Çin'in Doğu Türkistan'daki Uygur Türklerini pamuk tarlalarında zorla çalıştırılması iddiaları sonrası bu bölgeden pamuk almayı bıraktığını açıklayan H&M, alışveriş sitelerinden kaldırılmaya başlandı.
İsveç merkezli giyim mağazası zinciri H&M, Doğu Türkistan'daki Uygur Türklerine Çin'in uyguladığı zulme tepki gösterdiği için Çin'deki alışveriş sitelerinden kaldırılmaya başlandı.
MARKALARA AMBARGO
HM ile birlikte Nike, Adidas, Burberry, Uniqlo ve Lacoste gibi dünya markalarının da Uygur Türklerinin pamuk tarlalarında zorla çalıştırılması iddiaları sonrası bu bölgeden pamuk almayı bıraktığını açıklaması nedeniyle bu firmalara ait ürünleri de yakın bir zamanda ülkedeki e-ticaret sitelerinden kaldıracağı belirtiliyor.
1,4 milyar nüfusuyla dünyanın en büyük ticari pazarı olan Çin, dünya pamuk üretiminin 5'te 1'ini karşılıyor. Ülkedeki alışverişin hacminin 5'te 1'i de yine internet üzerinden gerçekleştiriliyor.
BOYKOT ÇAĞRISI
Yapılan açıklamada Çin'deki dev alışveriş siteleri Alibaba, JD.com, Pinduoduo ve Tmall gibi sitelerden H&M'e ait ürünlerin silindiği ve Çin devlet medyası tarafından bu markaların ülke çapında boykot edilmesi çağrısı yapıldığı kaydedildi.
TAKSİ APLİKASYONUNDAN DA ÇIKARILDI
Asya kıtasının en büyük teknoloji şirketi olan Tencent, geliştirdiği video oyunları üzerinde Burberry tasarımı karakterleri kaldırdığını açıklarken, Çin'deki Apple Store mağazalarından H&M'e ait alışveriş aplikasyonunun da silindiği kaydedildi. Ülkede taksi hizmeti veren Didi Chuxing aplikasyonunun da H&M mağazası konumlarını haritadan sildiği ifade edildi. Çin'de 500'ü aşkın H&M mağazası bulunuyor.
Ülkedeki popüler sanatçı ve isimler olan Doğu Türkistan asıllı Gulnazar, Eason Chan, Angelababy oyuncu Zhou Dongyu, Ni Ni ve Jing Boran gibi isimlerse Pekin yeönetimini zan altında bırakan söz konusu markalarla ilişiklerini kestiklerini açıkladı.
Pekin yanlısı Hong Konglu siyasetçi Regina Ip de, Burberry marka ürünleri artık almayacağını açıkladı.
Weibo'da 'Sincan pamuğunu destekliyorum' etiketi 1.8 milyar kez etkileşim aldı
Çin sosyal medya platformlarında da özellikle H&M ve Nike markalarına karşı büyük bir propaganda başlatıldı. 'Sincan pamuğunu destekliyorum' etiketi popüler platform Weibo'da 1,8 milyar görüntülenmeyle birinci sıraya yerleşti.
H&M geçtiğimiz sene Doğu Türkistan'dan pamuk temin eden Çinli Better Cotton Initiative (BCI) ile ticari faaliyetlerini kestiğini açıklamıştı.
Çin, H&M'in Almanya, ABD ve İngiltere'den sonra en büyük dördüncü pazarı konumunda. İsveç merkezli şirket 2020 gelirinin yüzde 5'ini Çin'deki satışlarından elde etmişti.