilebilir bir tarafı yok.

► 2020 kayıp yıl oldu: Milli Eğitim Bakanı’nın söylediğinin aksine uzaktan eğitim tam bir sorunlar yumağı. 2020 yılı bu anlamda tam bir kayıp yıl oldu. 6 milyona yakın öğrencinin uzaktan eğitime erişemediği, erişenlerin ise yüzde 64’ünün cep telefonundan bu eğitime eriştiği bir ortamda ‘sorun yok’ denilemez.

► Öğretmenler mağdur edildi: Eğitim emekçileri açısından 2020 yılı beklentilerin gerçekleşmediği, sorunlarının çözülmediği ve var olanlara yeniden eklendiği, öğretmenlere verileceği söylenen 3600 ek göstergeden söz dahi edilmediği bir yıl oldu. Mart 2020’de ataması yapılan öğretmen arkadaşlar Haziran 2020 tarihine kadar göreve başlatılmadı. Siyasi iktidarın tercihinden dolayı ücretli ve sözleşmeli öğretmen arkadaşlarımız salgın koşullarında mağdur edildi. Salgından kaynaklı yaşamını yitiren arkadaşlarımız oldu.

► Öncelik özel okullara: 2020 yılı MEB tarafından özel okulların salgın koşullarında korunduğu bir yıl oldu. MEB, öğrenci nakillerini dondurmak başta, aldığı kararlarla özel okulların bu dönemde zarar görmesine engel olmaya çalıştı. MEB’in önceliğinin kamu okulları değil de özel okullar olması 2020 yılının en belirgin yönlerinden biriydi.

KÖYLERDE EĞİTİME ERİŞİLMEDİ

2020 yılında eğitim konusunu BirGün’e değerlendiren Ordu Eğitim Sen Şube Başkanı Sezgin Yılmaz, özellikle kırsal kesimlerde öğrencilerin eğitime erişemediğini kaydetti: “Köy okulları dediğimiz okullarda yüzde yüze yakın öğrenci eğitime erişemedi. Erişenlerin de çoğu cep telefonuyla erişti. Hatta bunun da dönüşümlü şekilde kullanıldığını biliyoruz. Örneğin üç dört kardeş var evde, hepsi okula gittiği için telefonu dönüşümlü kullanmak zorunda kaldılar.”

Yılmaz, sözlerini şu ifadelerle noktaladı: “Bakanlığın ara dönemde ihtiyaçları karşılayacağını düşündük ama eylül ayında okullar açıldığında yine aynı eksikliklerin olduğunu gördük. Hâlâ da bu eksiklikler devam ediyor. Çocukların uzaktan eğitime erişemeyip de sınava girdiklerinde burada bir eşitsizlik olacağını düşündüğümüzden sınavların iptalini istedik. Ortaokullarda iptal edilirken liselerde ertelendi. Bunun yine eşitliği sağlamayacağını düşünüyoruz.”