Tarih: 17.02.2021 09:18

6 yıllık ses duyurma çabası: Acılı aileler Meclis'e kadar gitmiş, vekillerin soru önergeleri karşılıksız kalmış

Facebook Twitter Linked-in

Irak’ın Gara bölgesinde bir mağarada rehine olarak tutulan asker, polis ve sivil 13 Türk vatandaşının terör örgütü PKK tarafından şehit edilmesiyle kaçırılan askerlerin ailelerinin 6 yıl boyunca süren seslerini duyurma mücadeleleri yeniden gündeme geldi.

Cumhuriyet’ten Hüseyin Hayatsever'in haberine göre, “Çözüm süreci” sırasında terör örgütü PKK’nin kaçırdığı askerler konusunda 6 yıl boyunca konuyla ilgili Milli Savunma Bakanlığı ya da İçişleri Bakanlığı tarafından hiçbir açıklama gelmedi.

Kaçırılan asker ve polislerle ilgili milletvekillerinin soru önergeleri iktidar tarafından yanıtsız bırakıldı. Kaçırılan asker ve polislerin aileleri birçok kez İnsan Hakları Derneği’nde basın toplantısı yaparak seslerini duyurmaya çalışmış, TBMM’de de CHP ve HDP milletvekilleriyle görüşmüşlerdi.

Bu süreçte ailelerin bir bölümü HDP Diyarbakır İl Binası’nın önündeki oturma eylemine katılmıştı. Aileler, son olarak 2019 Mayısı’nda AKP Grup Başkanı Naci Bostancı ile de görüşmüşlerdi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ağbaba, yaptığı yazılı açıklamada üzüntüsünü dile getirerek “PKK’nin katlettiği evlatlarımızın anaları babaları yıllardır seslerini duyurmaya çalışıyordu. Seslerini duymadılar, yüzlerine tüm kapıları kapadılar. Genel Başkanımız ailelerle defalarca buluşup onların isteğiyle Başbakan’la görüştü. Bugün hamaset yapanlar, özür dilemek yerine üste çıkmaya çalışıyor” dedi.

SORULAR CEVAPSIZ

CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan da farklı tarihlerde 7 ayrı soru önergesi verdiğini ancak önergelerin sadece birine Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar tarafından “Terör örgütlerine karşı keşif, gözetleme ve operasyonlarımız kararlılıkla sürmektedir” ifadelerinin yer aldığı somut bir veri içermeyen yanıt geldiğini belirtti.

CHP'li Bakan, şöyle konuştu:

“Bir emirle vatanları için ölüme giden bu askerler ve polisler için devletin bir sorumluluğu vardır. Bunları kurtarmak için ya operasyon yaparsınız ya da diplomasi, müzakere yöntemlerini kullanırsınız. Görülüyor ki 2015’ten bu operasyona kadar hiçbir şey yapılmamış, bir girişimde bulunulmamış.

Sayın Hulusi Akar, bu operasyonun bu vatandaşlarla ilgili istihbaratın teyit edilmesi için yapıldığını söylüyor, fakat 13 vatandaşımız şehit edildi. Demek ki bu operasyonda yolunda gitmeyen, yanlış yapılan bir şeyler oldu. Burada bir hata var, bir sorumlu var. Bunun sorgulanması gerekir.” 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —