Gelecek Partisi Kurucular Kurulu Üyesi İbrahim Turhan, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Merkez Bankası'nın 95 milyar dolar rezervi olduğu açıklamasına cevap verdi. Dükkan örneğiyle olayı sadeleştiren Turhan, Banka'nın eksi 42 mily
Gelecek Partisi Kurucular Kurulu Üyesi İbrahim Turhan son günlerde çokça tartışılan Merkez Bankası rezervlerini 'dükkan' örneği üzerinden açıkladı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın '95 milyar dolar rezervimiz var' açıklamasına dikkat çeken İbrahim Turhan, borçların ve swap anlaşmalarının da hesaba katılması gerektiğinin altını çizerek rezerv tartışmalarına açıklama getirdi.
Turhan sadeleştirerek anlattığı hesabın sonunda Merkez Bankası'nın eksi 42 milyar dolar net rezervi olduğunu belirtti.
Sosyal medya hesabından paylaşım yapan Turhan'ın açıklamaları şöyle:
DÜKKAN ÖRNEĞİYLE ANLATTI
'Rezervler konusunda açık gerçek: “95 milyar dolar döviz rezervimiz var.” Doğru mu? Bir de şöyle bakalım. Bir dükkan işletiyorsunuz. Kasayı açıp baktınız 95 TL var. Kasada ₺95 var ama “95 liram var” derseniz doğru söylemiş olur musunuz? Duruma göre değişir. Nasıl mı? Devam...
“95 liram var” dediniz, ortağınız hemen uyardı: “Kasada ₺95 var ama ₺81 de borcumuz var. O kasadaki 95’in 81’i başkasının parası. Sınırsız biçimde, keyfimizce kullanırsak ödemek gerektiğinde ne olacak?” Merkez Bankasının döviz cinsi yükümlülükleri, yani borçları da var.
Uyarıyla kendinize geldiniz. Ve dediniz ki; “Eh iyi öyleyse, 95 değil 14 liramız varmış. Bereket versin.” Çırak araya girdi: “İyi de usta, yan dükkandaki komşu emanet para (swaplar) bırakmıştı. Biz malımızı (TL) ona emanet verdik o da parayı (döviz). 56 lira. Unuttun mu?”
'EMANET PARAYI HARCAMAK BASİRETLİ İŞ OLUR MU?'
Zamanı geldiğinde malınızı getirir geri verirse ya da paraya ihtiyacı olursa ne olacak? Biliyorum, olağan koşullarda böyle bir şey olmaz. Ama olağan koşullarda 5 ayda demir, bakır, petrol, buğday fiyatı da yüzde 50 artmaz. Buna güvenip emanet parayı harcamak basiretli iş olur mu?
Emanet parayı da düştünüz mü? Ne kaldı?
95 - 81 - 56 = -42
Dahası var. 2020 Ocak sonunda bu rakam:
103 - 66 - 19 = +18 idi.
2019 Ocak’ta:
96,8 - 63,3 - 3,5 = +30
İşte acı gerçek bu.
(Not: Arada kasaya girip de harcanan burada görülmüyor. An itibarıyla durumu gösteren rakam)'