Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını sonrası dünyanın normale dönme süreci aşı çalışmalarının başlamasıyla birlikte gündemdeki yerini aldı. İlk olarak Yunanistan'ın ortaya attığı 'aşı pasaportu' tartışmaları ise giderek büyüyor.
AB, AŞI PASAPORTU İÇİN YOL HARİTASINI BELİRLİYOR
Mevcut tartışmalara dahil olan Avrupa Birliği (AB) de yalnızca Brüksel’in onayladığı aşıları yaptıranlara dolaşım sağlayacak ‘aşı pasaportu’ için yol haritasını belirlemeye başladı. AB, şimdiye kadar BioNTech-Pfizer, Moderna, AstraZeneca ve Johnson and Johnson'ın geliştirdiği koronavirüs aşılarını onayladı.
TÜRKİYE'Yİ RİSKLER BEKLİYOR
AB'nin bu adımı Çinli Sinovac aşısı CoronaVac'ı kullanıma sokan Türkiye'de ise soru işaretlerine neden oldu. AB'nin uygulamaya koymak için adım attığı 'aşı pasaportu' bu haliyle kabul edilirse Türkiye'yi hem ekonomik hem de turizm alanında riskler bekliyor olacak.
TÜRKİYE'DEN AB'YE TALEP GİTMEDİ
AB, 'aşı pasaportu' konusundaki ilk adımına ise Türkiye'yi dahil etmedi. 'Akdeniz, Ege ve Alp Dağları turizmini kurtarmak' amacıyla düzenlenecek zirveye Türkiye çağrılmadı. Fakat Türkiye'den de AB'ye herhangi bir talep gitmediği öğrenildi.
AVRUPA'YA VİZENİN RENGİ YEŞİL
Türkiye'nin çağrılmadığı zirve Avusturya'nın talebiyle toplanacak. 26 AB üyesi ülkenin 12'si bu toplantıya katılacak. 2021 yaz ayına kadar tamamlanması düşünülen aşı pasaportu renginin yeşil olması bekleniyor.
AB 1 HAZİRANI İŞARET ETTİ
Zirvede yapılacak görüşmelerde AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Margaritis Schinas ile de görüşülecek. AB Komisyonu, yasa tasarısı için 1 Haziran tarihine işaret etti.