HES verileri ne kadar doğru? Pozitif çıkan vakalara dikkat!

Türkiye'de koronavirüs vakaları hızla artarken, temaslı-temassız ayrımı da kafaları karıştırıyor. Son olarak Kovid-19 testi pozitif çıkan bazı kişilerin, HES uygulamasında risksiz gözüktüğü ortaya çıktı. İstanbul Tabip Odas

Güncel 20.04.2021 10:57:51 0
HES verileri ne kadar doğru? Pozitif çıkan vakalara dikkat!

Kovid-19 testi pozitif çıkan bazı kişilerin, Sağlık Bakanlığı'nın Hayat Eve Sığar (HES) uygulamasında risksiz gözüktüğü ortaya çıktı.

Birgün'e konuşan bir vatandaş, tüm ailesinin Kovid-19'a yakalanmasının ardından test yaptırdığını ve pozitif çıktığını fakat HES uygulamasında risksiz göründüklerini söyledi.

İsmini açıklamayan vatandaş, birçok kişinin riskli görünmediği için toplu taşıma araçlarına binebileceğini belirtti.

İstanbul Tabip Odası (İTO) Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Recep Koç, vatandaşların bu tür sorunların sıklıkla yaşandığını belirterek şunları kaydetti:

'HES KODU UYGULAMASINA GEÇ DÜŞÜYOR'

'Kovid-19 test sonucu bazen 6-7 saatte belli oluyor bazen de iki gün sonra. İki gün sonra belli olan kişi, aile hekimlerinin izlem listesine üçüncü gün düşüyor. Testlerin yapıldığı bazı laboratuvarlarda aksamalar oluyor. Bazı özel hastaneler test sonucunu Sağlık Bakanlığı'na geç bildiriyor.

Test sonucu Sağlık Bakanlığı'na geç bildirildiği zaman da HES kodu uygulamasına geç düşüyor. Pozitif olanların temaslı bildirdikleri kişiler de HES kodu içine giriyor ve riskli görünüyor. Ancak örneğin bir evde 4 kişi var ve test yaptıran bir kişi aynı evde yaşadığı kişileri temaslı olarak bildirmezse onlar otobüse binip işlerine gidebiliyor.'

'HES KODU GEREKLİ AMA YETERLİ DEĞİL'

'Bu nedenle HES kodu gerekli ama yeterli değil' diyen Koç, filyasyonda yaşanan sıkıntıları da belirtti:

'Sağlık Bakanlığı aylardır filyasyonun yüzde 99,9 olduğunu bildiriyor. Filyasyon bulaşı kaynağından kurutmaktır. O zaman şunu soruyoruz: Virüsü kaynağından kurutup yüzde 99,9 filyasyon yapıyorsanız bu salgın neden pik yaptı?

Hastalara gidip ilaç vermek, 'Evde misiniz?' diye sormak filyasyon değildir. Bir ailenin, apartmanın izole edilmesi filayasyondur. Güney Kore’de, Çin’de, Tayvan'da böyle yaptılar ve virüsün kaynağını kuruttular. Şu an Türkiye'de ev içi ve apartman içi bulaşlar çok yüksek.'

TÜRKİYE'DE SON DURUM NE?

Öte yandan Sağlık Bakanlığı, son vaka tablosunu 19 Nisan'da açıkladı.

Resmi verilere göre, dün toplam 318 bin 869 test yapıldı. Semptom gösteren 2 bin 862 kişiyle birlikte toplam 55 bin 149 yeni vaka tespit edildi.

Dünkü tabloya göre son 24 saatte 341 kişi Kovid-19 nedeniyle hayatını kaybetti, toplam can kaybı da 36 bin 267’ye yükseldi.


Cuma 15.6 ° / 10 °
Cumartesi 16.1 ° / 9.6 °
Pazar 13.7 ° / 2.7 °