Tarih: 21.04.2021 15:30

Norveç kâr etti, Türkiye borçlandı! Varlık Fonu, Yokluk Fonu oldu

Facebook Twitter Linked-in

Kalkınmayı hızlandıracak reel sektör yatırımlarına ve stratejik sektör, şirket ve projelere kaynak sağlamak amacıyla ülkelerde kurulan Varlık Fonu, devletin sahipliği ve yönetimi altında çalışan fonlar olarak biliniyor. Varlık Fonu'nun ettiği kâr da devlet yatırımlarında kullanılabiliyor.

Dünyanın en büyük Varlık Fonu ise Norveç'e ait. Norveç'i sırasıyla Çin, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Kuveyt, Arabistan, Singapur, Katar ve Güney Kore takip ediyor.

NORVEÇ İLK ÇEYREKTE 46 MİLYAR DOLAR KÂR ETTİ

Norveç Emeklilik Küresel Fonu yapılan açıklamaya göre, ilk çeyrekte 46 milyar dolar kâr etti. Gelirinin yerel para karşılığı ise 382 milyar kron oldu. Fon yılın ilk çeyreğinde yüzde 4 getiri sağladı. Hükümet fonun sadece yüzde 3'lük kısmını kullanabiliyor.

Dönem içinde fon hisse senedi yatırımlarından yüzde 6,6, halka açık olmayan gayrimenkul yatırımlarından yüzde 1,4 getiri sağladı. Dönem içinde sabit getirili yatırımlardan ise getiri -yüzde 3,2 olarak gerçekleşti. 31 Mart itibarıyla fonun toplam büyüklüğü 11,03 trilyon kron seviyesinde bulunuyor. Fonun yüzde 73,1'i hisse senetlerinde, yüzde 24,5'i sabit getirili varlıklarda yüzde 2,5'i ise gayrimenkulde değerlendiriliyor.

TÜRKİYE'NİN VARLIK FONU BORCU 65 MİLYAR TL

Norveç'in ilk çeyrekteki 46 milyar dolar kârına karşılık ise Türkiye'de durumlar hiç de iyi değil. DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Karar TV'de Taha Akyol ve Elif Çakır’ın sunduğu Gündem Özel programında 'Varlık Fonu’nun iç borcu 65 milyar TL, dış borç karşılığı 12 milyar TL' demişti.

FON GELİRLERİNİ YÜZDE 3 KULLANABİLİYOR

Norveç'in Devlet Varlık Fonu, 1990'dan itibaren ülkenin petrol ve doğal gaz üretiminin getirisiyle yabancı ülkelerin hisse senetleri, tahvil ve emlak piyasalarına yatırım yapıyor. Fonun stratejisine göre, yatırımların yüzde 60'ı hisse senetlerine, yüzde 35'i sabit getirili menkul kıymetlere ve yüzde 5'i gayrimenkule yönlendiriliyordu ancak 2017'de Norveç hükümeti hisse senetlerine yapılan yatırımın payını yüzde 70'e çıkardı. Norveç hükümeti, fon gelirlerinin yüzde 3'ünü kullanabiliyor, geriye kalan yüzde 97'lik kısım ise biriktiriliyor. Böylece Norveç dışında 74 ülkede, 9 binden fazla firmaya yatırım yapılıyor. Fonun değeri 19 Eylül 2017'de rekor kırarak ilk defa 1 trilyon dolar sınırını aşmıştı.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —