Tarih: 03.04.2021 12:38

Çin-H&M savaşı büyüyor! Uygur Türklerinin ardından harita krizi

Facebook Twitter Linked-in

Çin hükümeti Doğu Türkistan'daki Uygur Türklerinin maruz bırakıldığı zulme ses çıkaran herkesin karşısında durmaya devam ediyor. Çin'in bu tavrı Uygur Türklerine uygulanan soykırım politikalarını kanıtlar nitelikte. 

İsveç merkezli hazır giyim firması H&M'in Doğu Türkistan'dan pamuk almayı durdurmasının ardından internet erişimi Çin tarafından kapatılmıştı. Şimdi ise Çin hükümeti H&M'den internet sayfasındaki 'sorunlu Çin haritası'nı değiştirmesini talep etti. Şangay valiliğinden cuma günü yapılan açıklamada, kullanıcılardan gelen uyarılar üzerine yapılan talep doğrultusunda H&M'in web sitesinde yer alan 'sorunlu bir haritayı' değiştirmeyi kabul ettiğini duyurdu. H&M yönetimi ise 'en kısa sürede' hatayı düzelttiğini açıkladı. Firma sorunlu harita içeriği hakkında ayrıntılı bilgi vermedi.

'HASSAS ALANLARIN HARİTADA GÖSTERİLME ŞEKLİNİN DEĞİŞTİRİLMESİ İSTENDİ' İDDİASI

Çin yönetiminin hazır giyim firması sayfasında, Pekin'in kendi topraklarının bir parçası olduğunu iddia ettiği Tayvan ve diğer hassas alanların haritada gösterilme şeklini değiştirmesini talep ettiği tahmin ediliyor.

BOYKOT BERABERİNDE İNTERNET ERİŞİMİ KISITLAMASINI GETİRDİ

Aralarında H&M, Nike, Adidas ve diğer dünya devi markaların da bulunduğu şirketler, Çin'in Doğu Türkistanlıları zorla çalıştırdığı yönündeki iddiaların ardından Doğu Türkistan'dan pamuk başta olmak üzere ham madde almayacaklarını açıklamalarına Pekin yönetimi sert tepki gösterdi.

Devlet yayın organlarında perakende devine boykot uygulanması çağrısı sonucu H&M ürünleri Alibaba ve JD.com gibi ülkenin önde gelen e-ticaret sitelerinden kaldırıldı.

UYGURLARA DESTEK VERENLERİN ANLAŞMALARI İPTAL EDİLDİ

Pekin yönetiminin Uygurlara destek veren duruşlarından ötürü ayakkabı ve giyim markalarına baskısını artırması sonucunda ülkedeki bir çok marka, Nike, Adidas, Burbery, Uniqlo ve Lacoste ile imzaladıkları anlaşmaları iptal etti.

Söz konusu şirketler ayrıca, Çin'in Hindistan ile sınırını ile Güney Çin Denizi'nin tartışmalı bölgelerinin haritada temsilleri konusunda Pekin yönetiminden baskı görüyordu.

kaynak: euronews




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —