Uzmanlardan sürü bağışıklığı uyarısı: Salgın kontrolden çıkıyor

Uzmanlar, ‘sürü bağışıklığı’ yönteminin bilimsel kabul edilmediği ve uygulayan ülkelerde salgının kontrolden çıktığı yönünde uyarıda bulundu.

Sağlık 25.03.2021 09:11:15 0
Uzmanlardan sürü bağışıklığı uyarısı: Salgın kontrolden çıkıyor

Uzmanlar koronavirüsle mücadelede sürü bağışıklığının bilimsel bir yöntem olmadığı konusunda uyarıda bulundu. Türkiye’deki gidişatı değerlendiren uzmanlar daha önce ‘ne kadar çok kişi hasta olursa toplum o kadar bağışıklık kazanır’ yaklaşımıyla hareket eden İsveç ve İngiltere’de virüsün kontrolden çıktığını hatırlattı.

İSVEÇ'TE SANGIN KONTROLDEN ÇIKTI

Geçtiğimiz yıl sürü bağışıklığı yöntemini uygulayan İsveç’te hükümet hızla artan vakalar ve ölümler nedeniyle ek tedbirler almak zorunda kaldı.  

Korona Komisyonunun yayımladığı raporda, koronavirüsle mücadelede hafif önlemler alınan ülkede sürü bağışıklığı stratejisinin başarısız olduğu bildirilmişti.

İNGİLTERE'DE YANLIŞ BAŞLANGIÇ ÖLÜMLERİ ARTIRDI

Yöntemi uygulayan fakat mutasyon nedeniyle zor günler geçiren İngiltere’de sürü bağışıklığı stratejisinin 300 bine yakın ölümle sonuçlanabileceği uyarısında bulunulmuştu.   

Ülkede sürü bağışıklığı stratejisi yüzünden virüs çok fazla yayıldı ve günlük can kayıpları çok kısa sürede 2 binlere çıkmıştı.  

Hükümet, sonrasında sert adımlar hayata geçirse de ilk baştaki gevşek tutumunun maliyeti nisan sonuna kadar etkisini göstermişti. 

SÜRÜ BAĞIŞIKLIĞI UYGULAMASI BAŞARISIZ SONUÇLANDI

Bu sürede yapılan sürü bağışıklığı araştırmaları da stratejinin başarısızlıkla sonuçlanacağını ortaya koydu. 

DSÖ: ZAMAN ALACAK

Dünya Sağlık Örgütü'nün baş bilim insanı Dr. Soumya Swaminathan, sürü bağışıklığının sağlanmasının zaman alacağını söyleyerek, 'Bazı ülkelerde nüfus bağışıklığının belli bir seviyeye geldiğini görmeye başlamamız 2021'in sonuna kadar sürecek' demişti.  


Pazartesi 28.1 ° / 17.1 °
Salı 29.4 ° / 18.3 °
Çarşamba 29.5 ° / 19.7 °