Bir ülke daha Uygur Türkleri için harekete geçti

Bir ülke daha Uygur Türkleri için harekete geçti

Belçika, Uygur Türklerinin maruz kaldığı politikaların "soykırım" olarak tanınması çağrısını içeren karar tasarısını parlamentoya sundu.

Çin'in Doğu Türkistan'da zulmüne maruz kalan Uygur Türklerine gün geçtikçe destek büyüyor. Uygur Türklerine uygulanan politikalar farklı farklı ülkeler tarafından 'soykırım' olarak nitelendirilmeye devam ediyor. Bu ülkelere bir yenisi daha eklendi.

Belçikalı milletvekilleri Samuel Cogolati ve Wouter de Vriendt tarafından Belçika parlamentosuna sunulan tasarı, Belçika hükümetinin Doğu Türkistan'da Uygur Türklerine yönelik uygulamaları soykırım olarak tanımasını talep ediyor.

KABUL EDİLİRSE ABD'DEN SONRA İLK OLACAK

Tasarıda ayrıca Belçika hükümetine Doğu Türkistan'daki zorla çalıştırma uygulamasına yönelik uygun yasal düzenleme hazırlaması isteniyor. Gelecek aylarda parlamentoda görüşülmesi beklenen tasarı kabul edilirse Belçika, ABD'nin ardından böyle bir kararın alındığı ilk ülke olacak.

'ŞİMDİ BU DEHŞETİN ADINI SOYKIRIM OLARAK KOYMA ZAMANI'

Tasarıyı merkezi Almanya'daki Dünya Uygur Kongresi ile birlikte hazırlayanlardan ve ilk imzayı atan milletvekillerinden Samuel Cogolati, tasarıyla ilgili açıklamasında, Çin'e karşı sessizliği bozma çağrısında bulundu. 

Belçika'nın Çin hükümetinin yaptıklarına ve 'ekonomik şantajlarına' göz yummaması gerektiğini vurgulayan Cogolati, şunları ifade etti:

'1 milyondan fazla Uygur yeniden eğitim kampı adı verilen yerlerde hapsedilmiş, işkence görmüştür. Kadınlara tecavüz edilmiş, bazıları zorla kısırlaştırılmış, çocuklar zorla ailelerinden alınmıştır. Kanıtlar artmaktadır ve şimdi bu dehşetin adını soykırım olarak koyma zamanı gelmiştir.'

Cogolati, AB'nin Çin ile yatırım anlaşması yapabilmek için insan hakları ihlallerini göz ardı etmemesi gerektiğini belirterek, 'Belçika'dan ve Avrupa'dan verilen mesaj açık olmalıdır. Çin, uluslararası zorla çalıştırma standartlarını kabul edene kadar anlaşma yapılamaz' ifadelerini kullandı.

Tasarıyı sunmalarından sonra özellikle Belçika'daki Çin Büyükelçiliğinden tepki geldiğini kaydeden Cogolati, büyükelçiliğin parlamento başkanına mektup göndererek tasarının görüşülmemesini istediğini bildirdi.

DOĞU TÜRKİSTAN'DA NELER OLUYOR?

Çin'de son yıllarda Uygur Türklerinin kimlik ve kültürlerine yönelik ihlaller, uluslararası kamuoyu tarafından eleştiriliyor. Pekin'in 'mesleki eğitim merkezleri' olarak adlandırdığı, uluslararası kamuoyunun ise 'yeniden eğitim kampları' diye tanımladığı yerlerde BM verilerine göre en az 1 milyon Uygur Türkü kendi rızası dışında tutuluyor.

Pekin yönetimi, Doğu Türkistan'da kaç kamp bulunduğuna, buralarda kaç kişinin olduğuna ve söz konusu kişilerden ne kadarının sosyal hayata döndüğüne ilişkin bilgi vermiyor. BM ve diğer uluslararası örgütler, kampların incelemeye açılması çağrılarını yinelerken Çin, şu ana kadar kendi belirlediği birkaç kampın az sayıda yabancı diplomat ve basın mensubu tarafından kısmen görülmesine izin verdi.

Çin makamları, BM yetkililerinin doğrudan bilgi almak amacıyla bölgede serbestçe inceleme yapma talebini ise geri çeviriyor.