İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 'İnadına yapacağız' çıkışıyla bir kez daha gündeme taşıdığı Kanal İstanbul projesinin maliyetini, zararlarını ve neden yapılmaması gerektiğini tane tane anlattı.
Kanal İstanbul planına, teknoloji geliştirme bölgeleri yerine konut bölgeleri eklenmesini, kongre ve fuar merkezlerinde de geri adım atılmasını hatırlatan İBB Başkanı İmamoğlu, projenin 136 milyonluk tarım alanını yok edeceğinin altını çizerek, 83 milyon metrekarelik bir alanın da yeniden kentleşmeye açıldığını söyledi.
'2 MİLYONLUK YENİ NÜFUS TARIM ALANLARINA YERLEŞTİRİLECEK'
İmamoğlu, 2 milyonluk yeni bir nüfusun ise kentleşmeye açılan tarım alanlarına yerleştirileceğini vurguladı.
İmamoğlu'nun açıklamaları şöyle:
Kanal İstanbul meselesi 136 milyon metrekarelik bir alanı yok ediyor, tarım alanını. 83 milyon metrekarelik bir alanı yeniden kentleşmeye açıyor. 2 milyonluk yeni bir nüfusu oraya yerleştiriyorsunuz son yapılan planla ve son yapılan planla tüm istihdam kaynağı diye tanımladığınız yani, lojistik alan dediğiniz, turizm alanı dediğiniz, fuar alanı dediğiniz tüm alanları iptal ediyorsunuz ve konut alanına dönüştürüyorsunuz. 2 milyonluk nüfus bakın, kimseyi kandırmasınlar. Nerede? Tarım alanlarında... Milyonlara metrekarelik tarım alanlarında... Daha ötesini söyleyeyim mi? Koca Sazlıdere Barajı yani susuzluğu konuştuğumuz, iklim değişikliğinin dünya için travma olduğu ve Terkos gibi İstanbul'un en büyük su deposu olan alanı riskli hale getiriyorsunuz, tuzlanma riskiyle...
'65 MİLYAR DOLAR OLARAK TANITTILAR'
Bu projeyi çizenler, hazırlayanlar, uluslararası alanda bu servis edenler bu projeyi 65 milyar dolar olarak tanıttılar bu resmi beyanları 65 milyar dolar... 65 milyar dolarda yanılmazlar biraz daha çıkarlar. Peki bütün bunları hangi dönem yapıyorsunuz? Yoksulluk, kısa çalışma ödeneğinin son günü... Yani yarın itibarıyla milyonlarca insanımızı işsiz görebiliriz her an.
İSKİ'DEKİ KANAL İSTANBUL ZARARI
23 milyar lira geçen senenin parasıyla İSKİ'nin üzerine düşen yatırım miktarı yani İSKİ sırf bu kanal için boru hatlarını, kanal sistemlerini değiştirmek zorunda, yeni arıtmalar yapmak zorunda. Revize fiyatlarına 40 milyar lira deseniz yanılmazsınız. Anlamı ne biliyor musunuz? İSKİ'nin yıllık yatırım bütçesi 3 milyar lira. Bunun anlamı, 8 yıl İSKİ hiçbir şey yapmayacak, kanal için tünel açacak vs.
Tarihine girmiyorum, Marmara Denizi çürük yumurta gibi kokar bunu anlatmıyorum, Marmara Denizi'ni heba edeceğiz, balık bile burada olmayacak ben bunu demiyorum.'