İş Sağlığı ve Güvenliği Meclisi, salgının birinci yılında 'Covid-19 Bir İşçi Sınıfı Hastalığıdır…' başlıklı bir rapor yayımladı.
İş Sağlığı ve Güvenliği Meclisi, salgının birinci yılında 'Covid-19 Bir İşçi Sınıfı Hastalığıdır…' başlıklı bir rapor yayımladı.
Rapora göre, yüzde 34’ü ulusal basından; yüzde 66’sı ise işçilerin mesai arkadaşları, aileleri, sağlık meslek örgütleri, sendikalar, iş güvenliği uzmanları, işyeri hekimleri ve yerel basından öğrenilen bilgilere dayanılarak tespit edilen bilgilere göre, salgının birinci yılında (11 Mart 2020 – 10 Mart 2021) koronavirüs nedeniyle en az 861 işçi yaşamını yitirdi.
Raporda, 'Örneğin neredeyse bildiğimiz göçmen işçi ölümü yok. Oysa çalışan nüfusun neredeyse yüzde 10’una yakını göçmen. Yine bildiğimiz hiç çiftçi ölümü yok. Yine bazı şehirlerden hiçbir bilgiye ulaşamadık. Diğer yandan ulaşabildiğimiz bilgilere bakınca faal çalışanlar ve bir önceki emekçi kuşağı (emekliler) Covid-19 nedenli ölümlerin yüzde 95’inden fazlasını oluşturuyor...' ifadeleri kullanıldı.
Aylara göre yaşanan koronavirüs kaynaklı işçi ölümlerinin dağılımı:
EN ÇOK İŞÇİ ÖLÜMÜ SAĞLIK İŞ KOLUNDARaporda, salgının birinci yılında koronavirüs kaynaklı iş cinayetlerinin işkollarına göre dağılımı şöyle yer aldı:
''Sağlık, Sosyal Hizmetler işkolunda 367 emekçi; Ticaret, Büro, Eğitim, Sinema işkolunda 228 emekçi; Belediye, Genel İşler işkolunda 71 işçi; Savunma, Güvenlik işkolunda 45 işçi; Metal işkolunda 29 işçi; Tekstil, Deri işkolunda 28 işçi; Taşımacılık işkolunda 20 işçi; Konaklama, Eğlence işkolunda 15 işçi; Tarım, Orman işkolunda 8 işçi; Petro-Kimya, Lastik işkolunda 7 işçi; Banka, Finans, Sigorta işkolunda 7 işçi; Enerji işkolunda 6 işçi; Basın, Gazetecilik işkolunda 5 işçi; İnşaat, Yol işkolunda 5 işçi; Gıda, Şeker işkolunda 4 işçi; Ağaç, Kâğıt işkolunda 3 işçi; İletişim işkolunda 3 işçi; Çimento, Toprak, Cam işkolunda 3 işçi; Madencilik işkolunda 2 işçi; Elimizdeki veriler ışığında çalıştığı işkolunu belirleyemediğimiz 5 işçi hayatını kaybetti…''