Müslüman âlemi bir mübarek geceye daha ulaşmanın mutluluğunu yaşıyor. Diyanet İşleri Başkanlığı'nın yayınladığı takvime göre, Miraç Kandili bu yıl 10 Mart Çarşamba gününe denk geliyor. Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed'
10 Mart’ta idrak edilecek Miraç Kandili Müslümanlar için önemli günlerden biri. Sözlükte “yukarı çıkmak, yükselmek” anlamındaki urûc kökünden türemiş bir ism-i âlet olan mi‘râc kelimesi “yukarı çıkma vasıtası, merdiven” demektir. Terim olarak Hz. Peygamber’in göğe yükselişini ve Allah katına çıkışını ifade eder. Müslümanlar Miraç gecesini, bugüne kadar her yıl Recep ayının 27. Gecesi ibadetler ve dualarla idrak eder. Bu gece için araştırmalarını sürdüren Müslümanlar Miraç kandili faziletleri ve önemi hakkında detayları merak ediyor. İşte Miraç Kandili gecesine dair önemli ayrıntılar..
MİRAÇ KANDİLİ'NİN ANLAMI VE ÖNEMİ NEDİR?
Mekke’de müşriklerin Müslümanlara uyguladıkları zulüm ve şiddet tahammül sınırlarını aşmıştı. Müslümanlar üç yıl boyunca her türlü insani ve ticari ilişkiyi ortadan kaldıran büyük bir boykota maruz bırakılmışlardı. Boykotun sona erdiği günlerde Resûlullah Efendimiz (s.a.s.), önce kendisini daima destekleyen amcası Ebû Tâlib’i, sonra da çok sevdiği hanımı Hz. Hatice’yi kaybetmişti. Hüznün gönülleri kuşattığı, ümitlerin tükenme noktasına geldiği bugünlerde Yüce Allah, habibi Muhammed Mustafa’yı huzuruna kabul ederek İsrâ ve Mirâç ile şereflendirdi.
Mirâç, rahmet ve hikmet dolu bu gecede, Peygamberimizin Mescid-i Aksâ’dan göklere yükselip Yüce Allah’tan vahiy almasıdır.
Miracın hediyesi, Allah’a ortak koşmayan kimselerin günahlarının bağışlanacağı ve sonunda cennete girecekleri müjdesidir.
Miracın bir diğer hediyesi ise “Âmenerrasulü” diye başlayan Bakara suresinin son iki ayetidir. Her gün yatsı namazından sonra bu ayetler okunur, iman dile getirilir.
Mirâç, Cenab-ı Hak’tan gelen davete icabet ederek kulluğun gereklerini yerine getirerek, her adımda O’na yaklaşmaktır. Mirâç, maddeden uzaklaşarak manaya ulaşmak; fânî olandan vazgeçip bâkî olana yönelmektir.
Peygamber Efendimiz (s.a.s)’in 7 kat semada görüştüğü peygamberler:
1. Kat Sema’da Hz. Adem ile
2. Kat Sema’da Hz. İsa ve Yahya ile
3. Kat Sema’da Hz. Yusuf ile
4. Kat Sema’da Hz. İdris ile
5. Kat Sema’da Hz. Harun ile
6. Kat Sema’da Hz. Musa ile
7. Kat Sema’da İbrahim ile görüşmektedir.
Miraç gecesinde 'Amenerrasulü' diye başlayan Bakara Suresi'nin son iki ayeti indirildi.
MİRAÇ KANDİLİ FAZİLETLERİ
Peygamber Efendimi (s.a.s), miraç mucisenin gerçekleşmesi ve ümmetinin cehennemin nasıl yerler olduğu, miraç mucizesinde nelerle karşılaştığını şu hadisleriyle aktarmaktadır:
- ‘Ben Kabe’nin Hatim kısmında yatıyordum. Uyku ile uyanıklık arasında bana biri geldi, şuradan şuraya kadar (göğsümü) yardı. (Bu sözünü söylerken boğaz çukurundan kıl biten yere kadar olan kısmı gösteriyordu.) Kalbimi çıkardı. Sonra bana, içerisi îman ve hikmetle dolu, altından bir kap getirildi. Kalbim (çıkarılıp su ve Zemzem ile) yıkandı. Sonra içerisi iman ve hikmetle doldurulup tekrar yerine kondu…’
- Miraç Gecesinde ateşten makasla kendi dudaklarını kesenleri görüp, kim olduklarını sordum. İlmiyle amel etmeyen din adamlarıdır.
- Cehennemde kokmuş leş yiyenlerin kimler olduğunu sordum. ‘Bunlar, gıybetederek insanların etlerini yiyenlerdir.’ denildi.
- Miraç gecesi, uğradığım her melek topluluğu, ümmetime hacamatı tavsiye etti.